Dimecres passat vaig portar uns quants pastissos a la feina per celebrar el meu aniversari amb els companys. Vaig repetir el pastís per xocoaddictes, que va tenir molt èxit; també vaig portar aquest pastís típic de França anomenat flam pâtissier, que està fet amb una crema pastissera quallada al forn:
Cada any, per celebrar els aniversaris a la feina, ens ajuntem 3 o 4 companys que fem els aniversaris en pocs dies de diferència. Comprem un assortit de pastes al forn del barri i convidem a la resta de companys. Aquest any però, hem decidit fer-ho per separat, així hi ha més esmorzars especials i la festa s’allarga més, je je je.
A mi em venia de gust portar pastissos fets a casa, però com que som tanta colla, n’he hagut de fer uns quants... Tinc feina al blog per dies, amb tants pastissos! Triant quins podia fer, vaig recordar una recepta de la famosa llista interminable de pendents que tinc: un pastís que hem menjat molt sovint durant les nostres estades al Pirineu francès i que tenia moltes ganes de fer a casa. La recepta la vaig llegir fa temps al blog de i-recetas, que si no coneixeu us el recomano fervorosament. Té unes receptes de postres espectaculars!
El flam pastisser és realment deliciós i sorprenent. De gust, recorda totalment la nostra crema pastissera, però en canvi la textura és més semblant a la del flam. A mi, tancar els ulls i menjar un tall d’aquest pastís em transporta immediatament a paisatges francesos d’alta muntanya. Quins records...
Aquí teniu la recepta:
Ingredients:
· 1 base de pasta brisa
· 800ml de llet
· 200ml de nata líquida
· 180g de sucre
· 100g de maicena
· 2 ous sencers i 1 rovell
· 1 branca de canyella
· 10ml d’essència de vainilla
· Ametlles filetejades per decorar
Preparació:
Estirar la pasta brisa dins un motlle desemotllable i coure-la 10 minuts a 180º, amb un cigrons secs a dins per tal que no s’infli la massa.
Preparar la crema pastissera: escalfar en un cassó la nata i la llet, menys un got, amb el sucre i la canyella. A part, dissoldre la maicena amb el got de llet reservat, afegir els ous i la vainilla i barrejar bé. Quan la llet del cassó bulli, treure la branca de canyella i abocar-ho sobre la mescla dels ous. Tornar a posar al foc tota la barreja remenant sense parar fins que s’espesseixi.
Abocar la crema dins el motlle, repartir unes ametlles per sobre i coure-ho 45 minuts a 180º. Deixar refredar dins el forn i, un cop fred, desemmotllar i reservar a la nevera fins el moment de servir.
Bon profit!
diumenge, de novembre 23, 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
54 comentaris:
Felicitats Gemma, encara que siguin enrederides, te una pinta boníssima, se m’estan acumulant les receptes per provar
Ui, per què poooooooooc! He estat a punt aquesta vegada de ser el primer, eh?
Doncs bé, Gemma, em deixaré anar: Em sembla una idea magnífica que duguis pastissos fets per tu en lloc de comprar-los fets. De ben segur que els teus companys de feina t'ho han agraït d'allò més.
Em sembla que ha de ser un pastís, aquest del "post", molt original, gustós i gens empalagós. Ideal per unes postres d'aquelles per quedar bé.
La presentació, com sempre, magnífica, i no cal dir que també les tres fotografies que il·lustren el "post".
I tu, com sempre, admirable per la predisposició que sempre tens a fer tantes coses.
Buf!!! Aquest cop tant me fa que em diguis exagerat. Tu saps el que és poder dir tantes coses sense semblar que et repeteixes? ;)
Ah!, i quan tingui un moment, em miraré el bloc d'on has tret aquest pastís i que ens recomanes.
Ara sí: ja estic!
Gemma moltes felicitats pel teu aniversari i per aquest pastís deliciós que ens presentes.
per mols anys Gemma!! ^_^
In English, please! :P
Gemma, amb aquest sol i lluna t'has superat. Quina cosa més bona. Em permeto el luxe d'agafar aquest troset que has deixat tallat.
Que rebona.
Salut!!!!
Pero que bonics que et queden els pastissos, semblen comprats.
Àngels, a tots se'ns acumulen les receptes, je je je... la meva llista de pendents és interminable!
Enric, EXAGERAT! Ara feia temps que no t'ho deia ;)
Sí que és millor portar alguna cosa feta a casa, oi? La gent ho aprecia més, l'endemà pels passadissos tothom em preguntava: "avui no tenim pastissos per esmorzar?" Je je je...
Si no has visitat l'i-recetas, fes-ho, és especatcular!
Canela, moltes gràcies! A veure si t'animes a fer-lo, que era bo de veritat ;)
Gràcies Nurks!
Mirjam, sorry?
