divendres, de juliol 18, 2008

Flam de Xocolata sense Lactosa

Dimarts vam fer l’últim sopar a casa els pares abans de les vacances d’estiu. De postres vaig portar aquest flam de xocolata:



També van venir l’Arnau i la Patrícia, de manera que el sopar es va convertir en una vetllada molt especial. Ho hem de repetir més sovint, eh? ;)

La Patrícia té intolerància a la lactosa i vaig voler fer unes postres que ella també pogués menjar. És increïble la quantitat d’ingredients típics de receptes de postres que porten lactosa: la llet, la nata, la mantega, el formatge, la xocolata amb llet, els iogurts, els gelats... fins que no intentes fer una recepta sense lactosa, no t’imagines que pugui ser tan complicat! Una cosa semblant em va passar quan vaig participar al “HEMC Sin Gluten”, també ho vaig trobar molt difícil. És admirable l’esforç que han de fer per cuinar aquelles persones que tenen alguna al·lèrgia o intolerància d’aquestes. I ja no dic res de si volen sortir a menjar a fora...

Pensant en les postres del sopar, se’m va acudir aprofitar la idea del flam d’orxata, que precisament per ser d’orxata ja no porta lactosa (exceptuant els formatgets, és clar). Total, que vaig decidir provar la recepta amb batut de soja amb gust de xocolata, canviant els formatgets per uns “tranchetes” sense lactosa que es poden trobar a alguns supermercats. La incògnita estava en saber si la quallada faria el seu efecte ja que no hi havia gens de lactosa... Tot i quallar-se bé, va quedar menys consistent que el flam d’orxata, i vaig posar-lo una estona al congelador per poder desemmotllar-lo millor. El proper cop, hi posaré una fulla de gelatina per millorar-ne la consistència ;)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 1l de batut de soja de xocolata
· 250g de "tranchetes" sense lactosa
· 2 sobres de quallada Royal
· 150g de sucre

Preparació:

Posar tots els ingredients en un cassó al foc remenant sense parar fins que bulli. Treure-ho uns segons del foc i tornar-ho a posar al foc, remenant fins que torni a bullir. Abocar-ho dins el motlle i deixar quallar a la nevera (mínim 4 hores). Decorar i servir ben fresquet.

Bon profit!

21 comentaris:

ChetoCheta ha dit...

Realment hi ha gent que ho te molt díficil a causa de les alergies. Jo pateixo amb les alergies però tinc sort que son a la pols, al polen i totes aquestes coses que em fan estar estornudant i amb el clinex a la mà tot el dia perquè si no pogués pendre llet amb lo que m'agrada!...Crec que els alergics estaran contents amb la recepta. Saludets!

e. ha dit...

sí, lleons també n'he vist!

ja he actualitzat amb noves fotos ;)

Caminar sin gluten ha dit...

¡Hola Gemma!, eres una cocinara completísima, que ya pensaba en los intolerantes al gluten y ahora también en los intolerantes a la lactosa... ¡gracias!.

Sí, gracias por tu preocupación no solo por presentar estupendos platos, sino por comprobar las dificultades que conlleva el cocinar sin lactosa o sin gluten.

Seguro que a Patricia le ha gustado este estupendo postre.

Besotes,

Ana y Víctor.

Ester ha dit...

Molt de mèrit pensar en aquest postre i adaptar-lo a una dieta sense lactosa.
Enhorabona i per molts anys
Ester

Francesc ha dit...

Ets molt considerada. Tens tota la raó. La gent que té alguna mena d'alèrgia o d'intolerància ho té, moltes vegades, ben dificil trobar maneres de menjar com cal. També, de vegades xoquen amb la incomprensió de la gent que no té cap problema i els mira com uns rars o uns capriciosos. Gràcies per la teua sensibilitat. Salutacions.

xaro ha dit...

Gemma, tu sempre pensant en tothom!!!!
Però tens raó, a sobre de tenir-ho difícil la gent els tracta com si fos un capritx...sense pensar en les conseqüències que pot tenir .

