dilluns, de febrer 15, 2010

Tulipa de cafè i xocolata


La setmana passada teníem una celebració molt especial i vaig preparar unes postres només per a adults, amb cafè, whisky, xocolata i una tulipa de galeta cruixent:


Triar bé la recepta adequada a cada ocasió és molt important per triomfar: cal tenir en compte si són les postres o més aviat un berenar, si és un pica-pica d’agafar amb els dits o per acompanyar el cafè, si l’àpat és copiós o lleuger, si és estiu o hivern, si hi ha nens o gent gran, si s'ha de fer amb antelació o al moment... Escollir bé la recepta sovint és la part més complicada de tot, oi?

La recepta de la crema és del fantàstic llibre de la Mireia Carbó La cuina salvavides. Ja fa temps que la tenia ullada però, justament pel què acabo de dir, no trobava el moment adequat de fer-la... Per fi, es van donar les circumstàncies perfectes: tots adults i una celebració especial on volia fer unes postres de cullera. Després d’un àpat de luxe (ens vam menjar un llamàntol per cap!) aquesta crema va significar un final perfecte, amb el toc de distinció que li donen els ingredients. El cafè, el whisky i la xocolata formen un trio excel·lent, i servida dins la tulipa cruixent va aconseguir el punt de festa necessari per triomfar. Si sou amants de la xocolata i d’acabar l’àpat amb un bon cafè, aquesta crema us encantarà!

Al llibre de la Mireia hi trobareu la recepta de la crema; la recepta de la tulipa és un clàssic que té moltes versions, jo vaig utilitzar aquesta.

Aquí teniu les receptes:

Les tulipes:

Ingredients: (per unes 12 tulipes)

· 125g de clara d’ou
· 125g de sucre en pols
· 75g de farina
· 60g de mantega
· 100g de xocolata

Preparació:

Barrejar el sucre i la farina tamisada. Afegir la clara d’ou i la mantega fosa. Barrejar sense esponjar ni blanquejar. Reservar a la nevera per tal que agafi consistència.
Estendre la massa amb una cullera sobre una plata coberta amb paper de forn, formant cercles d’uns 15cm de diàmetre el més fins possibles. Coure-ho al forn a 180º fins que agafi color (uns 10 minuts).
Treure del forn i, ràpidament abans no es refredin, donar la forma de tulipa posant la massa sobre una tassa i apretant bé les vores amb les mans. Deixar refredar.
Fondre la xocolata al microones a baixa potència. Posar una cullerada dins de cada tulipa i escampar-la bé per tot l’interior. Deixar refredar i reservar.

La crema:

Ingredients:

· 250ml de cafè
· 300ml de llet
· 75g de xocolata
· 75g de sucre
· 2 rovells d’ou
· 1 cullerada de Maizena
· 1 rajolí de whisky

Preparació:

Barrejar els 2 rovells d’ou amb la Maizena i un rajolí de la llet.
En un cassó, escalfar la resta de la llet, el cafè, el whisky, el sucre i la xocolata trossejada. Remenar contínuament fins que la xocolata s’hagi fos del tot.
Quan arrenqui el bull, afegir els rovells i remenar sense parar fins que torni a bullir. Deixar refredar tapada a pell amb un paper film i reservar a la nevera.
Al moment de servir, repartir la crema a les tulipes, decorar i servir.

Bon pofit!

52 comentaris:

ARA ha dit...

Com sempre, magnífic, la xocolata m'agrada en quantitats justes, i crec que aquesta tulipa te una mida bastant raonable com per que no sigui massa.

petonets

Ara

Dolorss ha dit...

Si Gemma, cada ocasió és diferent per tant s’ha d’escollir be i “estudiar” tots els detalls.
Desprès d’un llamantol (nena quin luxe) és perfecta la teva elecció i molt treballada.
Un aplaudiment per a tu!!!

Carmen (Dulces bocados) ha dit...

Quina meravella de tulipes i les fotos magnífiques. Ptons

Enkeli ha dit...

MmM qué bó!! una presentació com sempre excel.lent!! i sembla fàcil! Aquesta segur que la intentaré fer algun dia! ;)

PD. Em recorda molt a unes tuplipes de xocolata que sempre em demanava quan era petita al restaurant Can Frare a Torrelles :))

Ester ha dit...