Olles i somriures, pren-ne el tall que vulguis :)
Ara, moltes gràcies! Aquest és ben senzill de fer, és una simple crema pastissera enfornada i res més!
Gemma, de nou per molts anys!! Què us ha passat a tu i la Mercè, us heu inspirat en el mateix postre, eh?!
Escolta, m'agrada moltíssim com t'ha quedat (i ara que no ens escolta ningú millor que a en Harry Haller!!!). Tens raó, el bloc d'aquest noi és genial, de fet el tinc en el reader com a favorits!!
en fi bonica, espectacular recepta! petons.
Feliç aniversari Gemma!
Aquest flan pastisser fa molta patxoca, i el bloc d'i-recetas ja me l'he posat als preferits.
No sé vosaltres, però jo tinc una llista cada cop més llarga de blocs interessants de cuina... el problema és que es necessita molt temps per anar mirant i llegint les receptes!
Salutacions,
Marta F.
Gemma filicitas pel teu anniversari i pel flam, t'ha quedat espectacular, supera al del Pepinho,la copia supera a l'original.Ara em vindria de gust un bon tall amb una tassat de té.
Ptnts
Felicitats abans que res i quin bé de Déu de celebracions, que si a la feina, que si els escorpins...
El pastís flam també és dels que val la pena apuntar. La pàgina d'i-recetas també és una de les meves preferides, fa unes coses espectaculars..i sobre el passeig per la muralla xinesa, m'entra mareig només de veure-ho
Un petó
Ester
Felicitats pel teu anniversari i per el flam...
Gemma! hehehe... ja ho pots ben dir! Quina coincidència! ;) Jo no l'havia provat, així que no sé quin gust havia de tenir... però com m'encanta la crema i el flam, aquest pastís el vaig trobar deliciós!!!
gemma, dimecres he de portar un pastís per berenar a un curset que fem i entre tantes receptes no m'acabo de decidir,quin faig, que no sigui complicat i sigui bo? Ah! i que es pugui menjar enmig de papers!
PTnTS
Dolça
Per molts anys! Gemma. Tinc ganes de jubilar-me per poder fer cada setmana almenys una recepta de les que ens proposes. Petons.
Montserrat(Vic)
Gemma, espectacular!!! Ha de ser realment bo!!!! Jo no l'he provat mai, i mira que tb son fidel seguidora del Harry Haller (encara que no deixo comentaris...ja no dono a l'abast! jeje!)... M'encanta la combinació. Dimecres és l'aniversari del Riqui (ell ja és sagitari!), i tb li vaig dir que li faria pastissos per portar a la feina (jo sempre ho faig i a l'oficina estan tb encantats!)...i potser un d'ells serà aquest. Una pregunta, necessita estar a la nevera? Ells no en tenen a la feina...
Petunets,
Eva.
Parella Vermella, quina casualitat amb la Mercè, oi? Això és telepatia... El blog de i-recetas també el ting al Reader, és dels de visita obligada ;)
Marta F, jo ja fa temps que vaig dir: a partir d'avui no afegeixo més blogs al Reader, no donava l'abast!
Cris, agafa'n un bon tall, que per demà esmorzar serà boníssim :)
Ester, de quin passeig parles, de les fotos de l'Enric???
Encara no hem acabat amb les celebracions, avui tenim sopar a casa, que som 4 escorpins a la família!
Gràcies Teresa!
Mercè, quan aquest matí he vist el teu post, he flipat!!!! Quina casualitat, jo tenia aquesta recepta pendent des de fa més d'un any! Tenim telepatia :)
Dolça, que complicat... dona'm més dades: per quanta gent, l'has de fer el dia abans, de quin tipus (coca, pasta de full, de nevera...), l'has de transportar????
Montserrat de Vic, ja et falta poquet... ;)
L'altre dia vam parlar de vosaltres amb la casa Rubiralta de Sabadell (antic Mithes). Saps qui són?
Apa, una altra per a la carpeta de "pendents"... Però aquesta segur que cau perquè la combinació d'ingredients em sembla perfecte i la pinta que té, mmmm!
I per molts anys.
Blanca :)
Felicitats atrassades.. Totes les festes tenen vuitena, no?
I com és la textura? Com aquells pastissos de formatge cremosos o més fresc, com un flam suau amb nata barrajeda?
Te molt bona pinta.
Gemma...he llegit bé??? 100 gr de maicena???!!!
X cert, t'has oblidat de mi en els comentaris...sniff sniff...
Gemma, és tot un plaer passar per la teva cuina, de tot cor ho dic. llàstima que no treballem juntes!!!
Hola Gemma.Te una pinta bonisima,i que bonic el queda tot lo que fas,unes presentacion de luxe.
Un beset.
Gemma, com sempre impecable!!Quan organitzaras cursos pels blocaires, però tu com a profesora!!
