dimecres, de febrer 24, 2010

Mini tortells de pasta choux farcits de crema i trufa


Dimecres passat vam inaugurar les tardes de cuina a l’Institut, unes sessions que repetirem un cop al mes. El primer dia vam començar amb una recepta de categoria, uns tortells individuals de pasta choux que van quedar molt chic:


Ja fa temps que els profes volíem aprofitar la cuina del centre per quedar després de la feina i passar una estona divertida cuinant i compartint altres activitats que les estrictament laborals. La idea és repetir aquestes sessions un cop el mes i cuinar una recepta adient a l’època de l’any que estem. Es nota que som un grup animat, oi?

Com que ara és quaresma, vam decidir començar amb la recepta dels bunyols de vent i aprofitar la versatilitat de la pasta choux per fer altres variacions: unes profiteroles i uns mini tortells, farcits de crema i de trufa. Va ser genial veure tota la colla amb les mans a la massa en plena activitat a la cuina: remenant, farcint bunyols, omplint mànigues pastisseres, tallant profiteroles, muntant trufa... Tot va quedar molt bo, tant que no en va sobrar ni una engruna de mostra!

Crec que parlo en nom de tots quan dic que vam passar una tarda fantàstica, rient i fent pinya, parlant de tot menys de feina. Ens ho vam passar tan bé que ja estem ruminat quina serà la següent recepta que farem, je je je... Potser la mona de Pasqua? Amb companys així val la pena treballar!



Aquí teniu la recepta:

Tortells de pasta choux:

Ingredients:

· 125ml d’aigua (o llet)
· 75g de farina
· 60g de mantega
· 3 ous petits
· sal
· sucre en pols

Preparació:

Posar l’aigua i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan l’aigua bulli i tota la mantega s'hagi fos, afegir d'un sol cop tota la farina i deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó. Fora del foc afegir un ou i remenar fins que quedi homogeni. Així, fins a afegir els tres ous.
Omplir una màniga pastissera amb la pasta choux.
Sobre una plata de forn formar tortells d’uns 15cm de diàmetre. Coure’ls a 180º durant 20 minuts, fins que siguin ben daurats. Deixar refredar i tallar-los pel mig amb un ganivet. Farcir-los amb nata, crema, trufa... espolsar amb sucre en pols i servir.

Trufa

Ingredients:

· 40g de xocolata al 70%
· 200g de nata per muntar
· 20g de sucre

Preparació:

Trossejar la xocolata. Escalfar la nata amb el sucre i barrejar fins que es dissolgui el sucre. Abocar la nata calenta sobre la xocolata trossejada i remenar bé fins que es fongui tota la xocolata. Deixar refredar a la nevera, millor d’un dia per l’altre. Muntar amb les varilles elèctriques com si fos nata muntada.

Bon profit!

diumenge, de febrer 21, 2010

Panqueques argentins de dulce de leche


Aquesta és la meva participació al HEMC 41, uns panqueques argentins farcits de dolç de llet i regats amb mel, boníssims per a un esmorzar de diumenge:


Aquest mes la Carolina del blog La cocina de Carolina ha triat com a tema la cuina llatinoamericana, una cuina variada i mil·lenària, amb punts comuns però també amb característiques pròpies de cada regió. Els panqueques, segurament el dolç argentí més conegut, són unes creps gruixudes farcides de dolç de llet que s’enrotllen formant un canelón. Es serveixen banyades amb mel o flamejades amb sucre cremat i acompanyades amb fruita resulten un plat molt complet.

El millor moment per menjar panqueques és per esmorzar un dia de festa, quan tens temps per preparar un esmorzar elaborat i degustar-lo amb la calma que es mereix. Nosaltres ho hem posat en pràctica aquest diumenge mateix i el resultat ha estat deliciós. Boníssim i per repetir!

hemc #41 - platos latinoaméricanos

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 15 panqueques)

· 400ml llet
· 150g farina
· 3 ous
· 2 rovells d’ou
· 30g de mantega
· Sal
· Dulce de leche
· Mel

Preparació:

Barrejar amb el túrmix la llet, la sal, la farina, els ous, els rovells i la mantega fosa però freda. Deixar reposar uns 20 minuts.
En una paella, coure els panqueques d’un a un, com si fossin unes creps gruixudes. Untar-los amb el dulce de leche, enrotllar-los i servir.

Bon profit!

dijous, de febrer 18, 2010

La cuina de casa a COM Ràdio


Dilluns passat em van convidar al programa El dia a la Com de COM Ràdio per parlar del blog la cuina de casa. Tot plegat va ser un pèl improvisat, però haig de reconèixer que m’ho vaig passar molt bé, je je je...