Un acabament de luxe per un sopar de categoria.
Tal com ho expliques sembla fàcil, però les tulipes fan una mica de respecte
Ester

Gemma ha dit...

Aquí si que ficava jo el dit. Tens molta raó per mi també és molt important el moment i amb qui de cada recepta.

Muas!

Mima ha dit...

Ummm quina pinta, quina pinta nyam nyam :O)

*Eva* ha dit...

aquestes postres són de luxe! com han de disfrutar a casa teva.
pt!

guspires que viatgen amb el vent ha dit...

Quines tulipes!!!!! Em pensava que aquestes coses la gent les comprava ja fetes!!! però veig que no, visca els intrèpids i la creativitat! No us preocupeu, ja hi arribaré ja! però el nivell és molt alt! Perfecte Gemma! i enhorabona als teus comensals!
Una abraçada
Gemma

Caminarsingluten ha dit...

Por supuesto que cada ocasión es diferente, pero este postre es una maravilla.

Sí, además la crema es perfecta para nosotros, al se sin gluten y de chocolate... ¡que más podemos pedir!

Respecto a la tulipa, tomamos buena nota, e intentaremos hacerla algún día.

Besotes,

Ana y Víctor.

marisabel ha dit...

Aiaiaiiiiiiiiii qué bo !!!!!!
Aixó de fer la tulipa ho trovo tant dificil, ho intentaré a veure quines destroces faig.

glutoniana ha dit...

Ai que vaig retrassada, veig unes quantes receptes noves...

Un postre ben original, queda molt xuli :)

mesilda ha dit...

Bon dia Gemma.
Deu ser com si menjares un bombó.
Jo sempre trie els de xocolate i café,és la meua combinació preferida.
Un postres de luxe per a una celebració d'adults.
Besets

rosanna ha dit...

Mmmmm, unes postres d'escàndol!!!!! Quina delicia!!!

lostpastremembered ha dit...

How wonderful to have a bowl you can eat!! I was just thinking about making a tulip and there you gave me a recipe!!! It looks perfect!!

MaryLou ha dit...

Qué bo i quina presentació més maca!!!
Als ingredients de la tulipa i poses xocolata? desprès a la elaboració no ho he vist.

Petonets

ANNAFS ha dit...

Tens raó, Gemma, a vegades costa triar la recepta que va bé a cada ocasió, però veig que aquesta la vas encertar de ple. Que bona i quina presentacio...

Francesc ha dit...

Mare de Déu Senyor del món i part de l'estranger!!!! Quines postres més de luxe!!!! Perill!!!! Combinació explosiva!!! Fantàstic!!! Salutacions
P.S. Se me n'anat un poc l'olla amb la xocolata, ja ho sé. Ho sent.

xaro ha dit...

Una celebració de luxe, eh??

M'agrada molt la chocolata amb el café, però el whisky on el vas posar??

Ptnts

Gemma ha dit...

Ara, era una tulipa petitona amb poca quantitat, al final encara hauries repetit ;)

Dolorss, és la primera vegada que ens permetem aquest luxe! No vegis quina aventura per cuinar-lo... el vam comprar que encara era viu!!!

Carmen, boníssimes!

Enkeli, la crema és facilíssssimmmaaaa!!!! I les tulipes són totalment opcionals, es pot servir la crema en unes copes o comprar les tulipes ja fetes :)

Ester, sembla més complicat del que és en realitat, només cal anar ràpid per fer la forma, perque es refreden de seguida i llavors ja no les pots deformar.

Gemma, per ficar-hi el dit sencer, je je je... queda una crema molt fina, amb un equilibri perfecte entre el gust del cafè i la xocolata. Molt recomanable!

Mima i Eva, de luxe total ;)

Gemma, sempre tens l'opció de comprar-les fetes, però fetes a casa queden més bones i cruixents.

Ana y Victor, la receta de la crema es apta para celíacos 100%, sin necesidad de adaptarla. Provadla que está riquísima!!

Marisabel, glutionana i Rosanna, és una combinació original i molt bona.

