dijous, de gener 07, 2010

Tortell de Reis


Per fi m’he atrevit amb un dels meus grans pendents: el Tortell de Reis! Com que aquest Nadal no hem marxat de vacances, no tenia excusa, m’havia d’atrevir amb aquest repte tan complicat... Algun avantatge havia de tenir que fes mal temps, oi?



Totes les masses que porten llevat de forner i que han de fermentar són força complicades de fer a casa. A més, la recepta del Tortell de Reis té tantes versions que t’omples de dubtes: Quins són els ingredients? Com es farceix el massapà? Quan es posa la fruita, abans o després de la fermentació? Cal utilitzar massa mare? Quant temps cal que reposi la massa? Quantes fermentacions s’han de fer? A quina temperatura ha d’estar el forn?...

Amb tots aquests dubtes al cap, m’he atrevit a fer el meu propi Tortell de Reis casolà, amb poca confiança que sortís bé... Però no, al final me n’he sortit! Ha quedat esponjós i ben cuit, gens sec i molt aromàtic. Em falta practicar el tema del farcit, ja que el massapà no ha quedat gaire centrat... Però el més important és que m’he tret la por de sobre, a veure si mica en mica en vaig aprenent :)

Us explico un petit truc que no surt a cap recepta: si us voleu estalviar feina i fer net dels torrons que us han sobrat, aprofiteu els torrons de massapà pel farcit del Tortell!

Us deixo una foto d’abans i després de la fermentació, on es veu com creix el tortell. I també us deixo un parell de vídeos de dos programes de referència, el Cuines i el Dolça Catalunya, a tots dos hi ha la seva versió del tortell i, sobretot, s’entén molt bé com farcir-lo amb el massapà.


Ingredients:

· 125ml de llet
· 300g de farina de força
· 75g de mantega
· 1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat (el meu de la marca vahiné)
· 1 ou
· 125g de sucre
· 1 pessic de sal
· Pell de llimona ratllada
· Pell de taronja ratllada
· 1 polsim d’anís en pols
· 1 polsim de vainillina
· 1 polsim de canyella en pols
· 2 cullerades d’aigua de flor de taronger
· 200g de massapà (amb el rei i la fava a dins)
· Per adornar: 1 ou, sucre, ametlla laminada i fruita confitada

Preparació:

El dia abans: posar al vas de la thermomix la llet, la mantega, la sal i les aromes (llimona, taronja, anís, vainillina, canyella i aigua de taronger). Programar 1 min. a 40º vel. 2.
Treure la temperatura, afegir l’ou i el llevat i barrejar ½ min. a vel. 2.
Afegir la farina, barrejar ½ min. a vel. 6 i programar 3 min. a vel. espiga.
Afegir el sucre i programar 3 min. a vel. espiga.
Abocar la massa en un bol i tapar-la amb paper film untat amb oli (l’oli és per evitar que s’enganxi amb el film). Deixar fermentar la massa a la nevera tota una nit.

El mateix dia: treure la massa de la nevera 1h abans de fer el tortell.
Treure el paper film, abocar sobre la taula i donar-li forma rectangular amb l’ajut d’un corró. Col·locar al mig el massapà en forma de xurro i enrotllar la massa de manera que el massapà quedi a dins. Estirar tot el xurro i unir les dues puntes, formant la forma del tortell (veure els dos vídeos de sota).
Col·locar el tortell a sobre la plata del forn. Pintar-lo amb ou batut i decorar-lo amb la fruita confitada. Tapar-lo i deixar-lo a prop d’un lloc calent, per tal que fermenti i dobli el volum (unes dues hores).
Ruixar-lo amb una mica d’aigua, repartir l’ametlla i el sucre per sobre i coure’l a 170º durant 20 minuts.

El farcit del massapà està al minut 4:


El farcit del massapà està al minut 12:


Bon profit!

49 comentaris:

Caminar sin gluten ha dit...

Realmente, te ha quedado estupendo ese roscón de Reyes, y seguro que delicioso.

Nosotros, como todos los años lo hicimos también, pero cambiamos un tipo de harina sin gluten, y nos salió rico pero poco vistoso.

Besotes,

Ana y Víctor.

Núria ha dit...

La veritat es que t'ha quedat preciós....igual un altre any m'atreveixo però ho veig complicat de fer.....a mi m'encanten farcits de nata....mmmmmm
un petó

Eva Flores ha dit...

Hola Gemma! El tortell t'ha quedat perfecte!
es veu boníssim!
pt!

ana ha dit...

Oh!!! quin tortell!!!t'ha quedat maquíssim!!!

Pol Cruells ha dit...

A més de preciós està boníssim! Aviam qui més s'hi anima, no? Felicitats Gemma!

