dimarts, de febrer 10, 2009

Tulipes amb Gelat de Tortell d’Olot

Dissabte vam anar a dinar a Les Cols, una masia preciosa d’Olot reconvertida a restaurant que compta amb un reconeixement molt merescut. Enmig d’un entorn idíl·lic, la seva cuina vol recuperar els productes de proximitat, de temporada i propis de la Garrotxa: el fajol, la patata de la vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès, els fesols de Santa Pau, la ratafia, el tortell d’Olot, el porc i els seus embotits, el cargol, el senglar, la tòfona, el nap, els bolets...

Una de les seves especialitats pel que fa a les postres és el gelat de tortell d’Olot, que elaboren ells mateixos de forma artesanal. Com que per dinar vaig triar unes altres postres, em vaig quedar amb les ganes de tastar-lo... i jo, que sempre dic que per demanar no es perd res, vaig preguntar si me’n podrien vendre una mica per emportar a casa... i em van dir que sí! Ahir mateix vaig preparar unes tulipes senzilles que estiguessin a l’alçada del gelat que havien d’acompanyar:




Ens vam sentir molt ben atesos per tot l’equip de Les Cols: abans de començar ens van ensenyar la masia, el celler i la gran sala central típica de les masies catalanes. Després, ens van obsequiar amb uns aperitius boníssims i durant tot el dinar ens van explicar amb tot detall la procedència dels diferents productes de la comarca que anàvem tastant. Finalment, una rajola de xocolata elaborada per ells i una coca dels Hostalets d’en Bas van ser els detalls que posaven punt i final al dinar. I abans de marxar, encara una altra sorpresa: la Fina Puigdevall ens va venir a saludar i ens va ensenyar la cuina personalment!

La xocolata que ens van regalar també la vaig aprofitar per ficar a les tulipes, aconseguint unes postres totalment elaborades amb productes de Les Cols. El gelat és deliciós, dels més bons que he tastat mai. No em faria res repetir-ne cada dia! Les tulipes són molt senzilles de fer, només tenen una petita complicació: cal ser ràpid en el moment de donar la forma a la galeta, ja que si es refreda ja no es pot moldejar.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per unes 12 tulipes)

· 125g de clara d’ou
· 125g de sucre en pols
· 75g de farina
· 60g de mantega
· Xocolata ratllada
· Gelat de tortell d’Olot

Preparació:

Barrejar el sucre i la farina tamisada. Afegir la clara d’ou i la mantega fosa. Barrejar sense esponjar ni blanquejar. Reservar a la nevera per tal que agafi consistència.
Estendre la massa amb una cullera sobre una plata coberta amb paper de forn, formant cercles d’uns 15cm de diàmetre el més fins possibles. Escampar per sobre la xocolata ratllada i coure-ho al forn preescalfat a 180º fins que agafi color (uns 10 minuts).
Treure del forn i, ràpidament abans no es refredin, donar la forma de tulipa posant la massa sobre una tassa i apretant bé les vores amb les mans.
Deixar refredar i, al moment de servir, posar unes boles de gelat a dins.

Bon profit!

43 comentaris:

Ivana ha dit...

Que bó! No tinc paraules!
petonets

El cullerot Festuc ha dit...

No coneixia el tortell d'olot...i n'han fet gelat??? I quin gust té, d'anís??? Jo tinc moltes ganes d'anar a Les Cols ja que tb m'han parlat molt bé...i si t'ho el recomanes...ja no hi ha excusa!!!
Quina sort que us tractessin tan bé i tinguessin tants detalls, és d'agraïr, oi?
Petunets,
Eva.

La Llibreta Viatgera ha dit...

He entrat al link de Les Cols, i caram quina agradable sorpresa, un restaurant de cuina tradicional, en un emplaçament totalment modern, m' agrada molt aquesta combinació. M' ho apunto per la pròxima sortida gastronòmica!

Gràcies per la recomanació Gemma!

Beth

Anònim ha dit...

Perfectes tulipes! Com t'ho fas perquè no es tornin toves al cap d'una hora??? Tens cap truc?

La cuina vermella ha dit...

Nena, quin homenatge que us heu fet: Les cols!! tenim moltes ganes d'anar-hi! Noia, si els de les cols veuen la teva adapació del seu tortell segur que se'l copien i el serveixen així al seu restaurant! ets genial Gemma!
petons.

gemma ha dit...

Tens raó, tota l'experiència a Les Cols és perfecte! Vam anar-hi l'any passat pel nostre casament i tinc moltes ganes de tornar-hi. La Fina també ens va ensenyar la cuina i ens va explicar com s'organitzaven a la cuina.

Pels que no hi heu anat: ÉS MOLT MOLT RECOMANABLE, VAL LA PENA!