Superant els nervis i la vergonya inicials, amb l’Albert Vico vam conversar animadament durant 10 minuts sobre els blocs de cuina i tot el que envolta aquest tema tan apassionant. Si voleu escoltar-ho, aquí ho teniu:




Va ser molt divertit, moltes gràcies per convidar-me!

dilluns, de febrer 15, 2010

Tulipa de cafè i xocolata


La setmana passada teníem una celebració molt especial i vaig preparar unes postres només per a adults, amb cafè, whisky, xocolata i una tulipa de galeta cruixent:


Triar bé la recepta adequada a cada ocasió és molt important per triomfar: cal tenir en compte si són les postres o més aviat un berenar, si és un pica-pica d’agafar amb els dits o per acompanyar el cafè, si l’àpat és copiós o lleuger, si és estiu o hivern, si hi ha nens o gent gran, si s'ha de fer amb antelació o al moment... Escollir bé la recepta sovint és la part més complicada de tot, oi?

La recepta de la crema és del fantàstic llibre de la Mireia Carbó La cuina salvavides. Ja fa temps que la tenia ullada però, justament pel què acabo de dir, no trobava el moment adequat de fer-la... Per fi, es van donar les circumstàncies perfectes: tots adults i una celebració especial on volia fer unes postres de cullera. Després d’un àpat de luxe (ens vam menjar un llamàntol per cap!) aquesta crema va significar un final perfecte, amb el toc de distinció que li donen els ingredients. El cafè, el whisky i la xocolata formen un trio excel·lent, i servida dins la tulipa cruixent va aconseguir el punt de festa necessari per triomfar. Si sou amants de la xocolata i d’acabar l’àpat amb un bon cafè, aquesta crema us encantarà!

Al llibre de la Mireia hi trobareu la recepta de la crema; la recepta de la tulipa és un clàssic que té moltes versions, jo vaig utilitzar aquesta.

Aquí teniu les receptes:

Les tulipes:

Ingredients: (per unes 12 tulipes)

· 125g de clara d’ou
· 125g de sucre en pols
· 75g de farina
· 60g de mantega
· 100g de xocolata

Preparació:

Barrejar el sucre i la farina tamisada. Afegir la clara d’ou i la mantega fosa. Barrejar sense esponjar ni blanquejar. Reservar a la nevera per tal que agafi consistència.
Estendre la massa amb una cullera sobre una plata coberta amb paper de forn, formant cercles d’uns 15cm de diàmetre el més fins possibles. Coure-ho al forn a 180º fins que agafi color (uns 10 minuts).
Treure del forn i, ràpidament abans no es refredin, donar la forma de tulipa posant la massa sobre una tassa i apretant bé les vores amb les mans. Deixar refredar.
Fondre la xocolata al microones a baixa potència. Posar una cullerada dins de cada tulipa i escampar-la bé per tot l’interior. Deixar refredar i reservar.

La crema:

Ingredients:

· 250ml de cafè
· 300ml de llet
· 75g de xocolata
· 75g de sucre
· 2 rovells d’ou
· 1 cullerada de Maizena
· 1 rajolí de whisky

Preparació:

Barrejar els 2 rovells d’ou amb la Maizena i un rajolí de la llet.
En un cassó, escalfar la resta de la llet, el cafè, el whisky, el sucre i la xocolata trossejada. Remenar contínuament fins que la xocolata s’hagi fos del tot.
Quan arrenqui el bull, afegir els rovells i remenar sense parar fins que torni a bullir. Deixar refredar tapada a pell amb un paper film i reservar a la nevera.
Al moment de servir, repartir la crema a les tulipes, decorar i servir.

Bon pofit!

divendres, de febrer 12, 2010

Coc de llardons i torró de Xixona (i sobrassada)


La tradició mana que per dijous llarder s’ha de menjar coca de llardons. Al blog ja hi tinc posada la típica d’aquí, de pasta de full, per això m’ha fet il·lusió fer-ne una de diferent:




Veient el programa de IB3 TV Sa bona cuina de Paquita Tomàs vaig descobrir que a Mallorca es fa una coca de llardons diferent, amb llardons i torró afegits a la típica coca de llevat Royal. Aquesta coca es decora amb unes rodanxes de sobrassada (que es noti que és mallorquina!) repartides pel damunt, sucre i pinyons, i s’enforna tot plegat. Ha de ser bona per força, oi?

Tenia moltes ganes de tastar aquesta coca tan diferent però com que a casa no ens agrada la sobrassada i em semblava un còctel massa explosiu, he canviat la sobrassada per fruita confitada (o carabassat, com diuen a ses Illes) que també és típic mallorquí. Ara bé, si us agrada la sobrassada, feu-la així, que és l’autèntica i més adient pel dijous llarder ;)

El resultat és una coca gustosíssima, on pots distingir perfectament els sabors que donen els llardons i el torró; queda esponjosa i humida, ideal per esmorzar i agafar forces abans de sortir escalar ;)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 100g de mantega pomada
· 100g de mel
· 5 ous
· 300g de farina
· 2 culleradetes de llevat
· 100ml de llet
· Un polsim de canyella en pols
· Pell de llimona ratllada
· Un polsim de sal
· 150g de llardons
· 150g de torró de Xixona
· 1 tasseta de rom
· 80g de panses
· 50g de pinyons
· Carabassat (o sobrassada, l'autèntica)

Preparació:

Macerar les panses amb el rom.
Barrejar la mantega amb la mel. Afegir els ous i barrejar bé. Incorporar la farina tamisada i el llevat. Afegir la llet, la sal, la canyella, la llimona i barrejar bé. Deixar reposar ½ hora.
Afegir les panses escorregudes, els llardons trossejats i el torró picat ben fi. Abocar la barreja en un motlle untat amb mantega i farina, repartir el carabassat i els pinyons per sobre, espolsar amb sucre i coure-ho 40 minuts a 180º fins que sigui cuit.

