divendres, de febrer 27, 2009

Fòrum Gastronòmic Girona 2009

Dissabte passat vam assistir a la 2a trobada de blocaires que organitzava el Fòrum Gastronòmic de Girona. Dins de l’extens programa del Fòrum, hi havia planificats uns tallers i unes xerrades dirigides a aquest col·lectiu en expansió que som els blocaires gastronòmics.


El primer taller, Fotografia gastronòmica, entre el document gràfic i l’obra d’art, el van impartir el fotògraf Francesc Guillamet, especialitzat en fotografia gastronòmica, i el cuiner Marc Cuspineda, col·laborador d’elBulli encarregat dels treballs d’estilisme fotogràfic de les publicacions de Ferran Adrià i elBulli.
Durant una primera part més teòrica, van fer un recorregut per les diverses publicacions que han publicat, explicant amb tot detall les diferents característiques de cada reportatge. Van assegurar que les seves fotos no tenen trampa, és a dir, que tot està fotografiat tal i com surt de la cuina, de manera que els plats són absolutament comestibles (fins i tot les espumes i els gelats!):


A la segona part, més pràctica, van fer una demostració en directe intentant reproduir una sessió fotogràfica de les que acostumen a fer. No hauria dit mai que per fer una foto calgués tanta gent! Entre cuiners, fotògrafs, ajudants, càmeres... gairebé no es veia el plat, je je je...


Durant el descans entre tallers, vam aprofitar per fer una volta pels expositors del fòrum, on es podia trobar de tot: productors i elaboradors d’aliments i begudes d’alta qualitat, fabricants d’equipaments de cuina, distribuïdors, empreses de serveis, editorials i publicacions gastronòmiques... Vam fer tastos de tot el que ens van deixar: gelats (de gamba, de wasabi, d’ensaïmada de Mallorca, de pinyons, de te verd, de gingebre...), formatges, embotits, coques i pans... Alguns blocaires van aprofitar per fer un tast de la cervesa Inedit de DAMM mentre jo aprofitava per tastar la nova selecció de postres La Guinda de DANONE, ja que en volia fer una bona crítica :)

La segona part de la trobada blocaire va consistir en una xerrada d’en Manuel Gago, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la, titulada Blocs i sector enogastronòmic: una relació en construcció, on va parlar sobre la consolidació dels blocs gastronòmics en termes de regularitat, qualitat i audiència. Va fer una profunda reflexió sobre els vincles de comunicació que s’han establert entre els blocaires i els agents del sector enogastronòmics i de quina manera pot afectar aquesta situació als blocs: poden afectar els seus continguts? Com han de ser les relacions entre blocs i els professionals del sector?

La xerrada va acabar amb una tertúlia protagonitzada pel propi Manuel Gago i a la qual s’hi van afegir en Joan Gómez Pallarès, editor de De vinis i en Roberto González, editor de El Pingüe.


Finalment, va haver-hi la lectura del manifest Codi Cuina per part de la Mar de Baixa Gastronomia i de la Sol de la Caja de los Hilos, la foto de rigor i els comiats d’alguns (jo entre ells), mentre d’altres blocaires continuaven la festa anant de copes per Girona. En resum, una trobada realment apassionant!

18 comentaris:

Maria ha dit...

La primera, com que estic recluida, l'ordinador treu fum...
Trobades com aquestes serveixen per conèixer gent interessada en el tema tant de la cuina com dels blogs i aprendre de tot allò que s'hi relacioni.. Es veu prou serios i professional i es nota per les cròniques que us ho vau passar be..

Marisabel ha dit...

Com vas disfrutar!!!!
Et posso aqui el nou blog
http://bonprofitbcn.blogspot.com/

Un petó

Cuinetes-Carme ha dit...

Quina enveja!! sana és clar!! Tal i com ho expliques ha d'haver estat tant apasionant que......tot això fa engrecar-me més per seguir endavant i gaudir encara més del món de la cuina i tot el que l'envolta.
Felicitats!!

la vella carmanyola ha dit...

Ep!! aqui ja hi ha nivell, ehh!

Això ja no són cursos del caprabo per "mestresses de casa aficionades". Això ja són paraules major!!