Com sempre t’ha quedat xulísim!!

Cristina ha dit...

Hola! La Ro del bloc A Taula m'ha passat aquest enllaç, gràcies! és una gran idea pels que tenim intolerància a la lactosa! ;) Penso provar-ho ben aviat :D

És increïble la quantitat d’ingredients típics de receptes de postres que porten lactosa

Postres i no postres, que entre nates, formatges i mantegues, la cuina en va plena ;)

No tot són postres ha dit...

Gràcies, un de casa és intolerant a la lactosa i encara que compris la llet sense lactosa sempre trobes que en els altres ingredients n'hi ha. Si fins i tot les pastilles que et recepta el metge tenen com a excipient, moltes vegades, la lactosa. El probarem de fer!! Gràcies una altra vegada

Miss Vestidos ha dit...

Mmmmmm pero quina bona pinta deu meu!!!!!
siii ala primera!!! m'he tret el carnet tant la practica com la teorica a la primera!! estic super contenta!!!!!!!!!!!!!!!!

Petonetsss!!!

Cuinagenerosa ha dit...

gran idea per donar un gustet a una persona que no deu poder pas menjar-ne gaires, de flams i pastissos.
la veritat és que té raó la cristina, a vegades abusem dels productes làctics a la cuina.

El cullerot Festuc ha dit...

Quina pinta més bona que fa aquest flam!!! I ademés apte per personaes amb intolerancia ala lactosa, que més volem??? Relament tenir alèrgies alimentaries cada cop és més comú, i t'ha de canviar la vida, ja que com diuen les perosnes que ho pateixen, l'etiquetetge és importantíssim per dur una vida sana...molt bé el teu granet de sorra...segur que la Patricia va estar molt contenta!!!
Petunets,
Eva.

La cuina vermella ha dit...

Gemma, dolça i generosa! Que més podem dir-te??? tot allò que crees, penses i elabores estan pensats amb amor a les persones que han de rebre el teu dolç... des de quan fas els passtissos per l'àvia de Vic, per quan vas a dinar a casa els pares, quan et diverteixes creant amb l'Aina i L'Olga... genial tenir aprop gent com tu, i nosaltres gaudim de la sort de tenir-te gràcies!

Gemma ha dit...

Anaïs, doncs ja pateixes prou amb aquestes alèrgies, que de pols i pol·len n'hi ha a tot arreu :(

e. ja he vist les fotos dels lleons! Quin viatge més xulo que estàs fent!!!

Ana y Víctor, creo que la intolerancia al gluten aun es peor que a la lactosa... todo lleva gluten: pan, pasta, salsas, bolleria, incluso el jamon york!

Ester, Francesc i Xaro, teniu raó que la intolerància a la lactosa no és cap caprici, al contrari! Prou pena tenen els que la pateixen com perquè a sobre la gent els tracti de capritxosos...

Cristina, precisament vaig descobrir el teu blog gràcies a la Ro i li vaig passar l'adreça a la Patricia! Està molt bé que facis un blog tan especialitzat perquè segur que interessa a molta gent ;)

Dolça, benvinguda, no coneixia el teu blog! Ostres, no sabia això dels medicaments que porten lactosa... em sembla increïble!

De todo un poco, felicitats! M'alegro que ja tinguis el carnet, a partir d'ara hauré de vigilar una mica més quan condueixi... ;)

Manel, tens raó que abusem dels productes làctics... i encara sort que cuinem amb oli enlloc de mantega com fan a molts països europeus!

Eva, és veritat que les alèrgies i intoleràncies cada vegada són més freqüents... Per què deu ser?

Parella Vermella, d'això es tracta, no? Què hi ha millor que mimar la família, els amics i la gent que tens al voltant? Precisament, en això vosaltres sou tot uns experts!

Anònim ha dit...

he descubierto este blog por canelona, y me encuentro tambien conque te relacionas con la escalada (el otro gran hobby mio ademas de mi cocina y mis niños....)me quedo...y si encima tienes cosas como este flan, el de chorchata ligth o de avellanas...bueno me quedeo me quedo....gracias

Anònim ha dit...

