dijous, d’octubre 01, 2009

Flam de Moscat de Ribesaltes

Avui us presento un flam ben original, ja que porta vi enlloc de llet i està cuit al vapor enlloc del bany Maria al forn. És un experiment que feia temps que volia provar i el resultat ens ha encantat:


El Moscat de Ribesaltes el vam descobrir durant un dels nostres viatges turístics - gastronòmics - escaladors que vam fer als pobles de Vingrau i Tautavel al Rosselló. Des de llavors, a casa no falta mai una ampolla d’aquest vi semblant al moscatell, menys dolç i fantàstic per prendre com aperitiu.

Foto extreta de Viquipèdia

La cocció al vapor l’he feta al Varoma de la Thermomix, però evidentment també es pot fer com sempre, amb el clàssic bany Maria al forn. La diferència amb aquest aparell és que la cocció és més suau, de manera que s’obté una textura més fina i sense els típics forats que queden si l’aigua del bany Maria arriba a bullir.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 200ml de Moscat de Ribesaltes (o un vi dolç)
· 100ml de nata líquida
· 100g de sucre
· 3 ous
· Caramel líquid

Preparació:

Batre tots els ingredients. Abocar-ho dins un motlle caramel·litzat i coure-ho al forn al bany Maria a 180º durant 50 minuts. Deixar refredar i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Cocció amb la Thermomix: col·locar dins el Varoma el motlle tapat amb paper d’alumini i un paper de cuina (que recollirà el vapor). Posar 700ml d’aigua al vas, tapar i posar el recipient Varoma a sobre. Programar 30 minuts, temperatura Varoma, velocitat 2. Deixar refredar dins el Varoma per tal que acabi de quallar bé.

Bon profit!

42 comentaris:

Elvira ha dit...

Nosaltres sempre tenim una ampolla de moscatell, el portem de Catalunya, aquí no ho conèixen, fins que ho proven,jaja, llavors el meu cotxe semble una "bodega" amb rodes, de tantes que em demanen. La recepte genial, com no tinc moscat, ho provaré amb moscatell y al bany Mª, el teu ha quedat de revista " Cuines", sembla un mirall... es perfecte. Petons

Delicias ha dit...

Per nosaltres és una combinació original, no hem tastat mai un flam amb vi dolç, mira que s'aprenen coses amb tu Gemma, molt bona pinta aquest postre, una abraçada.

Pol Cruells ha dit...

Boníssim! preciós! Una gran terra, allà a Rivesaltes...

PILAR ha dit...

Genial Gemma, quin flam mes original. Com no tinc Th ho provaré amb el bany Maria Tradicional.
Petons!

MaryLou ha dit...

Qué preciós t'ha quedat!!! això de fer-ho amb vi no ho havia vist mai. Ho probarem!!!

Petonets

vero ha dit...

ohhhhhhhhhh!!! quin flam, encara que no tingui moscat ho farè amb moscatell, perqué té que estar..........bonísimmmmmmm

Erika ha dit...

Bueno, yo tampoco había escuchado esto del flan con vino, habrá que probar. La textura se ve tan suave.
Cuando eramos chicas a mi mamá le decíamos que queríamos flan sin agujeritos!
Cariños

marisabel ha dit...

Mmmmmmmmmm crec que per mi será amb moscatell, quina delicia!!!

Cuinetes ha dit...

Que bo!!! Té una bona pinta!!!
Però el licor on el compres Gemma?
Ja veig que al final em tocarà estalviar per la termomix...
De moment el provaré de fer al bany Maria!
Petons!!!

Ester ha dit...

Tan bé que entren els flams, ara que és l'hora de berenar, me'n menjaria un bon tros
Una abraçada
Ester

Titaniii ha dit...

Bonísssimmmm!!!!

Joan ha dit...

És molt bo el Moscat de Rivesaltes, delicat, fresc i gens empalagós... La recepta deu ser boníssima...