Bon profit !

dimarts, de febrer 09, 2010

Mandarina ensucrada


Puntual a la cita de cada mes amb la revista CUINA, pel febrer he triat una recepta original i molt fàcil de fer, uns petit fours de mandarina espectaculars:


La recepta és de la secció de postres d’en Jordi Roca, que en aquesta ocasió ens proposa un Joc de Cítrics aprofitant que ara és la temporada d’aquestes fruites tan saludables. Junt amb la mandarina ensucrada, també ens proposa una mousse de llima i xarop d’auró i una aranja amb gingebre, tres dolços ideals per acabar un àpat d’hivern.

Aquesta recepta és de les que m’agraden a mi: fàcil de fer, amb ingredients senzills i un resultat espectacular. A casa fins i tot algú va dir un adjectiu més fort: brutal! Podria resumir el gust i la textura d’aquests grills de mandarina dient que són com una llaminadura fresca; el primer tast és cruixent amb un crec-crec juganer i després hi ha una explosió de suc que t’omple la boca de gust de mandarina. Brutal!

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

dissabte, de febrer 06, 2010

Creps de gelat de vainilla amb salsa toffee. Classe íntima amb la Mireia Carbó


Dijous passat vam assistir a la classe de la Mireia Carbó al Caprabo, dedicada en exclusiva a la colla blocaire, on ens va ensenyar a fer aquestes creps tan delicioses:



A partir d’ara, les classes al Caprabo ja no seran el mateix: després d’haver gaudit de la Mireia en la intimitat blocaire, compartint-la només entre nosaltres, ja no voldrem tornar a les classes d’abans... El fet de ser pocs i coneguts va permetre crear un ambient agradable, relaxat i d’entesa absoluta entre la Mireia i el públic. Les bromes sobreenteses, les preguntes, les rialles, les intervencions espontànies... van ser una constant mentre la Mireia ens explicava amb tot detall les tres receptes de la classe: una crema de carxofes amb botifarra negra i pernil, unes galetes de formatge blau i unes creps de gelat de vainilla amb salsa toffee.

Ens va fer una crema de carxofa amb gust de carxofa (igual que el pastís de formatge ha de fer gust de formatge, oi?) que era boníssima, unes galetes cruixents de formatge amb una aroma que va resultar addictiva (sí, sí, les vam tastar!) i ens va ensenyar els truquis per fer unes creps finíssimes acompanyades d’una salsa de caramel de vici total. Una passada de classe!!!!!!




Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

Per les creps:
· 250g de llet
· 125g de farina
· 2 ous
· 2 cullerades de sucre
· 2 cullerardes de mantega
· Gelat de vainilla
Per la salsa toffee:
· 200g de sucre
· 300g de nata líquida
· Unes gotes d’aigua

Preparació:

Les creps: barrejar amb el túrmix els ous, el sucre, la mantega fosa, la farina i la llet. Deixar reposar la massa 30 minuts.
Coure les creps en una paella untada amb mantega procurant que quedin ben fines seguint els consells de la Mireia.
Un cop fredes, farcir-les amb el gelat i acompanyar-les amb la salsa calenta.
La salsa: fer un caramel fosc amb el sucre i unes gotes d’aigua. Afegir la nata líquida fins aconseguir la densitat d’una salsa.

Bon profit!

PD: Mireia, t’han fet una cuina molt xula, ja tenim ganes de tornar a fer-la servir! Seguirà tan neta i brillant? Je je je...

dimecres, de febrer 03, 2010

Una crema de xocolata


Avui us presento una crema de xocolata avalada per 110 anys d’història que farà les delícies dels amants de l’autèntica xocolata:




La pastisseria Baylina, situada al Passeig de Sant Joan de Barcelona, és un local amb molta història. Fundada el 1899 ha anat passant de generació en generació fins avui, que celebra els 110 anys d’història amb la quarta generació familiar. Per celebrar aquesta efemèride, la pastisseria regala als clients unes postals amb les receptes antigues anotades a mà pel mestre fundador de la botiga, unes postals evocadores de temps passats on les mesures, els ingredients i l’ortografia eren ben diferents... Si passeu per allà i us ve de gust un bon croissant, entreu a can Baylina i en sortireu doblement satisfets!


Aquesta crema de xocolata és una de les receptes que regalen amb les postals. Amb una textura finíssima i un gust a xocolata potent, l’hem degustat de totes les maneres possibles: en tartaletes, en lioneses, en copa, en pasta de full... però com més ens ha agradat és acompanyant uns crackers salats d’arròs inflat i cacauets: la combinació de la xocolata, la sal i els cacauets resulta extraordinària, mentre que el cruixent de la galeta ressalta la fina textura de la crema....

