dijous, d’octubre 29, 2009

Tarta Tatin de Mango

Al receptari de la cuina de casa hi falten alguns dels pastissos més clàssics i coneguts a nivell mundial. Per fi, avui puc tatxar una de les greus absències que hi havia fins ara, la famosíssima tarta Tatin:




No cal que expliqui la història d’aquest pastís que segur que coneixeu de sobres. En canvi, explicaré què m’ha motivat posar-la per fi al receptari del blog, je je je...

Molts amics es sorprenen que pugui tenir dues aficions tan diferents i, en principi, un pèl incompatibles: la pastisseria i l’escalada. I sí, sí que tenen una mica de raó... Però diumenge passat, escalant a prop del poble d’Àger, vaig tenir ocasió d’unir aquests hobbies escalant una via que es diu tarta Tatin! Arribant a casa, em va faltar temps per ficar-me a la cuina i preparar aquest famós pastís :)


Tot i que la clàssica és amb poma, també se’n fan amb altres fruites o fins i tot de salades (encara recordo la de carxofa o la de camembert i poma... memorables!!!). Avui us la proposo de mango aromatitzat amb anís estrellat.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 1 làmina de pasta de full o pasta brisa
· 2 mangos grossos i forts
· 20g de mantega
· 60g de sucre
· 1 anís estrellat

Preparació:

Posar la mantega, el sucre i l’anís en una paella que pugui anar al forn. Caramel·litzar fins que agafi un color daurat. Col·locar dins la paella el mango tallat a grills grossos ben apretat i deixar coure uns 5 minuts. Deixar refredar una mica, treure l’anís i redistribuir el mango de forma que no quedin forats.
Tallar un cercle de pasta de full uns 3cm més gran que el diàmetre de la paella. Posar-la sobre el mango i punxar-la per evitar que pugi. Coure 25 minuts al forn a 190º, fins que quedi daurat. Deixar refredar 5 minuts, desemmotllar capgirant la paella i servir tebi.

Bon profit!

42 comentaris:

Unknown ha dit...

Encara mai he tastat la tarta tatin, com tu la tinc pendent des de fa temps.... aviam si arriba el moment i la faig. Amb mango deu estar boníssima!!.
T'ha quedat com sempre excel.lent Gemma!!

Petons

Delicias ha dit...

Nosaltres igual, l'hem tastada a casa de molts amics, sobre tot la de poma, i tampoc la tenim al receptari.
Aquesta de mango ha quedat espectacular, i amb l'aroma de l'anis estrellat segur que vas encertar,

Ens apuntem a fer la recepta, a l'escalada de moment les condicions físiques no ens ho permeten, jejejeje. Un petó

MaryLou ha dit...

Amb mango no la hem tastat. Quina pinta que té aquesta teva!!
No trigaré a fer-la.
Fins la tarda!!

Eva Flores ha dit...

Hola Gemma! la tatin de mango la tinc entre les meves pendents, la de poma l'he preparada diverses vegades en cassola i queda boníssima, amb aquesta m'haig de llençar.
pt!

SANDY ha dit...

Gemma que tartita tan rica y con lo bueno que está el mango debe ser deliciosa y delicada.
Un beso.

MAR ha dit...

Escolta i al cim d'aquesta escalada digam si us plau que t'esperava una Tarta Tatin amb la pinta espectacular de la teva ... aixi jo també pujaria parets !!!

petunets

xaro ha dit...

Aquesta la faig sovint però mai hi he posat anís estrellat, ho provaré.
Fins a la tarda!!!!!

Erika ha dit...

Mira vos ? Le pusieron el nombre de un postre a una escalada? Será para darte más ánimos al subir? Yo te esperarío en la cima con la tarte tatin en mis manos!
El mango no es una fruta a la cual estemos acostumbrados pero se ve tan refrescante en las fotos!, me gustaría probar la versión salada también.
Cariños

CRIS ha dit...

No tinc paraules, espectacular, una Tatin de mango, això no pot esperar, i la de poma amb camembert tampoc!!!!.
Un petó

Unknown ha dit...

Sóc una amanta de les tartes tatín i aqueste teva de mango, es veu deliciosa, quina cosa tant simple i fàcil i quin bon resultat et dona veritat?. Admiro les teves dues aficions, l'escalada més, i totes dues es necessita paciència, control i mesura, i la recompensa en tots dos casos maravellosa. Per cert aquesta tatin de camembert i poma em crida molt l'atenció. Que disfruteu molt avui al Caprabo!!!Petons

zer0gluten ha dit...

Me encantan las tatin en general, pero esta por su originalidad en particular.
Te quedo preciosa.
Besitos sin gluten

Gemma ha dit...