Per cert, a mi tambè m'agrada molt portar coses fetes per mi al meu aniversari, i mira que som colla allà...
Fantàstic aquest pastís! Segur que els devia agradar molt.
Per cert, Oreto i jo no podrem anar a la trobada blocaire que proposes. Ens sembla una mica lluny i un tant perillós. Salutacions.
Gemma!! PER MOTLS ANYS!! El pastís que has triat ha de ser boníssim i molt agradable de menjar!!! Mare meva quina pinta!!!! Jo també visito el blog d'i-recetas, em quedo meravellada de tot el què fa! pero aquest pastís se m'havia passat!!!
Sempre dic "aquesta me l'apunto!" i sempre les tinc pendents de fer! Espero no trigar gaire amb aquesta! Que les teves sempre em surten perfectes!!
Jo tb tinc el i-recetas al reader, fa uns plats increíbles, eh??
Ja es casualitat que feu el mateix pastís tu i la Merçe!!
Un altre cap a pendents, ja n'hi han tantes que m'hauria de passar 3 setmanes seguides a la cuina cuinant sense parar!!
Ptnts
gemma felicitats preciosa,,,aquet pastis amb crema a de ser bonisin,,,ala pa la saca,,un petonas
gemma, guapíssima, per molts anys.
això teu sí que és una cuina generosa, no un pastís ni dos, no, "uns quants".
apa qui pugués treballar amb tu :D
un petó.
Gemma,
En primer lloc, m'afegeixo a les felicitacions pel teu aniversari.
El pastís té una pinta boníssima. I quina coincidència que l'hagueu fet tu i la Mercè a l'hora. Això és un bon senyal.
Fins aviat
Gemma, ara que ha arribat Oreto, et volem felicitar tots dos: moooolts d'anys!!!
Gemma, per a 15 persones, s'ha de menjar entre papers per tant ha de ser eixut, i si que l'he de transportar. I a ser possible sense nevera...Ah! i l'he de fer dimarts al vespre.
A veure si m'inspires...
PTNTS
Dolça
Gemma, encara que sigui una mica tard, et volia dir "Per molts anys"!!.
I quina sort tenen els que treballen amb tu ;)
Fins aviat
Sefa
Gemma molts petoneeeeets i una abraçada molt forta pel teu aniversari, encara que anem una mica tard.
El pastís dessitjant fer-lo, perquè no existeix la mossegada virtual, sinó et quedava la fulla de menta, jejejje Quina pinta més bona. Salutacions
Hola Gemma, sóc una llaminera adicte als postres i al teu bloc. Aquest any per reis voldria regalar a un nebot tot un kit pastisser. Ja tinc el davantalet, el corronet, els motlles per galetes i altres coses... però em falta algun llibre de receptes. Tu que tens nebodes pastisseres, en coneixes algun de xulo? Ah, com que el menut és un xocoadicte, si a les receptes hi ha força xocolata, doncs millor!
Gràcies :-)
laia
que manera más rica de celebrar algo,me encanta como te ha quedado la tarta,UN SALUDO
Eva, no et vaig saltar en els comentaris, ens que ens vam creuar!!!!!
Millor que estigui a la nevera, no deixa de ser una crema pastissera :)
Sí, ho has llegit bé: 100g de maicena!!!!!! Jo també vaig pensar que era molt, però pensa que només porta 2 ous, de manera que es qualla gràcies al a maicena. Precisament, el Harry Haller diu que per això és un pastís barat ;)
Ja em diràs quin postís has fet pel Riqui i felicita'l de part meva :)
Blanca, si t'agrada la crema pastissera, segur que t'agrada el flam patisser :)
Maria, és molt cremós però fresc, comun flam suau. Boníssim! No és pastós com de formatge, és més com un flam fresc però cremós.
Dolorss, gràcies per la visita, encantada que passis per la meva cuina!
Núria, què els portaràs pel teu aniversari?
Francesc, va haver-hi companys que vca ser el seu preferit :)
Quina trobada proposo??????? Tothom parla d'això i jo no en sé res!!!!
Myriam, moltes gràcies! La llista de pendents és inacabable, je je je...
Gemma, encara no ho he pensat...ja que faig el anys al 21 de març! Però sempre m'agrada portar pastissos fets per mi..ja veuré al final quins portaré.
Felicitats, que no sé si t'ho he dit!!
Núria
Gemma,
Vec que estas com sempre, fent unes receptes bonissimes! El 15 de Desembre estic per BCN, hi hauria possibilitat d'anar a la classe de cuina d'en Pep Nogue del dia 18 de Desembre, em faria molta il.lusio!
Ja em diras quelcom!
Moltes gracies
Xaro, doncs encara tinc pendent penjar més pastissos, tu ja vas veure les fotos ;)
Elena, pa la saca je je je... m'encanta l'expressió, un més cap els pendents!