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

diumenge, de gener 31, 2010

Brownie blanc amb maduixots


Aquesta és la recepta del mes de gener de la revista CUINA, un deliciós i senzill pastís de xocolata blanca farcit de fruita vermella:




Divendres passat va venir a casa la meva fillola Olga, amb qui ja hem fet moltes coses a la cuina. Aprofitant que tenia aquesta ajudant tan bona, vam fer la recepta del petit xef, la secció que cada mes dedica la revista CUINA a una recepta infantil que elabora el xef Pep Nogué.


Aquest brownie és molt senzill i ràpid de fer, vistós i molt bo. Com que no porta gens de sucre, queda poc dolç (pel meu gust, li afegiria una cullerada de sucre) i el contrast àcid de les maduixes dóna una frescor deliciosa al pastís. Què més necessiteu per provar-lo?

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

dimecres, de gener 27, 2010

Classe especial per a blocaires amb la Mireia Carbó


Com que les classes de la Mireia Carbó al Club Social Caprabo tenen molt èxit i sempre es queda gent en llista d’espera, el mes de febrer oferirà una classe exclusiva per la colla de blocaires. Quina passada, no?


La Mireia ens ha reservat 50 places (sí, sí, 50!) pel dijous 4 de febrer a les 19:30h. Farà tres receptes delicioses: una crema de carxofes amb botifarra, unes galetes de formatge blau i unes creps farcides de gelat amb salsa toffe. Jo ja tinc clar quina és la meva preferida, je je je... i la vostra?

Fem com sempre: deixeu un comentari aquí amb el NOM, COGNOM, E-MAIL i NÚM. TARJA CAPRABO (si ja m’ho heu donat altres cops no cal). Faré llista fins arribar als 50, a veure si aquesta vegada hi cabem tots ;)

Llista d'apuntats: Maria Solé, Àngels Mariano, Cristina Brugarolas, Laura Metje, Mercè Vallcorba, Teresa Graell, M. José Maicas, Eva Vila, Xaro Morral, Sefa Costa, Marta Bono, Anna Olivé, Rosa Ma Pérez, Josep Bayé, Rosa Lleonart, Anna Pié, Maria Vallbé, Joan Jové, Maragda Royo, Miquel Ara, Asuncion Caballeria, Israel Belchi, Núria gonzalez, Enric Bayé, Anna Muñoz, Patrícia Mussons, Òscar Gómez, Cristina Couto, Laia Gómez, Joan Palou, Esther Ojeda, Graciela Ayala, Helena Puñet, Josep Colet, Glòria Moreno, Montse Lama, Mercè Corbera, Marta Giralt, Anna Genís, Roger Compte, Cristina Sanaüja, Sara Maria, Xavi Valls, Roser Soley, Mariona Roca, Laia Morral, María Rodríguez, Carme Arce, M. Teresa Suñer i Gemma Clofent.

Serà una classe molt especial, ja que l’omplirem només nosaltres. Moltíssimes gràcies Mireia, ets un soooool!

dilluns, de gener 25, 2010

Crònica de la classe amb en David Lienas


Divendres vam assistir a la primera classe de l’any amb el xef David Lienas, als tallers de cuina gratuïts que ofereix cada mes l’Espai Consum del Bonpreu:


En aquesta ocasió ens va preparar dos plats amb productes de temporada força lleugers, pensant que encara ens estem refent dels excessos nadalencs: un panaché de verdures i un tataki de tonyina.

El panaché va ser espectacular i consistia en un assortit de verdures farcides ben variat i original: pebrots del piquillo farcits de mutabal, timbals de carbassó farcits de carn, tomàquets cirera farcits de formatge, patates a la sal farcides de salmó fumat i tempura d’hortalisses. Van resultar ser 5 preparacions que cadascuna, per si sola, ja era una recepta ben complerta. Imagineu-vos quina feinada fer-les alhora! Entre altres explicacions interessants, en David ens va explicar un truc per aconseguir les albergínies escalivades amb gust de fumat: cremar la pell amb un bufador abans de posar-les al forn. Aquesta setmana mateix ho penso provar ;)

Per compensar tanta feina, el tataki va ser més senzill però igual de bo: en David ens va explicar amb tot detall els ingredients per aconseguir un marinat de la tonyina excel·lent, a base de mirin i salsa de soja (millor si és coreana) tot aromatitzat amb gingebre fresc, porro i oli de sèsam. I també ens va explicar com triar la millor part de la tonyina per aquesta elaboració, l’anomenada “toro”.