Ivana ha dit...

quina delicia!
té una pinta i aquest vinet!
fantastic!
petonets

Pulga ha dit...

curiosa cocció!!! es clar que quan hi penses bany maria i vapor ténen la mateixa temperatura! súper original i professional, com sempre

Margarida ha dit...

Si ens guiem per la foto, ha d'estar boníssim! Tan brillant i tan fi...!
No tinc Thermomix, però suposo que també es pot coure al vapor de manera tradicional, com si cogués les verdures, no?

Mercè ha dit...

Gemma, quin flam més preciós!! I quina bona idea fer-lo amb aquest vi moscat! Aquesta mena de receptes són fantàstiques perquè et traslladen momentàniament a les vacances viscudes, oi? ;)
Petons!

Francesc ha dit...

T'ha quedat un flam boníssim. Va molt bé que hages posat com se fa sense la Termomix perquè no en tinc. Salutacions

Glòria ha dit...

M'agraden els vins dolcets, tot i que pel que he llegit sembla que el muscat no ho és gaire (no l'he tastat mai). Aqusta recepta és molt original i té una presentació fantàstica!. El courem al bany maria al forn, vigilant que l'aigua no bulli, per no fer forats!.

Fins aviat

Titaniii ha dit...

Hola Gemma!!
He preparat el teu pastís de petit suisse i ja está penjat al blog. Si vols vine a veure com m´ha quedat!!
Adeu, guapa.

surfzone ha dit...

Ep, això té una pinta brutal!
Amb el que m'agrada el moscatell, ara hauré de buscar aquest licor per fer-ne els flams :-D

La Llibreta Viatgera ha dit...

Que original un flam sense llet, ha de ser ben bo, i la presentació és de llibre!!

Un petó! Beth

Gent jove pa tou ha dit...

Sempre que anem a la Catalunya Nord baixem amb alguna ampolla de Musca, ens encanta.
Aquest flam segur que el provarem.
Ptns

Laura ha dit...

Quina bona pinta que té aquest flam!
Algún dia m'hauré de posar i fer-ne un jo, que pel que veig és molt fàcil!
Petonets!

ANNAFS ha dit...

Mmmm...Ja el provaré amb moscatell, quan pugui. Ara estic pendent dels ferreros per fer aquell pastís tan bo .
No sabia que amb la termomix es poguessin fer tantes coses...
ptns.

nieves ha dit...

Me encanta cualquier tipo de flan. Lo malo es que sé cuándo empiezo, pero no sé cuando acabo. Para mí son como adictivos :-) Nunca lo hice con licor, pero tiene que estar ¡superior!

Un besín.

Vanesuky ha dit...

curiós i a la vegada deliciós el toc a vi dolç!!!
Mira, una altra forma de fer un flam deliciós!!

Un petonet preciosa.

Vanesuky.

Marta ha dit...

molt curiós i original. Agafo la recepta i l'arxivare a la carpeta de les mil receptes jaja, però la posare per davant.

Marta ha dit...

M'encanta la idea de un flam amb vi dolç! segur que está molt bo Gemma.
Petons

mesilda ha dit...

Bona nit Gemma.
Que experiment tan deliciós!.Esta recepta l'he de fer,perquè en casa ens agraden molt les misteles i moscatells,perquè són famosos els de les comarques proximes, Agres,Turís,Xaló...i fins tinc una recepta en el blog de pa amb moscatell.
Esta teua té una vista impressionant i m'imagine el seu sabor.
Besets.

Martí ha dit...

MMmmmmm m'acaba de venir la idea d'un flam de campari amb un carmel de taronja oghhh!!

Apuntadissima la recpta! Gracies

Petons

RUBEN ha dit...

carai Gemma! Porta vi i no llet, qui ho diria...És com aquell flam amb suc de taronja que la Mireia ens va ensenyar a una de les seves classes.
Una abraçada

Anna ha dit...

Caram, quin experiment més resulton! A nosaltres ens encanta el Moscat. N'hem provat de Ribesaltes i de Beaumes-de-Venise, on fan un moscat excel·lent.
Això del flam de moscat és una revolució. A veure si el provem!
A tu t'ha quedat fantàstic, com sempre!