Anònim ha dit...

Carai quin reportatge que has fet de Les Cols!! Entren moltíssimes ganes d'anar-hi!! I quin tracte tan amigable que vau tenir!! I és que allà a on vas, triomfes!!! Les tulipes t'han quedat de pel·licula i el gelat... mmmh! em faig la mateixa que el cullerot festuc: quin gust té??? Va descriu-nos una miqueta els sabors que més es noten!! Abraçades i salut!

cocina con sabor ha dit...

Vaig anar una vegada a Les Cols i em va encantar, tot boníssim!
Aquesta tulipa de gelat ha de ser mmmmmmm.........

Petonets

Mesilda ha dit...

¡¡Que booo...que boooo....que booooo... y les tulipes tan quedad perfectes.Eres una artista.
Petonets.

Vanesuky ha dit...

Quina bona car tenen aquestes tulipes!!

Com va la cosa del Taller de piruletes??S'ha apuntat molta gent??

Petonets.

Aurora ha dit...

Uhmmmmmmmmm! segur que son boníssimes aqustes tulipes!.

Fa uns anys vaig anar a les Cols, el restaurant no estava tan reformat com ara, però el que vam menjar va ser perfecte. He de començar a pensar a fer una escapada.

Pebbles ha dit...

Les tulipes t'han quedat molt bé, ens hauràs d'explicar a que sap aquest gelat de tortell d'olot. Jo no havia sentit parlar mai de Les Cols, però després de tot el que heu dit, ja l'apunto per la propera sortida gastronomica.

Anònim ha dit...

Quines tulipes més ben fetes... Jo tampoc he sentit parlar mai de Les Cols, però per el que veig és molt interessant...
Petonets

Gemma ha dit...

Ivana, boníssim, sobretot el gelat :)

Eva, val la pena una visita a les Cols, per una celebració de les grosses. Això sí, cal estalviar una miqueta je je je... El tracte als clients és excel·lent, de les coses bones a destacar del restaurant. I la carta, amb plats molt de terra endins, boníssims!

Beth, altament recomanable. I tant la masia com l'entorn són idíl·lics. A l'estiu, et serveixen l'aperitiu al jardí i el cafè també. Val la pena una visita.

Roseta, el gelat l'has de posar a l'últim moment, just abans de servir. Així no s'estoven gens, una hora (i més) es mantenen cruixents com acabades de sortir del forn.

Parella Vernmella, doncs no dubteu a anar-hi, val la pena. I demaneu gelat de tortell d'Olot i ja m'explicareu si us ha agradat ;) Està de mueeerteee!

Gemma, quant de temps sense llegir un comentari teu!!! Com va tot??? I el Guillem? Ja deu estar gran gran, eh?
Ja saps que tu ets la culpable que haguem anat a les Cols, oi????? Va ser la teva recomació la que em va fer decidir per aquest restaurant :) I l'hem encertat del tot, moltes gràcies per recomanar-lo!!!

Laia, el tracte que ens van donar és el mateix que donen a tothom, eh? Sempre ofereixen al client una visita a la masia i a la cuina... I nosaltres vam acceptar encantats! La cuina és preciosa, molt lluminosa i amb un pati interior ple d'aigua, amb cel obert i on hi plou directament. De fet, durant una estona va nevar i va ser preciós :)
El gust del gelat el descriuria així: és com un brioix cremós amb textura de gelat i un gustet d'anís al final que resulta deliciós... I amb els crostonets de tortell barrejats pel mig, li dóna el toc cruixent i potencia el gust a tortyell d'Olot. En resum, que val la pena de tastar!

Cocina con sabor, les cols és un lloc per repetir, sens dubte. I la tulipa... era bona bona!

Mesilda, ja sé que et cau una mica lluny, però si mai vas a Olot, compra un tros de tortell i ves a les Cols, molt recomable :)

Vanesuky, si vas al post de les Piruletes, veuràs la llista d'apuntats ;)

Aurora, val la pena repetir. I la masia ha quedat molt bé, han sabut adaptar-la amb gust, trobant el punt just entre el modern i el fet de respecar la masia original. I la cuina és de somni... ja m'agradaria a mi tenir una cuina com aquella!

Eva, dons cap a les Cols falta gent! I el gelat, ja ho he explicat més amunt :) Deliciós!

Anònim ha dit...

Gemma! Has preparat un postre escandalós!! Quina bona pinta!
Com pot ser que estiuejant 10 anys a la Vall d'en Bas no hagi sentit a parlar de Les Cols!! La propera escapadeta, després d'estalviar una mica ;-) , hi anirem!!
Molts petons!

Ester ha dit...

Un gelat de tortell,ummmmmmmm, que bó
Un petó
Ester

Núria ha dit...