Tothom que coneix en David ja sabrà que em deixo el 99,9% de les explicacions i consells amb què va complementar cada recepta. És impossible reproduir aquí tanta quantitat d’informació. En resum, vam tornar a passar una tarda ben entretinguda gaudint de la gran afició que tots sentim per la cuina i la gastronomia. I al final, aquest cop sí, ens vam fer la foto de grup de rigor ;)

Com sempre recomano, no deixeu de llegir la crònica del Cafè de Nit, que la Glòria és la millor prenent apunts, je je je... I aprofito l'ocasió per tornar a recordar el concurs Us espero a taula de la Gemma Lienas, la mare del David. Ha ampliat el termini fins a final de mes, de manera que encara hi sou a temps ;)

Moltes gràcies David, ja esperem la propera!

divendres, de gener 22, 2010

Bunyols de vent farcits de crema pastissera


Aquest dimecres a l’Institut vam celebrar la Jornada de Portes Obertes amb la visita dels pares de primària, que han de decidir on matricularan els fills el curs vinent. Aprofitant l’ocasió, amb els alumnes de Projectes vam fer uns bunyols per oferir als pares durant la seva visita:



La Jornada de Portes Obertes és una gran oportunitat per fer propaganda del nostre Centre. Per això vam pensar que oferir un cafè i uns bunyols ens faria guanyar molts punts davant dels pares, je je je... Tenim un grupet d’alumnes que està força acostumat a les classes de cuina, on ja han preparat creps, paelles, truites, pizzes... Aprofitant aquesta experiència, els vam donar la responsabilitat de fer-nos quedar bé preparant aquests bunyols farcits de crema, ideals per picar i acompanyar el cafè.

Va ser fantàstic veure’ls treballar a la cuina preparant la crema pastissera, fent la pasta choux, fregint els bunyols, farcint-los, netejant la cuina... Tot plegat molta feina, que fregir 90 bunyols no és poca cosa, eh? El resultat van ser uns bunyols boníssims, amb un gust d’anís i canyella deliciós. Sort que en tenim testimonis, que si no més d’un s’hauria pensat que eren de pastisseria! Qui sap si algun d'aquests alumnes acabarà sent un gran cuiner...


Les receptes d’avui ja les tinc al blog, però de totes maneres les torno a escriure, ja que algun alumne la vindrà a buscar aquí per repetir-la a casa, je je je...

Aquí teniu la recepta:

Bunyols de vent

Ingredients: (per uns 30-40 bunyols)

· 125ml d’aigua
· 75g de farina
· 60g de mantega
· 3 ous petits
· sal
· anís
· sucre

Preparació:

Posar l’aigua i la mantega en un cassó al foc, amb un pessic de sal. Quan l’aigua bulli i tota la mantega s'hagi fos, afegir d'un sol cop tota la farina tamisada i deixar coure, sense parar de remenar, fins que aquesta massa es separi de les parets del cassó. Fora del foc afegir un ou i remenar fins que quedi homogeni. Així, fins a afegir-hi els tres ous.
Fregir petites porcions de la pasta en oli calent. Quan estiguin cuits, mullar-los amb una mica d'anís i arrebossar-los amb sucre.

Crema pastissera

Ingredients:

· 1/2l de llet
· 4 rovells d’ou
· 100g de sucre
· 40g de maizena
· canyella
· pell de llimona

Preparació:

Dissoldre la maizena en un rajolí de llet freda.
En un cassó al foc, posar la resta de la llet amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, treure del foc i deixar refredar una mica.
A part, barrejar els rovells amb la maizena. Afegir la llet ja temperada, barrejar i colar. Tornar a posar la crema al foc, remenant sense parar. A la que arrenqui a bullir, treure del foc i deixar refredar.

Bon profit!

dilluns, de gener 18, 2010

Panna cotta light de iogurt amb sorpresa de taronja


Després de tants excessos nadalencs, qui més qui menys mira de fer una mica de bondat... Tot i així, triant bé els ingredients i mimant la presentació, és possible gaudir d’unes postres dolces sense saltar-se els bons propòsits dietètics:



Aquesta copa no deixa de ser un simple iogurt desnatat presentat de forma original. Ara bé, si no reveleu la melmelada amagada al seu interior, segur que els convidats es sorprendran gratament i oblidaran que només és un iogurt, je je je.... I com que porta edulcorant i melmelada sense sucre, ens podem permetre el luxe de degustar aquestes postres sense cap remordiment ;)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 4 iogurts desnatats
· Edulcorant líquid
· 4 cullerades de melmelada de taronja (o la que vulgueu) sense sucre
· 2 fulles de gelatina
· 50ml de llet desnatada

Preparació:

Posar en remull la gelatina en aigua freda.
Barrejar els iogurts amb l’edulcorant. Escalfar la llet al microones i dissoldre-hi la gelatina escorreguda. Barrejar-la amb els iogurts.
Repartir els iogurts en copes omplint-les fins a la meitat i deixar-les 10 minuts a la nevera. Afegir una cullerada de melmelada a cada copa i acabar d'omplir-les amb la resta de iogurt.
Reservar a la nevera fins que qualli, decorar i servir ben fresc.

Bon profit!

divendres, de gener 15, 2010

Púding de Tortell de Reis


El tema del gener del HEMC és plats amb sobres, ideal per aprofitar el què ens ha sobrat després dels àpats de Nadal. En el meu cas, he fet un púding de Tortell de Reis:


hemc #40 - platos con sobras

Wivith, del blog Cuchiflito, ha escollit un tema que m’encanta, és l’ocasió perfecta per gastar els torrons, els rostits, les salses, els dolços, els vins... que segur que tots encara tenim per casa donant voltes pel rebost o la nevera.