Cuinagenerosa ha dit...

no em puc creure que no n'haguessis fet mai, si n'hagués volgut fer primer de tot l'hauria buscat al teu receptari. el que està clar és que ha trigat però ha valgut la pena, és preciós i veig que els que l'han tastat confirmen el que sembla.
a mi m'encanta el tortell (de cal miró :))<, amb el farcit de massapà, molt més uqe no pas el 'roscón'.

Anònim ha dit...

Felicitats Gemma,

Per mí també va ser un repte complicat. Feia anys que el volia fer i no m'atrevia. Algún any em va quedar molt bo, però com una coca, vaig dir a casa que així era en els seus orígens; alguna vegada també hi posava l'aro al mig perquè quedés el forat, pero l'any passat l'havia de fer per força perquè pel nadal anterior tota la meva familia, germans/es i nebots com que sempre els hi faig els postres em van regalar un robot fabulòs, no thermomix, amb molts aparells per acoplar i es clar no tenia excusa, donç em va quedar molt bé, el tortell el vaig fer al meu aire,perquè al final és brioix, però la manera de fer-lo em va anar molt bé veure els de la "tele", vaig veure també un parell de programes i això de fer una tirallonga i enrotllar va ser el meu gran descobriment i ja gairebé no calia posar-hi aro al mig, el massapà em va quedar molt ben repartit. Aquest any en canvi, no l'he fet per diferents motius però tinc ganes de fer-ne un qualsevol dia d'aquests per no perdre la costum.

Bon any i una abrassada des de Girona. Continua treballant que nosaltres ja anem agafant idees.
Gràcies.

Montse

Irmina Díaz-Frois Martín ha dit...

A ti también te ha quedado un super roscón, qué bueno!!
Un beso.

Glòria ha dit...

Quina pintaaaaaaaaa!. Segur que era boníssim!!!!!!. I escolta, si vols practicar això de centrar el massapà, jo m'apunto a tastar les teves pràctiques!.

Fins aviat

Anna de Llepadits ha dit...

Hola Gemma!

Guau! t'ha quedat de película, miraré la recepta!

Veig que has començat molt be el dia de Reis!!

Fem un mos ha dit...

El tortell te ha quedat meravellós, jo tampoc me he atrevit mai a fer-lo miraré a fer-lo l`any que be
petons

Ruben ha dit...

T'ha quedat fantàstic, ha llevat moltíssim i es veu molt esponjós. No sabia el truc aquest de posar una anella a dins mentre lleva per "aguantar" el forat com toca :-D

la vella carmanyola ha dit...

Per a mi el tortell de reis és el millor postre de les festes!! però clar! no és fàcil de fer, no!

Rècordsss

FRANCESC ha dit...

Què bo!!!! T'ha quedat per a menjar-ne un parell de quilets!!!
Per cert, no m'ha quedat temps per participar en el concurs de la Lienas. :C

Boston1955 ha dit...

Gemma.
T'ha quedat precios. No m'ho puc creure que no haguesis preparat el tortell. Jo disfruto tant amb aquestes postre son llargues pero un s'evadeix molt.
Jo aquestes festes he estat tradicional i traballadora no con l'any pasat.
Petonets

Unknown ha dit...

T'ha sortit fabulós, jo també l'he fet, de gust molt bó, però la forma semblava que havia d'explotar. L'any vinent mirarem el video.
Muas!

Gemma ha dit...

Ana y Victor, supongo que encontrar roscon de reyes sin gluten en las pastelerías es un poco complicado... Pero seguro que el vuestro casero ha salido muy muy rico!

Núria, jo és el primer cop que el faig, i estic prou contenta de com ha quedat. Ara ja no tinc cap excusa per fer-lo cada any... això sí, a casa, el de massapà :)


Eva, Anna i Pol, va quedar bo, tot i que no les tenia totes, je je je...

Manel, és que sempre som fora per Reis i clar, no el podia fer mai... Era una d'aquelles receptes pendents que tenia moltes ganes de provar! M'imagino que el tortell de can MIró deu ser espectacular! Ja tinc ganes d'anar-hi aquest dissabte...

Montse, benvinguda al blog! Ja veig que ets molt aficionada a la pastisseria, oi? Entre el tortell i la mousse que m'has explicat abans... Moltes gràcies per llegir-me des de Girona i et repetixo que provaré la teva idea de la melmelada a dins la mousse ;)

Irminia, ha salido rico ;)

Glòria, em sembla que el proper que faci serà per Reis de l'any que ve, que després del Nadal hem de fer bondat, je je je...

Anna, pel ser el primer ha quedat prou bé, però necessito practicar l'enrotllat del farcit :)

Fem un mos, doncs ja veus que només es tracta d'atrevir-se... potser no queda tan bonic com el de les pastisseries, però queda molt més bo!