La meva filla és intolerant a la lactosa i hem hagut d'anar aprenent una nova manera de cuinar. Sort que de mica en mica la societat es va sensibilitzant més amb aquestes problemàtiques.
Aquest flam me l'apunto per fer-lo el dia del seu aniversari.
Anna

Gemma ha dit...

Cookemila, tambien escalas? ¡Genial! Puedes pasarte por aquí siempre que quieras, verás que tanto hablo de cocina como de escalada... ;)

Anna, per una nena petita la intolerància la lactosa encara deu ser pitjor que per un adult... ànims! Segur que la teva filla estarà molt contenta amb el teu pastís :)

Tona ha dit...

Hola!!! sóc la Tona, feia molt que no escrivia en aquest bloc, tot i que me'l vaig mirant, perque sóc una incondicional del teu bloc, Gemma!!!

Sobre la lactosa, jo en sóc intolerant!!! i faig molts pastissos, la veritat és que s'agraeixen totes les receptes que duen oli en comptes de mantega, però moltes les podem adaptar senzillament canviant la mantega per margarina (jo agafo la d'oli d'oliva). El tema de la llet sense lactosa ha ajudat molt, tot i que jo, com que sóc intolerant des de ben petita, no tinc costum de prendre llet (no he pres llet mai!!!), però sí la usem a casa, el meu marit ja s'ha acostumat, :-)...i la meva filla no sé si seguirà la tradició familiar de ser intolerant a la lactosa (ho sóc jo, el meu germà, la meva mare i el meu avi).....però alerta amb les llets!!!! algunes com la Kaiku són sense lactosa, però altres són BAIXES en lactosa, i per tant no resolen el problema.

Sobre els medicaments, la majoria duen com excipient la lactosa, i un munt d'embotits i productes que mai ho diries, et tornes un 'malalt de llegir etiquetes'.

Ara!! és molt pitjor ser cel·líac, sens dubte!!! jo en tinc una neboda (per part del meu marit)....i pobreta és un tema!!!

Imagineu els dinars familiars!!! entre la lactosa, el gluten i la cunyada vegetariana (vegana) trobar un àpat que vagi bé a tothom és una història!!!

Una abraçada a tothom!!!

Tona

Anònim ha dit...

hola!
gracies per pensar en els "intolerants"!!
et volia fer un comentari respecte el flm d'orxata que vaig probr de fer fa unes setmanes i va quedar ffffatal. La consistencia OK pero el gust de l'orxata i dels formatges no em va semblar mssa compatible i el resultat tenia gust de flam de quesito.
en finnn, la resta OK m'enctanen les receptes!
gracies
Olga

Anònim ha dit...

Hola Gemma! Fins ara no em sortia ni la coca boba, i a darrere del teu blog ja m'han sortit 2 pastissos bé: el tatin i el sacher. O sigui que avui m'han regalat motllos i que s'aparti el món, que arribo! La Marina i l'Helena s'estan mirant les fotos dels teus pastissos i ja comencen a fer llista del que volen. Sivuplé, dis-me què és més fàcil per començar...
Un petó,
Assumpta (la teva cosina)
PD: apa, quines vacances!

Gemma ha dit...

Olga, persona per trigar tant a respondre't, he estat fora de vacances :)
Els quesitos que vaig posar jo eren light, amb poc gust... i d'orxates n'hi ha de diferents marques, és molt millor si n'utilitzes una de casolana, de les que venen a les orxateries... Tot i així, el gust a orxata és molt suau i és fàcil que quedi camuflat amb els altres gustos...

Assumpta, quina il·lusió el teu comentari!!!!! Je je je, quan comences amb això de les postres, ja no pots parar... I come´çar amb la Sacher, deu n'hi do, és un pastís molt elaborat!
Sort que amb les teves ajudants us sortirà molt bo... El proper cop que ens trobem, haurem d'intercanviar receptes, eh? Benvinguda al món fascinant de les postres!
Records a tota la família!

elspinyons ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.