Per Reis, com que no tenia clar que el meu Tortell quedés prou bo, vaig comprar-ne un a la pastisseria, no fos cas que el meu sortís fiasco i ens quedéssim sense... Què seria el dia de Reis sense el Tortell? Per sort, el meu va sortir prou bo i ens el vam menjar encantats, però a canvi, va sobrar un tortell que es va anar assecant sense remei. Com que a casa no es llença mai res, n’he fet un púding molt aromàtic que ens hem menjat de gust per esmorzar. I és que amb les sobres es poden fer plats ben bons i originals, oi?

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 3 ous
· 100g de sucre
· 1/2 l de llet
· 150g de Tortell de Reis (sense el massapà)
· Caramel líquid

Preparació:

Posar el tortell esmicolat en remull amb la llet. Afegir els ous batuts, el sucre i barrejar bé. Abocar-ho dins un motlle caramel·litzat (en el meu cas individuals) i coure-ho al bany Maria al forn a 170º fins que qualli (en motlles individuals uns 15 minuts). Deixar refredar, desemmotllar i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

dimecres, de gener 13, 2010

Nova classe amb en David Lienas


Ara que ja hem agafat el ritme després del petit parèntesis de Nadal, l’Espai Consum del Bonpreu ens ha reservat places per a un dels tallers de cuina gratuïts d’en David Lienas.


Tenim 25 places reservades pel divendres 22 de gener a les 18h, on en David ens farà una classe de cuina de mercat amb productes de temporada: un panaché de verdures i un tataki de tonyina. Pel que m’ha dit el David, el panaché promet ser espectacular, ideal per a sorprendre als convidats més exigents...

Fem com sempre, qui vulgui venir em deixa un comentari aquí amb el nom, cognom i un e-mail de contacte. Aniré fent llista fins arribar als 25 i després obriré llista d’espera, ok?

Llista d'apuntats: Josep Àngel Guimerà, Sílvia Soto, Gemma Moral, Asuncion Caballeria, Miquel Ara, Roger Compte, Sefa Costa, Marta Giralt, Marta Barrientos, Rosal Isabel Garcia, Manel Bonafacia, Oscar Gomez, Laia Gomez, Cristina Couto, Joan Hernandez, Maria Rodríguez, Marta Jubert, Carme Arce, Anna Genís, Txell Pi, Kike Palau, Glòria Moreno, Josep Colet, Montse Lama, Teresa Suñer i Gemma Clofent.

Llista d'espera: Xaro Morral, Cristina Brugarolas, Sara Maria, Cristina Sanaüja, Joan Palou i Rosa Lleonart.

Animeu-vos, que les classes del David són fantàstiques!

dilluns, de gener 11, 2010

Trobada Blocaire a Castellterçol


Dissabte vam fer la trobada gastro-blocaire més esperada de l’any, amb la visita a Castellterçol organitzada pel Manel. Tot i el fred i la neu, més de 30 persones ens vam reunir per passar el dia junts enmig d’un ambient fantàstic per realitzar unes visites molt interessants a tres indústries alimentàries del poble: Sosa, Coll i Miró.

Poca cosa em queda per afegir a totes les cròniques que ja se n’han fet, a part de tornar a donar les gràcies als professionals que ens van atendre de forma desinteressada, generosa i molt atenta. Sens dubte, Castellterçol serà diferent a partir d’ara per a tots nosaltres!

Simplement us deixo amb quatre fotos de la diada:


SOSA





MIRÓ






Quan serà la propera trobada? Ja en torno a tenir ganes!

dijous, de gener 07, 2010

Tortell de Reis


Per fi m’he atrevit amb un dels meus grans pendents: el Tortell de Reis! Com que aquest Nadal no hem marxat de vacances, no tenia excusa, m’havia d’atrevir amb aquest repte tan complicat... Algun avantatge havia de tenir que fes mal temps, oi?



Totes les masses que porten llevat de forner i que han de fermentar són força complicades de fer a casa. A més, la recepta del Tortell de Reis té tantes versions que t’omples de dubtes: Quins són els ingredients? Com es farceix el massapà? Quan es posa la fruita, abans o després de la fermentació? Cal utilitzar massa mare? Quant temps cal que reposi la massa? Quantes fermentacions s’han de fer? A quina temperatura ha d’estar el forn?...

Amb tots aquests dubtes al cap, m’he atrevit a fer el meu propi Tortell de Reis casolà, amb poca confiança que sortís bé... Però no, al final me n’he sortit! Ha quedat esponjós i ben cuit, gens sec i molt aromàtic. Em falta practicar el tema del farcit, ja que el massapà no ha quedat gaire centrat... Però el més important és que m’he tret la por de sobre, a veure si mica en mica en vaig aprenent :)

Us explico un petit truc que no surt a cap recepta: si us voleu estalviar feina i fer net dels torrons que us han sobrat, aprofiteu els torrons de massapà pel farcit del Tortell!