Fins aviat!!

Mercè ha dit...

Gemma, tant per la teva crònica com les altres, veig que va ser força interessant. Aquestes trobades deuen ser encara més engrescadores, oi? Que bé! :)

Gemma ha dit...

Maria, quina sort tenir tant temps ;)
Llàstima que no poguessis venir, ens ho vam passar molt bé.

Marisabel, ara mateix m'apunto el blog. Amb tots els blogs junts serà més fàcil, oi?

Carme, veig que per fi has pogut tirar endavant el blog, oi? Ànims i benvinguda a la blogosfera gastronòmica! Esperem molt bones receptes del teu blog!!

Anna, la trobada va ser molt interessant, tot i que poca cosa podrem aprofitar a nivell casolà... com tu dius, nosaltres som mestresses de casa aficionades i tenim pocs recursos comparats amb els fotògrafs del Bulli, je je je...

Mercè, vam coincidir amb la teva mare! Li va agradar? Llàstima que no fossis aquí per poder venir tu també... A mi em va encantar passejar pels estands i tastar tot el que em van deixar :)

Massitet ha dit...

Hola Gemma!
Bona síntesi de la visita i bon exhibició videogràfica! Ël vídeo de la sessió de fotografia és ben reveladora... Jo tot això a casa no ho tinc! jejejeje

Besets!

Eva ha dit...

Quina bona explicació!! A la propera visita m'apunto :P
Per cert, gràcies pels teus comentaris. M'encanta trobar-me gent que veu el que faig.
Gràcies guapa.

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Altra bonica crónica d'aquest fantàstic fòrum. Salud!!!!

La cuina vermella ha dit...

Va ser genial i didàctica la trobada de Girona. Comencem a estalviar per anar a Galícia l'any vinent??

El cullerot Festuc ha dit...

Us ho vau passar bé, eh??? :) Ara a mirar-me els videos que has penjat!!! m'hagués agradat assistir a la jornada de fotografia, jo sempre em preguntava si el menjar de les revistes era real o no...
Petunets,
Eva.

sol ha dit...

Que bueno que tengas material audiovisual para compartir... Por m parte sólo tengo los recuerdos y las fotos... ¡Saludos!

sol ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Caminar sin gluten ha dit...

Seguramente has disfrutado de los lindo Gemma en este Fòrum Gastronòmic, y además en una ciudad tan bonita como Girona.

Gracias por compartir tus videos.

Besotes,

Ana y Víctor.

enric ha dit...

M'he de llegir les altres cròniques, però és que no dono l'abast. Celebro que us ho passéssiu tan bé, i m'alegra molt veure l'empenta de Girona per consolidar cada cop més aquesta Fira.

Gemma ha dit...

Massitet, em va agradar veure un simulacre d'aquestes sessions fotogràfiques. És evident que a casa no ho podem reproduir, però no per això ho vaig trobar menys interessant, al contrari!

Eva, pel proper cop falta bastant, però segur que tots ens tornarem a apuntar. I l'any que ve, cap a Santiago falta gent, je je je...

Olles i Somriures, entre tants blocaires, hem fet una pila de cròniques, oi?

Parella Vermella, no us dic pas que no... Si comencem a fer guardiola ara, l'any que ve podrem fer un viatget a Santiago amb l'excusa del Fòrum... M'encanta Santiago!!!

Sol, no concocía tu blog, segurament conincidimos en los talleres, pero con tanta gente fue imposible conocernos a todos. Gracias por tu visita :)

Ana y Víctor, Girona es una ciudad con un encanto especial, verdad? En el Forum disfrutamos, sobretodo catando los distintos productos de les expositores...

Enric, amb tantes crònques que hem fet entre tots, jo tampoc dono l'abast. És impossible llegir-les totes! Per això jo he posat poc text i he preferit editar els vídeos... Hi ha cròniques molt ben escrites!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Oh! jo vaig nar el passat mes de Novembre a la master-class que en Francesc va dónar al Espacio Cultural Caja Madrid de Barcelona, però no va fer cap demostració in situ. M'hagués encantat la veritat!
Moltes gràcies pel trosset de video :)