Manel, no tan generós com els teus amics, que entre la caldereta i els escamarlans, es devien gastar un dineral :)
Glòria, a vegades ja passa... però sí que és curiós, eh? Amb tants pastissos com hi ha per triar i ens decidim per un de ben poc freqüent, je je je.
Oreto, moooooltes gràcies!
Dolça, clar has posat el nivell tan alt que ara ja no saps que fer... Has portat de tot, oi? (coca, magdalenes, pasta de full...). A mi se m'acuden quatre idees: un flam (els fas en motlles d'un sol ús, d'aquells d'alumini, i portes culleretes de plàstic), bombons (mira't l'assortit de bombons que tinc a l'índex, els de Corn Flakes són fàcils i bons), Coca de vidre (també a l'índex) i coca de llardons (la talles en porcions individuals abans de posar-la al forn i així no fa merder durant l'esmorzar). Què et semblen les idees?
Moltes gràcies, Sefa!
Delicias, si vols la fulla de menta també es menja, eh? Je je je...
Laia, benvinguda al blog! Tinc el llibre perfecte pel teu nebot: "Fem pastissos amb les Tres Bessones" (crec que es diu així). Té l'èxit assegurat, les tres bessones agraden a tots els nens... Em sembla recordar que algunes receptes són amb xocolata ;)
Belen, muchas gracias!
Núria, fins el 21 de març encara tens molt temps per decidir-te i canviar d'opinió unes quantes vegades :)
Marta, al final ens han canviat la data del curs i serà amb el David Lienas. Quan em confirmin el dia, si hi ha alguna baixa entres els que ara estan apuntats, t'aviso!!!
En primer FELICITATS pel teu cumple!! però no ens has dit quans en feies!! es bromaaaaa! no cal que ho diguis ja saben que et falta poc per agafar la jubilació sort de l'escalada que et fa enjovenir! jejejejejejeje
En segon aquest cap de setmana le feta, la vaig veure i vaig pensar: mmmmm que bona! tinc pasta brisa, alataqueeeeeee! El que passa es que no la penjaré, ja que me adonat que ja esta molt penjada aquest cap de setmana m'em fet per pertida trible.
Realment val la pena pq a més de ser economica és molt molt bona.
Recordsss
Hola,
En primer lloc, felicitats pel blog. Per llepar-se els dits. Molt bó i molt ben explicat.
Aquest flam es el mateix que els francesos anomenen "Flan Nature"?
Vaig tastar el Flan nature a Paris i era boníssim (no portava ametlles, aixó sí). Podries possar la recepta del Flan nature, en cas que no sigui aquesta?
Salutacions
Per molt anys Gemma!!!!
Aquest pastís té un aspecte genial. Jo també segueixo el blog i-recetas, fa uns pastissos espectaculars...tot i que escriu massa, pel meu gust ;)
gemma, havia pensat en fer coques de vidre i posar-hi al costat dauets de codonyat. Em sembla que pot estar bé i que no s'embrutaran gaire els papers,jejeje.
Gràcies.
PTNTS
Dolça
- Gemma, moltes felicitats !!! i que dir que no t´hagin dit encara.... doncs segueixo pensant que els teus pastissos són espectaculars, impecables i que ho intentaré , mira que ja m´he apuntat el nom del Harry Haller i tot.
una abraçada
Anna, arriba una edat que ja no pots dir quants en fas, je je je! Has fet el flam pastisser???? Posa'l, please...
Xavi, benvingut al blog! Em sap greu però no et puc ajudar, no he tastat mai el flam Nature :( No sé com és ni tinc la recepta, ho sento!
Anna, tens raó que a vegades escriu molt, je je je... jo vaig directa a la recepta ;)
Dolça, molt bona idea, lligarà molt la coca de vidre amb el codonyat!
Em va perfecta aquesta recepta, tinc una base de pasta brisa a punt de caducar i no sabia que fer amb ella...
El primer de tot Felicitats!
No coneixia el teu bloc i t'he de dir que és fantàstic!
I aquest flam, ... hummm!
Ha de ser un goig perque fa una pinta!
Un petonet maca!
Hola Gemma,
He entrat al blog per primera vegada, i com que sóc molt aficionada a la cuina, veig que m' agrada molt. Hi tens moltes recEptes que valen la pena. Felicitats.
Provaré de fer aquest pastís, que no l' he fet mai i sembla molt bo...
ANNA
Hola Gemma,
no acabo d'entendre que fas amb el rovell d'ou. El poses junt amb els altres dos per fer la crema?
Hola Crisitna, sí poso els dos ous sencers i el rovell junts per fer la crema, així queda més enriquida ;)
Té una pinta boníssima! Gràcies per compartir-la!
Publica un comentari a l'entrada