Us deixo una foto d’abans i després de la fermentació, on es veu com creix el tortell. I també us deixo un parell de vídeos de dos programes de referència, el Cuines i el Dolça Catalunya, a tots dos hi ha la seva versió del tortell i, sobretot, s’entén molt bé com farcir-lo amb el massapà.


Ingredients:

· 125ml de llet
· 300g de farina de força
· 75g de mantega
· 1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat (el meu de la marca vahiné)
· 1 ou
· 125g de sucre
· 1 pessic de sal
· Pell de llimona ratllada
· Pell de taronja ratllada
· 1 polsim d’anís en pols
· 1 polsim de vainillina
· 1 polsim de canyella en pols
· 2 cullerades d’aigua de flor de taronger
· 200g de massapà (amb el rei i la fava a dins)
· Per adornar: 1 ou, sucre, ametlla laminada i fruita confitada

Preparació:

El dia abans: posar al vas de la thermomix la llet, la mantega, la sal i les aromes (llimona, taronja, anís, vainillina, canyella i aigua de taronger). Programar 1 min. a 40º vel. 2.
Treure la temperatura, afegir l’ou i el llevat i barrejar ½ min. a vel. 2.
Afegir la farina, barrejar ½ min. a vel. 6 i programar 3 min. a vel. espiga.
Afegir el sucre i programar 3 min. a vel. espiga.
Abocar la massa en un bol i tapar-la amb paper film untat amb oli (l’oli és per evitar que s’enganxi amb el film). Deixar fermentar la massa a la nevera tota una nit.

El mateix dia: treure la massa de la nevera 1h abans de fer el tortell.
Treure el paper film, abocar sobre la taula i donar-li forma rectangular amb l’ajut d’un corró. Col·locar al mig el massapà en forma de xurro i enrotllar la massa de manera que el massapà quedi a dins. Estirar tot el xurro i unir les dues puntes, formant la forma del tortell (veure els dos vídeos de sota).
Col·locar el tortell a sobre la plata del forn. Pintar-lo amb ou batut i decorar-lo amb la fruita confitada. Tapar-lo i deixar-lo a prop d’un lloc calent, per tal que fermenti i dobli el volum (unes dues hores).
Ruixar-lo amb una mica d’aigua, repartir l’ametlla i el sucre per sobre i coure’l a 170º durant 20 minuts.

El farcit del massapà està al minut 4:


El farcit del massapà està al minut 12:


Bon profit!

dilluns, de gener 04, 2010

Mousse de torró amb sorpresa de xocolata


Després de força temps, aquest any hem tornat a celebrar el cap d’any a casa. El mal temps previst al Pirineu ha espatllat els nostres plans de vacances... A canvi però, pel sopar de cap d’any vam degustar unes postres casolanes molt nadalenques, amb el torró com a protagonista:



Celebrar el cap d’any a casa em va permetre preparar un menú més elaborat que el que hem fet els últims temps a fora. Per postres vaig fer una mousse amb una proporció de torró ben alta, amb la intenció que fes molt gust de torró. Què seria el Nadal sense el torró?

La sorpresa d’aquesta recepta consisteix en amagar una cullerada de crema de xocolata a l’interior de la copa, sense que es vegi a l’exterior. La cara de sorpresa que fan els convidats en descobrir-la és genial, enmig d’uns oohhs! i uns mmms! que paguen la feina de fer-la. El resultat és una mousse suau, esponjosa i molt airejada, amb un potent gust de torró que combina a la perfecció amb la xocolata de l’interior. Si us han sobrat torrons de Nadal, no dubteu en fer-la. I si no us n’han sobrat, val la pena comprar-los expressament, no us decebrà!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 300g de torró de Xixona
· 250ml de nata per muntar
· 100ml de llet
· 30g de sucre
· 3 fulles de gelatina
· 3 ous
· 1/2 copa de conyac
· 1 natilla de xocolata

Preparació:

Posar en remull la gelatina en aigua freda.
Batre els rovells amb el sucre fins a blanquejar. Escalfar la llet, abocar-la sobre els rovells i tornar-ho al foc fins que comenci a espessir, a uns 82º. Afegir la gelatina escorreguda i dissoldre-la bé. Afegir el conyac, el torró trossejat i triturar-ho amb el túrmix fins que quedi ben fi. Deixar refredar una mica.
Semi muntar la nata i afegir-la amb compte a la mescla del torró. Muntar les clares a punt de neu i afegir-les suaument a la barreja vigilant que no s’abaixin.
Omplir les copes amb la mousse fins a la meitat, posar una cullerada de natilla a dins i acabar-les d’omplir amb la mousse, procurant que no es vegi la xocolata.
Reservar a la nevera fins que qualli, decorar i servir ben fresqueta de nevera.