Un cop comences a provar versions de la tatin, es un no parar: us aconsello que la proveu amb pinya, queda fenomenal! I les salades també... amb cherrys també queda molt bé!

L'aroma d'anis és només si us agrada, si no, es pot fer sense, o també queda molt bé amb una branca de canyella.

I això de tenir la tarta a punt a dalt de l'escalada... ja m'agradaria, ja! Je je je... així segur que escalaríem molt millor :)

No tot són postres ha dit...

M'encanta la tatin d epoma i també la d'albercoc i la de préssec. No he fet mai res amb mango cuit, tret del chutney, però aquesta tatin teva me n'ha fet venir ganes!
PTNTS
Dolça

Cristina ha dit...

No he fet mai cap tatin, em pensava que era més difícil. T'ha quedat genial.
Ens veiem a la tarda.

Marta ha dit...

mmmmmmmmmmmmmh!! mango <3

Marina ha dit...

Gemma, hola guapa,
Quina tarta més fantàstica! No sabia com es feien les tartes tatin...De mango! Mmmm! Quina delícia!
I dius ques després de l'escalada et vas posar el devantal?! Quina energia, xiqueta!

Com m'agradaria venir ara a classe amb vosaltres! ;)Què vagi molt bé! Ja ens explicaràs cosetes!
Besets,
Marina

Alfons ha dit...

Hola gemma!!.. d'escalada, jo no hi entenc ni un borrall .. però m'ha sorprès que les vies tinguin noms tan originals,.. suposo que escollir el nom és privilegi de qui les obre ... aixi et proposo que si algun dia obres alguna, l'anomenis "coulant de xocolata" .. crec que amb aquest nom molts seriem els que ens iniciaríem en aquesta intrepida afició...
Una abraçada!
Ah!!... la tatin...Quina pinta !!!

la vella carmanyola ha dit...

Gemma! No l'em fet MAI :((

Bueno ara tenin la teva posada al blog igual ens animen.

L'Andreu reia mentres llegia el post, pq diu que totes fem igual! jo sóc a la muntanya i penso que faré a la cuina i quan sóc la cuina penso que faré a la muntanya!! jejejejeje

Pol Cruells ha dit...

Com ho expliques tú sembla tan fàcil! T'ha quedat genial, com sempre!

El cullerot Festuc ha dit...

Gemma, m'encamta la tatin...una de les meves postres preferides! I la teva, quina tatin més original!! Amb mango ha d'estar boníssima!!!
Disfruteu molt de la classe...i volem crònica, eh???
Petunets,
Eva.

Marta Padenous ha dit...

...l'escalada...és un tema que ho deixarem per tu que ets l'experta! Amb la tatin...ja m'hi atreveixo!
Ptnts
Esperem crònica!
Pttns

La cuina vermella ha dit...

M'encanta que la via es digui tarta tatin, quina manera més romàntica d'anomenar-la, oi? La teva és espectacular estimada amiga, a la nostra cuina també està pendent de cuinar i menjar!! Ets la millor bonica!
T'estimem.

La cuina vermella ha dit...

M'encanta que la via es digui tarta tatin, quina manera més romàntica d'anomenar-la, oi? La teva és espectacular estimada amiga, a la nostra cuina també està pendent de cuinar i menjar!! Ets la millor bonica!
T'estimem.

Mercè ha dit...

Gemma, que original posar el nom d'unes postres a una via d'escalada! Ara ja saps, quan n'obris una, li hauràs de posar un nom ben dolç! ;)
Pel que fa a la tarta, sensacional! Jo també, tot i que tinc penjada la versió de carxofes, encara tinc pendent la versió dolça! ;)
Espero que hàgiu gaudit d'allò més a la classe de la Mireia, i espero crònica! ;)
Petons!

Miel ha dit...

Gemma!! m'ha encantat!! un cosí meu té un llibre només de receptes de tartes tatín!!! l'he d'aconseguir!!! la veritat és que, veient la teva, se'm fa la boca aigua només de pensar en el seu gust!!!

Gràcies!!!

Miel

Ester ha dit...

Aquesta tatin sembla excepcional, tu te n'has tret un de la llista, però jo n'he d'afegir un altre.
Moltes felicitats
Ester

Gemma ha dit...

Això de posar noms a les vies d'escalada és una tradició de sempre molt divertida. Hi ha equipadors amb molta imaginació que s'inventen noms força curiosos.
Un exemple: al costat de la via Tarta Tatin n'hi havia una de molt nova que li han posat "FÈLIX BITLLET"!!!! Je je je...
Si mai em dedico a equipar vies, m'apunto la idea de posar el nom de "coulant de xocolata" :)

La tatin amb mango queda molt bona, és una variant de la clàssica de poma que segur que us agradarà. Tinc pendent provar-la amb pera, em sembla que també ha de ser molt bona! I ahir, al cuines de TV3, en van fer una de salada amb albergínia!!!!

