dimarts, d’octubre 17, 2006

Menjar Blanc

Ara que s'acosta la Castanyada ja començo a sentir comentaris sobre la recepta secreta dels panellets: que si porten patata o moniato, que si porten clara d'ou, que si cal fer un almívar amb aigua i sucre... Crec que hi ha tantes receptes diferents de panellets com cases hi ha a Catalunya. Quina serà la millor?


I jo, en canvi, us proposo una recepta ben diferent: el Menjar Blanc. Per si de cas us sobra una mica de farina d'ametlla dels panellets i no sabeu què fer-ne (cosa bastant improbable, tenint en compte a quin preu va) sempre us queda l'opció d'aprofitar-la per fer aquesta recepta. Així que ja veieu que la meva proposta també està relacionada amb la Castanyada... ;-)

El Menjar Blanc és típic de Reus i s'acostuma a elaborar per Setmana Santa, tot i que se'n pot trobar al llarg de l'any. El meu pare és de Montblanc i ens explica que de petit en menjava molt sovint. Recordo que una vegada en va voler fer a casa i va ser tota una aventura! :-)

La recepta que he fet jo és molt simplificada, segurament la tradicional és més complicada. D'altra banda, crec que passa com amb els panellets: a cada casa es fa una mica diferent. El Menjar Blanc que he provat jo ha quedat boníssim (certificat pel meu pare) de manera que us animo a provar aquesta recepta. Us ha de quedar amb una textura de crema catalana ja que són unes postres que es mengen amb cullera.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:
  • 1/2 l d'aigua
  • 200g de farina d'ametlles
  • 40g de fècula de blat de moro (maicena)
  • 1 canó de canyella
  • la pell d'una llimona
  • 100g de sucre
  • 1 polsim de sal
Preparació:

Bullir en un cassó amb aigua el canó de canyella i la pell de la llimona.
Quan arrenqui el bull, afegir les ametlles i deixar-ho bullir una estona més. Tot seguit, colar la pasta amb un colador ben fi, premsant bé per tal d'extreure'n tot el suc.
Tornar l'aigua de bullir al cassó i afegir la fècula de blat de moro, el sucre i la sal. Remenar-ho tot bé amb les varetes fins que s'espesseixi i quedi una crema ben fina. A continuació, posar-la dins dels motlles i deixar-la refredar a la nevera durant una hora.
En el moment de servir, espolsar per sobre una mica de canyella en pols.

Bon profit!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Panellets... que buenos, me encantan... aquí en Zaragoza que hacen auténticas maravillas... Intentaré preparar la receta que propones...

Anònim ha dit...

Solo ha salido medio comentario del que he hecho... ¿?
Quería decir:
Panellets... que buenos, me encantan... aquí en Zaragoza hay sitios que hacen auténticas maravillas... Intentaré preparar la receta que propones...

Pedra Lletraferida ha dit...

Agraït per la recepta del "Menjar Blanc", Gemma!
Com a enamorat que soc de l'ametlla, en passaré comptes d'un bon plat ben aviat, t'ho puc assegurar!.
Et llegeixo!

No tot són postres ha dit...

No sé perquè acabo d'arribar a la teva recepta del menjar-blanc. Jo que si que soc de Reus la faig gairebé igual, però enlloc de posar-hi maizena hi poso midó. I es pot dir que es un postre típic de Quaresma però se'n fa des de les primeres ametlles fins que comença a fer massa calor.
PTNTS
Dolça

Anònim ha dit...

el mejar blanc el vaig provar a un restaurant hi vaig treballar, es una pena que un postre tant vo, no sigui tant conegut com una crema catalana.

l'he fet seguint els teus pasos, lo que mes m'ha costat es trobar la farina d'admelles... (actualment hi han al sorli discau) es un postre bonissim!!