Una abraçada!

nurks ha dit...

Preciós!!

Gemma ha dit...

Si no teniu el Moscat, no dubteu a fer-lo amb un moscatell que us agradi, quedarà igual de bo!
I al bany Maria com s'ha fet tota la vida queda igual de bé, a baixa temperatura i amb més estona de forn tampoc surten forats...

El Mosacat el comprem al poble de Vingrau i el recomano a tothom!

Eva ha dit...

quina recepta més original! mai no he tastat el moscat de ribesaltes, l'hauré de probar. Fa temps que tinc ganes de probar de fer un flam al vapor, pel que expliques només hi he vist aventatges.
pt!

Anna ha dit...

Gemma estas al cas de tot !
Aquesta tarda he estat actualitzant una mica el meu blog de cuina perquè tinc moltes fotos endarrerides i no trobo el moment de posar-me al dia perquè porto una temporadeta que estic fent moltes coses alhora. Saps com aquells malabaristes del circ que fan ballar els plats dalt d' una canya? I no vull deixar-ne cap, però hauré d'aturar-ne algun per més endavant perquè no els puc seguir tots. Mentrestant una mica aquí, una mica allà ... També m'agradaria trobar el moment per apuntar-me a alguna sessió dels tallers de cuina de la Mireia Carbó per seguir la classe en directe i coneixer-vos cara a cara a tots els que us segueixo pel bloc i us admiro la tasca, ... però a tot no arribo. De moment continuaré seguint-vos pel bloc. I seguiré provant alguna de les vostres receptes ... les teves són una temptació! I a pesar de la dieta algún cop cauré ... segur! He clicat el link de viatges i ja ho entenc que a tu el dolç no t'afecti ... el cremes ràpid! ... ufff!! ... i quines alçades ! ... jo tinc vertigen i no és broma. Que hi farem ! Sort que l'avió no em fa pas por i aprofito per demanar finestra sempre que puc. Si, si ja sé que no es el mateix, però és on jo arribo en tema alçades. Un petó!

manel ha dit...

el muscat és un vi extraordinari, com bé dius, no només és un dolç de postres, sinó que com a aperitiu funciona la mar de bé i no diguem per acompanyar un fetge d'ànec...
amb el flam em sembla que deu quedar boníssim. tu que ja l'has fet, l'alcohol s'evapora com quan el tires a la cassola o és millor que els nens no en mengin?

Josepb. ha dit...

Gemma; Molt original, amb vi... jo l'he fet amb albergínia i queda deliciós també, ho provaré de fer-lo amb vi dolç, tal i com dius tú¡¡ fins aviat¡¡ t'envio el número de la tarjeta de Caprabo?, ja em diràs alguna cosa. Que vaigi de gust Gemma¡¡. Josepb -menja de bacallà-

Gemma ha dit...

Anna, a vegades es fa difícil arribara tot, oi? Sempre dic que hauríem de viure més d'una vida per tenir temps de fer tot el que volem... Segur que algun dia tindràs u forat per venir a una classe de la Mireia i coneixeràs a tota la colla ;)

Manel, l'alcohol s'evapora, però tot i així amb nens no el faria... Millor canviar el vi per suc de taronja, que queda igual de bo!
Realment és un vi boníssim, jo no hi entenc gens però la veritat és que causa furor ;)

Josep, ja tinc la teva tarja de les altres vegades, no cal que me la tornis a donar ;)

La cuina vermella ha dit...

El flam a casa no l'hem fet mai. Ara ja no tenim excusa estimada amiga. Un petó ben fort.

La Quinta de Luculus ha dit...

No fem mai flams a casa, però aquest segur que caurà, segur!
Petonets!

Anònim ha dit...

Gemma, no cal creuar la frontera per trobar Moscat com el de Rivesaltes, a l'Empordà es fa el mateix tipus de Moscat en alguns cellers.