Bon profit!

dijous, de desembre 24, 2009

Pastís de músic


Dimarts vam celebrar la festa de Nadal amb els companys de feina, amb el sorteig de les paneres, els regals i un pica-pica extraordinari cortesia de la Directiva. Per completar la part de dolços, em va fer il·lusió portar un pastís nadalenc, ben carregat de les fruites típiques d’aquestes festes:




Fent honor a la coneguda nadala del Noi de la Mare, amb el vers “panses i figues i nous i olives”, el millor moment per assaborir aquest pastís és durant aquests dies de Nadal. La recepta és molt senzilla; es tracta d’una quiche dolça amb un farcit molt original i nadalenc. Tot i la dolçor de les fruites, el pastís no queda gens empalagós, ja que gairebé no porta sucre extra. A la feina va agradar molt, va volar en un moment i tothom el va elogiar, je je je...

La recepta la vaig treure de l’última adquisició, el llibre Us espero a taula de la Gemma Lienas que ja us vaig comentar. Per cert, aprofito per tornar a recordar el concurs, per si de cas a algú se li ha passat... Vaig fer algunes petites variacions de la recepta original: enlloc de pasta de full vaig posar pasta brisa i la vaig coure 10 minuts en blanc sense el farcit, trobo que així queda més ben cuit de la base. D’altra banda, vaig posar en remull totes les fruites seques, no només les panses, així el pastís va quedar més melós i amb més gustet de conyac, je je je... Finalment, vaig tallar a trossets la fruita seca, per tal que quedés més ben repartida i fos més fàcil tallar el pastís per repartir.

És un pastís fi, molt nadalenc, fàcil de fer i amb un gran resultat, és una recepta per animar a tots aquells que s’inicien en el gran món de la pastisseria casolana. Altament recomanable! I aprofito aquesta recepta tan nadalenca per desitjar-vos a tots un bon Nadal i feliç 2010. Bones Festes a tothom!


Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 1 làmina de pasta de full
· 100g de panses de Corint
· 100g d’orellanes de préssec
· 100g d’orellanes d’albercoc
· 200g de figues seques
· 100g d’ametlles filetejades
· 1 rajolí de conyac
· 3 ous
· 150ml de crema de llet
· 50g de sucre

Preparació:

Remullar les panses amb aigua calenta i conyac.
Cobrir el motlle amb la pasta de full. Batre la crema de llet amb els ous i el sucre. Posar al motlle tota la fruita seca i abocar-hi per sobre la crema de llet. Coure-ho al forn a 170º durant 30 minuts.

Bon profit!

dilluns, de desembre 21, 2009

Galetes de carbassa, avellanes i xocolata


Ara fa dies que no participo a l’HEMC, entre una cosa i l’altra m’ha faltat temps... Però el tema d’aquest mes m’agrada molt i no volia deixar passar l’ocasió de presentar-hi una recepta, unes galetes de carbassa, avellanes i xocolata sense gens de sucre:





Paula, de Con las zarpas en la masa, ha proposat un tema molt interessant: dolços sense sucre. Ara que s’acosta Nadal i les nostres taules s’omplen de dolços exquisits, és un bon moment per solidaritzar-se amb els diabètics i tots aquells que per un motiu o un altre no poden prendre sucre. Entre totes les aportacions segur que sortirà un receptari espectacular de rebosteria sense sucre!

Tot i que l’HEMC proposa substituir el sucre per edulcorants aptes per a diabètics, a mi m’ha fet il·lusió preparar una recepta sense cap d’aquests ingredients, unes galetes poc dolces però no per això menys llamineres. Amb la pròpia dolçor de la carbassa, aquestes galetes resulten una menja exquisida apte per a diabètics que farà les delícies de tots, tan si poden menjar sucre com si no. I si no teniu problemes de sucre, feu-les afegint 100g de sucre a la recepta... proveu-les i ja m’ho direu!

hemc 39 - dulces sin azúcar

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 125g de farina
· 65g de mantega pomada
· 1 ou
· 100g de carbassa cuita
· 100g d'avellanes torrades i pelades
· Una culleradeta de llevat
· Una culleradeta de canyella
· 75g de xocolata sense sucre

Preparació:

Barrejar la farina, el llevat i la canyella. Afegir la mantega, l’ou i la carbassa triturada integrant bé cada ingredient. Finalment, afegir les avellanes picades i barrejar bé. Formar una bola amb la massa, embolicar-la amb paper film i deixar-la reposar a la nevera fins que agafi consistència.
Estirar la massa, tallar les galetes i coure-les al forn a 180º uns 15 minuts. Deixar refredar.
Fondre la xocolata al microones a baixa potència, vigilant que no es cremi. Decorar les galetes al gust, deixar refredar la xocolata i servir.

Bon profit!


PD: Concurs Us espero a taula!
Aprofito l’ocasió per donar-vos a conèixer un concurs de receptes molt interessant: recordeu el llibre de la Gemma Lienas Us espero a taula que vaig comentar fa poc? Doncs la Gemma, a través del seu blog, ha proposat un concurs de receptes del llibre obert a tothom. No cal ser blocaire per participar-hi, eh? Només cal enviar la foto del plat amb els vostres comentaris al seu e-mail, el guanyador rebrà un premi molt suculent! Us animo a participar-hi, teniu temps fins el 7 de gener!


Consulteu les bases del concurs al blog de la Gemma Lienas, jo ja he triat quina recepta faré, je je je...