Maria ha dit...

Molt bona aquest tatin.. Be, em sembla a qui ens agrada les tatin, totes ens agraden. A veure si proves la de peres i ens dius que tal. El que m'ha encantat ha estat l'anterior de formatge, que bonic ha quedat i que fàcil també de fer. Idel per convidades, perquè es pot fer amb temps.

Margarida ha dit...

Jo tampoc l'he fet mai amb mango, i ha d'estar ben bona!
Em trono a psar quan tingui una mica més de temps (i connexió!)
Un petó!

Joan ha dit...

Hola Gemma,

He vist que de tant en tant aneu fent tallers de cuina. S'hi pot apuntar tothom que ho vulgui?. M'agradaria poder asistir a algun. Em podries dir com ho he de fer?

Gràcies.

Joan

Mesilda ha dit...

Bona nit Gemma.
Que color mes dauradet t'ha quedat!.Amb el mango i l'anís ja tenim una altra varietat de tatin per a provar...hummm... que bona deu estar!
Besets.

maia ha dit...

Hola Gemma, a casa la Tatin ens encanta i aquesta teva amb mango deu quedar molt aromatica. Queda apuntada a la llista de pendents!
Una abraçada

Maria Dolores ha dit...

Huyyy Gemma pues si la de poma está bona está estará especial.
Pensanto ve com estic al bressol del kaki la probaré.

HAVE REAL PIES IN BARCELONA ha dit...

Todavía no me he atrevido con una tatin y eso que me parecen deliciosas y sabrosas con tantísima fruta..Tomo nota de la tuya, se ve genial.
Besos
Nuria

maragda ha dit...

Quina recepta! i com m'agrada visitar-te! mai m'he atrevit a fer la tatin, encara que al Carles li encanta, però mira que el sorprendré amb aquesta teva, que la setmana que ve és el seu sant...
Petons i molt bona castanyada!

ANNAFS ha dit...

No n' he menjat mai... moltes vegades he volgut fer la de poma, però tampoc l' he fet. Amb mango ha de ser molt bona.
Les teves aficions es completmenten molt bé. Amb l' escalada fas l' esport necessari per fer baixar aquests pastissos tan sensacionals que fas.
ptns.

Gemma ha dit...

Us animo a que la proveu amb mango, ja veureu com repetireu. Amb caqui també és molt bona idea!

Joan, ens apuntem a cursos gratuïts organitzats pel Caprabo o pel Bonpreu. Si ets client, pots anar-hi tu directament, només cal que truquis per reservar places.
El que fem nosaltres és demanar 30 places (ho fan de forma excepcional) i així hi podem anar tota la colla. Per apuntar-te amb nosaltres, només cal que em deixis un comentari al blog quan vegis que proposo un curs d'aquests. Pot venir que vulgui, faig llista per ordre de demanda ;)
Aviat posaré nosu cursos, així que a veure si t'apuntes i ens coneixem!

Caminar sin gluten ha dit...

¡Hola Gemma! Esta noche la "estamos pasando de miedo" pudiendo contestar a vuestros comentarios en nuestro blog y disfrutando con esta tarta tantim que debe de estar deliciosa.

Según dices: "Molts amics es sorprenen que pugui tenir dues aficions tan diferents i, en principi, un pèl incompatibles: la pastisseria i l’escalada", que la montaña y la escalada hacen valorar las cosas buenas de la vida, como la pastelería, la buena mesa, los amigos y disfrutar de todos los sentidos en general ¿o no?

¡Buenas escaladas!, ¡Buenasa recetas!... Y muchos besotes.

Ana y Víctor.

Gemma ha dit...

Ana y Víctor, bienvenidos de nuevo, aunque solo sea por una noche de miedo :)
Tenéis toda la razón respecto a la montaña, hace valorar aún más los placeres de la vida, como son una buena mesa (sobretodo cuando solo te queda una barrita energética para pasar el día) o los amigos (sobretodo cuando estás cansado y te animan para llegar a la cima).
Muchos besotes i felicidades por el trabajo realizado en vuestro blog, ¡ha quedado perfecto!

PILAR ha dit...

Sorprenent! Aquesta tatin ha de ser boníssima i que original. Queda anotada. He llegit que també l´havies fet de formatge amb poma... deu ser sensacional.
Fins aviat!

Cuinetes-Carme ha dit...

Gemma,
Ummmmmmmm, ja me la menjo ara!! T'ha quedat espectacular.
Una abraçada.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Uff vaja idea bona substituir la poma per altra fruita, i a més aromatitzada....amb la gana que tinc ara mateix!!!! petonets nyam nyam....:))