Mesilda, els bombons de xocolata i cafè també són dels meus preferits... poc dolços i amb una combinació de gustos deliciosa.

lostpastremembered, it's

Marylou, sí que està explicat a la recepta: la xocolata la poso a la tulipa un cop feta, per tota la base i les parets. Així evites que es remulli quan hi poses la crema ;)

Anna, sovint el que em costa més a l'hora de fer unes postres és triar bé la recepta! Un cop has triat, després fer-la ja és més fàcil, je je je...

Francesc, ho entenc perfectament, per a un xocoadicte com tu aquesta tulipa és d'escàndol, je je je...

Xaro, ups, m'he deixat de posar el whisky a la recepta, va dins la crema amb la llet, el cafè i la xocolata... Ara mateix ho poso, gràcies per avisar ;)

La Quinta de Luculus ha dit...

Tota la raó del món quan dius que la tria dels plats s'ha de fer amb cura.
Aquestes postres em seblen un luxe i per tenir-les molt en compte, sobretot agraixo la recepta de la tulipa de galeta ja que el llibre de la Mireia el tinc... Per cert, com ho has fet per a què quedi la galeta com dibuixada amb reixadet?
Petons!

Xavier ha dit...

L'altre dia se m'oblidà de dir-te que quan arribí a Mallorca tampoc no em feia gaire allò del carabassat i la sobrassada junts... però ara en sóc un FAN!

Sobretot de les ensaïmades de tallades (típiques ací en Carnestoltes!)

Aquesta tulipa em fa mengera...

coulantdexocolata ha dit...

OHH Gemma quina pinta més bona!! Amb això de la xocolata i el cafè has tocat el meu punt feble...

Et segueixo fidelment (encara que no escrigui sovint), però aquesta recepta bé s'ho val! passa a la llibreta de 'pendents'

Marta ha dit...

Aquestes tulipes les pots farcir de qualsevol cosa!!! Ara amb xocolata i café...mmm
Ptnts

Joan ha dit...

Una fantàstica recepta! Un dia d'aquests l'enllaçaré al meu bloc si no et fa res... (per allò del whisky...).
Fins aviat!!

Maria Dolores ha dit...

Que bé quedaries, que sort tenen els teus convidats poder degustar eixes tulipes.

Maria José ha dit...

Ostres Gemma..., quina tulipa més bona. No sabia que es podia fer a cassa..,bé, amb una màquina especial sí, però al forn simplement no. La coca aquesta de llardons fa bona pinta també, jejeje, amb sobrassada!!!! quina mescla de sabors... De segur que estaria boníssima, encara que amb la fruita confitada també. Però per probar la tradicional..., ens hem d'arriscar!!! A veure si tinc el valor suficient..., que de temptació tinc molta!!!!
y les mandarines ensucrades..., molt boniques per decorar postres...
Un petó ben fort maca!!!!!
fins aviat!!!!!
María josé

Elvira ha dit...

Personalment, el que més em csta a l'hora de preparar unes postres, es justament aixó, escullir la recepta adecuada, mira que li dono voltas!!!! També tenía marcada aquesta recepte, però no he trobat mai el moment de fer-les, la veritat es que té una pinta perfecte, per una gran ocasió!!!!Petons

Silvia ha dit...

La quiero, quiero esa tulipa y su relleno yaaaaaaaaa.
Qué bonita presentación y qué delicia de postre.

Besos.

StHilari ha dit...

Una crema de xocolata com aquesta és per fer oblidar ràpidament al millor llamantol... i més encara amb el rajolí de whisky ;-))
Una abraçada

Gemma ha dit...

lostpastremembered, sorry, my last answer was deleted... The tulip recipe is very easy to make, try it and you will be successful :)

Maragda, el paper de forn té aquesta trama i queda gravada a la galeta... no he fet res especial ;)

Xavier, he sentit a parlar mooolt d'aquestes ensaïmades, però no les he tastat mai. Entre tots em feu venir ganes de menjar-ne! Per setmana Santa vaig uns dies a Eivissa, saps si allà també en fan?