WWWooooww!! Ha d'estar boníssim...i té una pinta estupenda presentat amb aquesta tulipa...rinc pendent preparar-les algun dia..

Petons
Núria

Maria ha dit...

M'agradaria provar aquest gelat. No em quedarà més remei que anar al restaurant. I tinc pendent de fer tulipes. El meu record d'un intent és el d'una massa que ni anant a Lourdes s'arreglava..

josep ha dit...

Gemma

Aquestes tulipes t'han quedat genials. Prenem nota de Les Cols i ja tenim clar on anirem a dinar en la propera visita que fem a la Garrotxa.
Una abraçada

Anònim ha dit...

uf que bo... encara no he provat de fer les tulipes, però ha d'estar bo bo...

Gemma ha dit...

Teresa, suposo que com que les Cols està a Olot, hi ha gent que no n'ha sentit a parlar, queda força lluny de Barcelona. Però la veritat és que val la pena l'excursió fins allà, combinada amb una mica de turisme per la comarca ;)

Nuni, estiuejant a la Vall d'en Bas, és imperdonable que no hagueu fet un àpat a les Cols... estalvieu una mica i cap a dinar a les Cols s'ha dit!

Ester, un gelat d'autèntic vici.

Núria, les tulipes són ben senzilles de fer i acompanyen molt bé el gelat, fan que sembli més unes postres de festa. Les has de fer ;)

Maria, aquesta massa que explico a la recepta no té cap secret, ja ho veus. Sobretot, no cal batre la clara d'ou, es reserva una estona a la nevera i després de coure ràpidament li dones la forma. Estic segura que si ho proves no et caldrà anar a Lourdes perquè et quedin bé, je je je...

Josep, a vosaltres que us agrada el turisme que combina la part cultural amb la gastronòmica, una visita a la Garrotxa i un àpat a les Cols us encantarà!

Anna, són ben senzilles de fer i si a dins hi fiques un bon gelat... molt millor!

la vella carmanyola ha dit...

Gemma! ara per acabar de "arrodoniro" tens de descobrir com es fa aquest gelat de tortell d'olot i posar-lo!!

Per aqui a la Vila i contornts no havia sentit mai que existis un tortell d'olot.

Recordsssss

Mercè ha dit...

Gemma, quina enveja que em fas!! ;)
Qui pogués tastar ara un Tortell d'Olot i ja no parlem d'aquest gelat! ;) Quina delícia!! :) T'ha quedat una presentació excel·lent! :)
Tal com ja t'han dit alguns, ara has de descobrir la recepta i fer-lo!! ;)
Petons!

Cuinagenerosa ha dit...

noia, com us cuideu, les cols és un restaurant fantàstic i fa molt que tinc ganes d'anar-hi. dius que l'ensenyen a tothom, la casa i la cuina? un altre motiu per anar-hi, doncs, perquè m'agradaria molt conèixer la fina puigdevall.

nieves ha dit...

Que maravilla y qué preciosa presentación. Comí este tipo de tulipas en restaurante, y el tuyo es digno de adornar cualquier mesa de restaurante de lujo. Precioso de verdad. Te felicito.

Un abrazo.

la divina ha dit...

Aix, m'has fet venir unes ganes d'anar cap a Olot a tastar aquest tortell...
La presentació del gelat t'ha quedat de pel·lícula!

Margarida ha dit...

No només fas postres excepcionals sinó que també ets una bona ambaixadora!
Qui es pot resistir ara a aquests postres? Qui s'estarà d'anar a fer un dinar a Les Cols?
Que omplin la nevera, perquè no donaran a l'abast!

Caminar sin gluten ha dit...

Estupendas tulipas las que nos presentas y además seguro que con este heladito, un verdadero lujo.

Tendremos que animarnos ha probar a hacerlas con harina sin gluten.

Besotes,

Ana y Víctor.

Gemma ha dit...

Anna, el tortell d'Olot només el fan a Olot, no m'estranya que a Vilarodona no el conegueu. A les Cols em van explicar el procés d'elaboració del gelat, però sense la maquineta de fer gelats, no crec que quedi igual de bé :(

Mercè, ja estaria bé poder tastar tortell d'Olot a Irvine, eh? je je je...

Manel, sí, ofereixen veure la casa i la cuina a tothom, val molt la pena anar-hi!

Nieves, la tulipa no tiene ninguna complicación, puedes hacerla en casa y sale riquisima :)

La Divina, per la propera celebració ja ho saps: estalvies una mica i cap a Olot falta gent!

Margarida, a veure si és veritat i ho noten, je je je... El dissabte tenien el restaurant ben ple, ningú diria que estem en crisi ;)

Ana y Víctor, las tulipas son fáciles de adaptar, se puede sustituir la harina por almendra en polvo y tambien salen ricas :)

RUBEN ha dit...

guau!!! Gemma et superes a cada recepta que fas!! olé!

