dimarts, de setembre 18, 2007

Zavihjaca Cake

Aquest dissabte van venir a casa uns quants amics per fer el passi de fotos de les vacances. Com que nosaltres passàvem les fotos d’Eslovènia, per postres vaig preparar un pastís tradicional del llibre de receptes eslovenes que vaig comprar allà:



El passi de fotos va ser molt bonic i variat, ja que els nostres amics han fet unes vacances espectaculars: un trekking pel Nepal fins el camp base dels Annapurna i un trekking a Turquia, per la Capadòcia i Aladaglar. Nosaltres, més discrets, vam passar les fotos d’Eslovènia i Gavarnie:



Fer unes postres tradicionals d’un altre país i amb la recepta escrita en anglès ha estat un repte molt complicat! Entre el vocabulari tècnic i els ingredients propis del país, he tingut molta feina amb el diccionari... De totes les receptes del llibre, n’he triat una que fos força representativa del que vam trobar més típic quan vam ser allà: un pastís farcit a base de pomes, nous i mató. Per simplificar la recepta, la massa que aguanta el farcit l’he feta amb pasta brisa enlloc de fer la massa fermentada amb llevat fresc que explicar la recepta. D’altra banda, les quantitats indicades al llibre donen per fer un parell de pastissos, de manera que jo he escrit la recepta amb la meitat dels ingredients.

Aquí teniu la recepta:



Ingredients: (per 8 persones)

  • 1 làmina de pasta brisa
  • 1/2kg de pomes ratllades
  • 400g de mató
  • 100g de nous picades
  • 150ml de nata líquida de cuina
  • 75g de sucre
  • 1 ou

Preparació:

Untar amb mantega i farina un motlle de tarta de 26cm de diàmetre. Cobrir-lo amb la pasta brisa, retallar els sobrants de les parets i guardar els retalls de pasta brisa per decorar.
Barrejar el mató, el sucre i la nata líquida. Afegir la poma i les nous i abocar-ho dins el motlle. Amb els retalls de pasta brisa, decorar el pastís amb una tira d’1cm d’ample, plegant-la o trenant-la al voltant de tot el pastís. Pintar tota la vora amb l’ou batut i coure-ho al forn a 170º durant 45 minuts.

Bon profit!

15 comentaris:

Carlos ha dit...

Gemma hermosas fotos y muy rica tu receta

ARA ha dit...

Gemma, m'ha encantat tot, les fotos, i el pastís molt sencill peró imagino que deu estar bonissim.

Felicitats

Ara.

nurks ha dit...

mmmmhh... quina bona pinta!!! i les fotos són fantàstiques!!! ^_^

pol ha dit...

Certifico que el pastís era boníssim! i animo a tothom a provar de fer-lo amb altres fruits secs com ara avellanes, ametlles, pistatxos... Genial!

Boston1955 ha dit...

Hola Gemma.
Quines fotos me boniques.
El pastis tè molt bona pinta.
El meu problema es que jo i els fruits secs estem reñits pero poder el prepararé per els de casa algun día. Et pillo la recepte.Moltes gracies.

Gemma ha dit...

Carlos, el mérito de las fotos es de mis amigos... Qué envidia con estos viajes! :)

Ara, benvinguda al blog! El pastís estava bonísism!

Nurks, encara tinc pendent la tarta del Padre Pio :(

Pol, d'avellana... Mmmmm!

Boston, quina pena això dels fruits secs, et perds un cosa boníssima... Tens al·lèrgia?

elena ha dit...

gemma,com sempre impresionant,fa una pinta bonissima,el slide,una passada de fotos.

MARISA o famalap ha dit...

Hola!! Ya llegué (hace una semana,) pero los preparativos del cole, sacar maletas, empezar el currillo y demás...me han tenido apartada...ahora me toca ponerme al día...qué menudas recetas ricas has ido poniendo..., uf!! yo que quería hacer el pastel mágico enseguida, ahora con ésta receta me has dejado con la duda...ains!!
Me imagino!!, que tiempo habrá para probar...quizás no todo, porque sino me pondría como una foca, pero casiiii.
Nos leemos, biquiños MARISA

MARISA o famalap ha dit...

Hola!! Ya llegué (hace una semana,) pero los preparativos del cole, sacar maletas, empezar el currillo y demás...me han tenido apartada...ahora me toca ponerme al día...qué menudas recetas ricas has ido poniendo..., uf!! yo que quería hacer el pastel mágico enseguida, ahora con ésta receta me has dejado con la duda...ains!!
Me imagino!!, que tiempo habrá para probar...quizás no todo, porque sino me pondría como una foca, pero casiiii.
Nos leemos, biquiños MARISA

MARISA o famalap ha dit...

OH!!! no, me salió duplicado el mensaje,,,será que he vuelto impaciente y no le doy tiempo al ordenata a que ejecute las órdenes que vuelvo a insistirle casi al segundo...uf!! (Tendré que empezar a relajarme!!)

Gemma ha dit...

Poco a poquito puedes provarlo todo :)

Annna ha dit...

Hola Gemma,
una amiga, la Mercè em va parlar del teu blog, i l'he estat mirant i m'ha encantat. El trobo molt complert i les receptes no semblen molt dificils.
Demà mateix probaré la recepta del pastís eslovè per portar a casa dels meus pares el diumenge.
Per cert, també et felicito pel l'estilisme dels plats, et surten molt macos i apetitosos.......

Gemma ha dit...

Hola Annna, benvinguda al blog! Moltes gràcies pel comentari, espero que us agradi el pastís eslovè... té molt gust de poma i de nous, estava molt bo!
Ja m'ho explicaràs, eh?

Annna ha dit...

El pastís ha estat un éxit total, no ha quedat ni una triste engruna, res. La familia ha "flipat" una mica que portés un pastís eslové, no paravem de demanar-me d'on havia tret la idea. Els hi he parlat del teu blog, i em sembla que tindràs algún "fan" més!

Gemma ha dit...

Je je, és que un pastís eslovè no és gaire típic d'aquí... M'alegro que us agradés!
M'has fet pensar que tinc pendent provar el Kremna Resina de crema i nata... Aviam si el faig aquests dies!