Surfzone, el truc de l'aro va molt bé, així el forat del mig es manté igual de gros. Ho vaig veure investigant receptes de tortells pels blogs, sobretot ho fan amb el Roscon de Reyes ;)

Anna, a mi també m'agrada molt, sobretot per esmorzar. Trobo que per postres no ve tan de gust... en canvi, sucat amb el cafè amb llet queda bonísism!

Francesc, m'ha fet recorda molt la Casca de Reis que vam menjar a can Tano de Gandia l'any passat... era molt bona! Jo acabo d'enviar ara mateix la recepta al concurs, sempre a l'últim moment, je je je....

Tere, com que sempre marxem de vacances, mai havia estat aquí per Reis... però amb el mal temps d'aquest any ens hem quedat, "no hay mal que por bien no venga" que diuen els d'allà ;)

Gemma, el meu també pensava que explotaria, je je je... suposo que d'estètica no queden tan bonics com els de pastisseria, però queden molt més bons... això és el què té fer aquestes receptes tan complicades a casa, oi?

Unknown ha dit...

Genial!!!! ha quedat genial, i el masapà no centrat queda molt bé, pq si hi ha algú a qui no l'hi agradi ( com a mí), ho deixa a un raconet i no pasa res, sense voler has encertat de plè. Mil petons bonica

Mònica ha dit...

Gemma, t'ha quedat espectacular, i de gust segur que també et deuría quedar boníssim.
Un petó
Mònica

Margarida ha dit...

És veritat que no havies fet mai el Tortell? No m'ho puc creure! Però si has fet un munt ce receptes molt més complicades de fer que aquest tortell de Reis, que l'únic que has de fer és pesar els ingredients (perquè la màquina ja fa la massa), i deixar-la fermentar!
Menjats el dia que els fas són boníssims, per això no s'ha de guardar cap tros per l'endemà, perquè de seguida queden secs.
Una abraçada!

Montse ha dit...

Hola! Gemma estupendo ...felicidades te ha quedado muy bien, yo junto con mi marido tambien lo hemos este año y el primero y ha sido todo un exito.. queremos seguir haciendo la masa.. pero solo para hacer briox, mi receta fue de la revista descobrir cuina nº 31 de hace algunos años y tambien ha quedo bien.. Ah!! Feliz Año

Montse ha dit...

Gemma se me ha olvidado preguntarte donde has encontrado el azucar bolado, porque yo no lo encontre o no me lo vendian¿?. Saludos

El cullerot Festuc ha dit...

Gemmaaaaa...no podia ser que tu no haguessis fet mai brioix!!! Sort que t'has tret aquesta por pq t'ha quedat fantàstic...val la epna, oi? no té res a veure el gust del brioix comprat amb el fet a casa...mmmmmm!!!
Ara a practicar per fer la coca de sant joan! :)
Petunets,
Eva.

ARA ha dit...

Gemma, jo trobo que t'ha quedat perfecte, es veu superesponjòs i molt maco. A mi les primeres vegades s'em torrava massa, el brioix te això que si et descuides es posa massa fosc. Crec que per ser el primer t'ha quedat fantàstic. I el farcit no es estrictament necessari que quedi al mig no? els que venen a les pastisseries tampoc ho porten massa centrat.

Felicitats.

Ara

Erika ha dit...

Te quedo super vistoso, parece que estuviera posando para la foto. Un dorado perfecto y super tentador
Cariños

Joan ha dit...

Ufff... Impressionant... Veig que vas trencant totes les barreres.
Per cert, hi vas posar rei i fava? De fet el rei ja te'l podies quedar perquè te'l mereixes...

Laia ha dit...

Quina passada!!!! ostres, per mi és massa això!

segur que era boníssim

Alfons ha dit...

un autèntic repte que jo també el tinc entre els pendents de superar, però que després d'aquest magnífic post no hi ha dubte que serà aviat... encara que no sigui per reis ;-)). ..

Cuinetes-Carme ha dit...

Gemma,
Ets una professional, de ben segur que per St. Antoni 17 de gener Festa Major petita de Vilanova també hi ha tortell com el de reis, així que segur segur cau.
Salut,

Karolina cookiss ha dit...

pues muy bien que te ha quedao, la verdad ese roscon!!!, jooo yo quiero!!! besitos y feliz 2010

MªJose-Dit i Fet ha dit...

T´ha quedat genial!!! ara ja t´hauràs animat de ple perquè t´has estrenat de meravella...no havia provat mai el tortell farcit de massapà...i vaig seguir la recepta del programa "cuines" al peu de la lletra i surt super bé, encara que a mi em segueix agradant més el tortell sense massapà...petonets!!!

Gemma ha dit...

Elvira, no m'ho havia mirat d'aquesta manera, je je je... al final encara m'agradarà que hagi quedat al costat :)

Xoxolata, de gust era boníssim, amb totes les aromes que s'hi posen feia una oloreta deliciosa...