RUBEN ha dit...

guau!!! Gemma et superes a cada recepta que fas!! olé!

Anònim ha dit...

El gelat de Tortell d'Olot és tremendíssimament boníssim! (ei! la tulipa de la Gemma també, eh?)... em sembla que ens haurem de firar una maquineta de fer gelats, perquè les possibilitats actuals de fer gelats amb els ingredients més sorprenents obre tot un món d'experiències!
I què us haig de dir de Les Cols? tot molt bé, però val la pena escollir bé els plats: cadascún d'ells té una forta personalitat que va del començament al final del plat: cal estar segur de l'ingredient principal i del tipus d'elaboració escollida: la meva llebre a la Royale va ser de-li-cio-sa!(el menú degustació ens va semblar massa abundant, i vam encertar no triant-lo, però pels que tinguin un bon "saque"... ). Un cop l'any s'ha de fer una festa així, no?
Salut a tots!

angels ha dit...

Després de llegir tots els comentaris agafen unes ganes d'anar a la Garrotxa, i com dius tu estalviar una miqueta, t'han quedat espectaculars les tulipes.

Irisibula ha dit...

Ostres, quin gelat més curiós! Tinc apuntat de fa temps Les Cols per anar a dinar, però no tenia referències de ningú, les teves, però són espectaculars!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Quin postre més rebó. No he tastat mai aquest gelat, serà hora. Salut!!!!

Gemma ha dit...

Ruben, si t'agrada, prova de fer les tulipes, que són senzilles i amb un resultat extraordinari ;)

Pol, ja saps que jo sempre estic oberta a rebre nous regals tipus màquines de gelat, je je je...

Àngels, com diu en Pol, un cop l'any tots ens hauríem de peremtre una festa així... només cal estalviar una mica i triar un bon restaurant. I Les cols és una bona elecció!

Iris, ja veuràs com t'agradarà. A mi me'n va donar bones referències la Gemma de bcnmonamour i la veritat és que és molt bon consell.

Olles i Somriures, és un gelat bo i casolà, només per tastar-lo ja val la pena arribar-se fins Olot ;)

Cristina ha dit...

Gràcies pel consell, ja m'apunto a la meva llista de restaurants per anar-hi Les Cols. Entre el teu consell i el ue he pogut veure a la pàgina web del restaurant no crec que tardi massa a anar-hi. Una abraçada!

Anna ha dit...

quina gràcia! precisament aquest cap de setmana hem estat a Olot amb uns amics que hi viuen...vem anar a un maridatge de cava, que prepara mensualment en Pep Nogué...va ser boníssim. Els meus amics em van explciar que en un altre maridatge havien servit un gelat de tortell d'Olot boníssim i com no havia provat mai aquest tortell, en vem comprar un. Té un gust anissat molt especial. Segur que aqeusta tulipa debia estar espectacular!! Petons!

Gemma ha dit...

Crisitna, de veritat que val molt la pena, no et decebrà!

Anna, quina casualitat i quina enveja! Poder anar a un maridatge amb en Pep Nogué deu ser tot un luxe. Oi que és bo el tortell? Doncs imagina't el gelat, je je je...

Anònim ha dit...

Hola, sóc la Sandra de Vilanova i la Geltrú. Acabo d'arribar d'unes vacances per la Vall d'en Bas, ha sigut extraordinàri. He vingut carregada de fuets, botifarres, iogurts de la fageda i, per suposat, tortell d'Olot però se'm ha quedat una mica dur i veia aquesta recepta com una fantàstica solució. Gemma, pots explicar una mica com es fa el gelat? Gràcies
Petons

Gemma ha dit...

Hola Sandra!
Em sap greu, però el gelat el vaig comprar a Les Cols, un restaurant fantàstic d'Olot. En aquesta recepta jo només vaig fer les tulipes...
Em sembla que la recepta del gelat deu ser un secret molt ben guardat ;)

Anònim ha dit...

Hola de nou! (Torno a ser na Sandra jej)
Gemma si, he estat llegint tots els posts i sé que el gelat ja t'el van donar fet però em quedava l'esperança de que sapiguéssis la recepta o, si més no, si tens alguna altra solució per el tros de tortell d'Olot que se'm ha quedat sec, em fa molta pena no aprofitar-lo ja que estava boníssim però es veu que amb la calor del viatge de tornada es va ressecar. Petons

Gemma ha dit...

Hola Sandra,
La millor manera de gastar un tortell sec és fer-ne un púding!
A l'índex de receptes en tinc uns quants, t'aconsello sobretot el de la Ruscalleda, és mooooolt bo ;)