Coulantdexocolata, vei g que som molts els que gaudim amb la combinació de xocolata i cafè, oi? És boníssima i la crema a més, és molt fàcil de fer. Posa-la als pendents i fes-la ben aviat, que val la pena ;)

Marta, el més habitual és farcir les tulipes amb gelat, oi? Una combinació molt bona! I amb la xocolata que les cobreix per dins evites que es remullin...

Joan, encantada que la posis al blog! El trio cafè-xocolata-whisky és gairebé tan bo com el carnaval-jazz-whisky, eh?

Maria Dolores y Silvia, son unos postres deliciosos, el crujiente de la tulipa con la cremosidad de la crema es un contraste muy bueno.

Maria Jose, una màquina especial per fer tulipes??? Què va, si són facilíssimes de fer! La coca de llardons amb porta una combinació d'ingredients ben soprenent, oi?

Elvira, totalment d'acord, pateixo més triant la recepta que fent-la... Vas repassant la carpeta de pendents mirant quina es pot adaptar a l'oacsió i quan la trobes, ja tens la part més complicada resolta!

StHilari, no sé, no sé... els llamàntols també eren molt bons! Això sí, vam deixar prou forat per degustar amb deliri aquesta tulipa ;)

Dolça ha dit...

M'agraden les postres, però el plat que us vau menjar abans també!! Quina sensació veritat posar-los a coure quan encara són vius? La primera vegada que ho vaig fer vaig patir moooooooolt! segur que la tulipa va fer que oblidéssiu el mal tràngol... pobres bestioles, jejej i que bones que són!
PTNTS
Dolça

Celes ha dit...

Los invitados se debieron quedar con las boca abierta, te ha quedado genial...

Bsss

xisca ha dit...

Carai , aquest dolç agradarà molt , però molt a casa . De ben segur que en faré.

Et vaig prometre que t'enviaré la receta de la coca de tallades i ho faré . El que passa és que no la puc fer fins aquest cap de setmana i et vull enviar fotos ja que és mal d'explicar el procés .

De ben segur que l'has de tastar.

Una besada

josep ha dit...

Gemma,
Com sempre un autèntic luxe de recepta. Estic convençut que qui va tenir la sort de tastar una tulipa va quedar dolçament satisfet. Una abraçada

la vella carmanyola ha dit...

ualaaaa! a quina hora venim a berenar? i podrem repetir? jejejeje que els de la vella carmanyola no els va res despresar-se i menys amb un berenar així!!!!!

Genial però bé com sempre ;))

Rècords.

PILAR ha dit...

Quina delicia! T´ha quedat fantàstica i desprès d´un bon llamantol... un apat de luxe.
Petons!

Mercè ha dit...

Unes postres excel·lents per menjar després d'un bon llamàntol! :) Una presentació delicada i fantàstica!
Últimament veig que t'ha agafat fort amb la xocolata, eh? jejeje Així m'agrada! ;)
Petons!

guspires que viatgen amb el vent ha dit...

Gemma, ahir vaig estar remenant llibres per casa i vaig trobar la recepta d'aquestes tulipes i vaig veure una manera molt original i molt pràctica de formar-les. Agafaven un got i el posaven de cap per vall i quan treien les tulipes del forn els hi donaven forma amb el cul del got. Bona ideia, no?

Pol Cruells ha dit...

Quines tulipes, eh? Us asseguro que van ser boníssimes! les recomano! I també us recomano matar i cruspir-se un parell de llamàntols: és tota una experiència vital i sensitiva! fa una mica d'impressió al començament, però desseguida li agafes el truquillo (els vam fer partits per la meitat al forn) boníssims!

Gemma ha dit...

Aiaiaiai, aquestes coses deuen ser pecaminoses segur! Sempre he volgut fer tulipes i mai m'hi poso, ja va sent hora!

Les teves son espectaculars....la recepta, l'execució, la presentació, la foto... et mereixes un 10!!!!

A veure si t'animes i t'apuntes a fer un curset de galetes, tampoc estàs tan lluny! Ens ho passem genial, d'això no hi ha dubte, jeejejej

Petita cuina ha dit...

Deu ni dó quina fila que fa.
Això si que ho intentaré fer, si no et sap greu que et "fusili" la recepta jijiji...:P

Petonarros i gracies per el teu temps.
Nuria.

dulceshoras ha dit...

Soc una enamorada de la xocolata i aquesta crema fa una pintaaaaaa!!!

Salutacions des de Palma : )

Karolina ha dit...

gemma facil, precioso, rico, pero mira una cosita es tan dificil como dicen hacer las tulipas??, hace falta algun aparato especial??, gracias maestra.. besitos

Anna de Llepadits ha dit...

Hola Gemma,

Les tulipes son una recepta que està a la carpeta de "pendents" em fa una mica de respecte, però s'ha de reconeixer que canvia totalment el postre, molt bona recepta!

Anna

El cullerot Festuc ha dit...

Unes postres magnífiques per arrodonir un àpat de luxe!! El pròxim cop jo m'apunto...que vui llamàntol i tulipa de xoco!!!! mmmmmmmm!!!!
M'apunto la recepta de la crema que té una pinta fantàstica!!!
Petunets,
Eva.

nieves ha dit...

Me imagino que los invitados habrán pasado una jornada como pocas. El bogavante ya de por sí es todo un lujo, pero el remate final de esta tulipa, es el broche de oro perfecto. Tanto la tulipa, como el relleno, es un postre para quitarse el sombrero :-)

Un besín.

Miel ha dit...

Quina tulipa més ben feta, noia!!! m'he quedat bocabadada!!! Moltes gràcies per passar-nos la recepta i per com ens l'expliques!!! la presentació de 10!!! com sempre!!! Gràcies també a la Mireia!!!

Petonassos

Miel

Miel ha dit...

Quina tulipa més ben feta, noia!!! m'he quedat bocabadada!!! Moltes gràcies per passar-nos la recepta i per com ens l'expliques!!! la presentació de 10!!! com sempre!!! Gràcies també a la Mireia!!!

Petonassos

Miel

Gemma ha dit...

Dolça, la part difícil de coure els llamàntols me la vaig estalviar... sort que aquell dia érem dos a la cuina, jejeje,..

Celes, estic segura que els va agradar ;)

Xisca, no hi ha pressa, eh? Quan puguis ja em passaràs les receptes. I amb les fotos, serà fantàstic per veure el pas a pas ;)

Josep, per a un amant de la xocolata com tu, aquesta crema segur que seria molt bona.

Anna, aquesta crema és molt més fàcil que la que vas provar de la pastisseria Baylina... i les proporcions estan bé ;)

Pilar, va ser un dinar de luxe, d'aquells que només fas de tant en tant...

Mercè, no feia res de xocolata des de la crema Baylina... però tot i així, trobo que la xocolata sempre ve de gust, oi? Je je je...

Gemma, precisament a la recepta expolico que per donar forma a les tulipes s'ha de fer així com dius!

Pol, sort en vaig tenir de tu pels moments difícils amb el llamàntol... sola no me n'hauria sortit pas!

Gemma, ja m'agradaria ja! Que feu unes galetes espectaculars!!!! A veure si en els propers cursos m'ho puc organitzar...

Núria, per això són els blogs, per intercanviar-nos receptes, oi? Que encara recordo la sopa amb poma àcida que vas fer... quina delícia!

Dulceshoras, benvinguda al blog! Moltes gràcies pel comentari ;)

Karolina. son muy fáciles de hacer, no necesitas nada especial... solo hay que dar la forma con la galleta caliente, rápido antes no se enfrie.

Anna, doncs ja la pots fer, que la trobaràs mooooolt fàcil! Comparades amb les creps de fajol no tenen cap secret ;)

Eva, va ser un àpat d'aquells que recordarem moooooolt temps, especial i amb tots els detalls cuidats ;)

Nieves, mucisimas gracias por tus palabras, viniendo de ti es un gran elogio :)

Miel, les receptes de la Mireia no fallen mia!!!! Fàcils i bonississimes!!!

mome ha dit...

La tulipa, genial, com totes les postres que fas!!!

I m ha encantat poder escoltar-te a

he gaudit de tota la conversa, moltes gràcies per haber-la penjat, ja que no gaudeixo de gaire temps per estar per la xarxa visitant els amics.

Reina moltísimes felicitats.

manel ha dit...

M'encanten aquestes tulipes, delicioses, etr felicito.

bon posteig...^^