Margarida, no l'havia fet mai per por i perquè sempre som fora per Reis.... Em falta molt pràcitca, però de mica en mica n'aprendré ;)

Montse, acabo de venir del teu blog i t'he contestat allà ;) Benvinguda a la cuina de casa!

Eva, la coca de Sant Joan sí l'he feta algun cop, precisament la recepta la vaig treure d'allà... però el tortell em sembla més complicat a causa del farcit de massapà de l'interior, cal seguir practicant!

Ara, per ser el prier no em queixo. A mi també se'm va torrar massa, em vaig equivocar: volia baixar el forn i el vaig apujar! Quan ho vaig veure ja era massa tard i se m'havia torrat una mica massa :(

Erika, muchas gracias!

Joan, clar que hi havia rei i fava, si no, no seria un Tortell autèntic, je je je... la figureta va sortir mentre el tallàvem... fa molta ràbia quan passa això, oi?

Laia, era bo de veritat!

StHilari, de mica en mica hem d'anar superant els reptes... ara et toca a tu, je je je...

Carme, a casa no tenim costum de fer tortell per Sant Antoni, però ja havia sentit aquesta tradició a altres llocs... a veure si m'animo i el torno a fer :)

Karolina, muchas gracias!

Maria Jose, ja he vist el teu tortell i t'ha quedat favulós, sobretot el de crema... A casa, però, agrada més el de massapà ;)

Anònim ha dit...

Si sirve ahí va un pequeño detalle que no sale en ninguno de los videos, pero que os aseguro que se hace en casi todos los obradores.
Se pone en un bol un poco de menteca de cerdo y un poco de canela molida, no demasiado para que la canela no se note demasiado, se mezcla bien.
Una vez que tenemos la masa estirada y antes de poner el mazapan, se le pone una fina capa de manteca y canela por toda la superficie de la masa.
Si no gusta la canela se pone solo manteca, pero le da un toque especial.
Esto es lo que se le pone a las ensaimadas. ¿a que estan ricas?
un saludo para todos

Neus Garcia ha dit...

Ostres Gemma, estàs feta una artista!!! Jo tinc moltes ganes de fer el tortell i la coca de sant joan, però la veritat és que hem fa força por perquè encara no tinc la thermomix i penso que amassar ha de ser força complicat!!! I sobretot que quedi bé!!! Moltes felicitats pel teu fantastic tortell!!! I bon any nou!!!

Laura ha dit...

Aquest any també m'he atrevit amb el tortell de reis! Jo he fet dues versión la típica de briox, però sense masapà y la de pasta de full!
Tu ja pots estar tranquila que el tortell sembla de pastisseria! ningú notaria la diferencia!

Petonets!

Mai ha dit...

Que maco Gemma! una molt bona idea això de posar-li l´aro així no es tanca tant , ho tindré en conte per l´any que ve , ara ja hi estem posades eh?
una abraçada

Mesilda ha dit...

Bona nit Gemma
Enhorabona, t'ha quedat preciós,de pastisseria selecta!
Jo encara no m'he decidit, però d'enguany no passa.
Besets.

maragda ha dit...

M'he quedat impactada amb aquest magnífic i esponjós tortell, veig que te n'has sortit tan bé que ningú diria que és el primer cop que el fas... és una assignatura que tinc pendent... però no m'hi veig.
Fins dintre d'unes horetes, petó

ANNAFS ha dit...

T' ha quedat fabulós! I aixó per ser el primer. L' any passat jo en vaig fer un, però va quedarpoc esponjós. L' any que vé si en faig, ja seguiré els teus consells.
ptns.

Delicias ha dit...

Hola Gemma

Nosaltres també ens hem atrevit per primera vegada aquesta any, el tenim pendent de publicar, però no l'hem farcit amb massapà, perquè ens pensavem que seria massa liós, però amb el teu truquet del turró de massapà, l'any vinent el farem així. T'ha quedat perfecte, no hi ha postres que se't resisteixi, un petonet.

Marina ha dit...

Gemma, hola guapa!
Sembla que hagis estat fent tortells tota la vida! Quina piiiinta! Què esponjós es veu! Mmm!M'encanta! :)
Per molts Reis, bonica!
A veure si aviat ens veiem a classe de la Mireia o en David ;)
Petonets,
Marina

Cristina ha dit...

Gemma, t'ha quedat molt bé, a mi no em va créixer tant, suposo que per això no em va quedar tan esponjós.

Celes ha dit...

Tiene una pinta estupenda!!!!

Bssss

dolçosdesdecasa ha dit...

Aquest any també m'he atrevit, i va tenit molt d'èxit, per tant... em tocarà fer-lo a partir d'ara.
T'ha quedat molt requetebé!

MaryLou ha dit...

T'ha quedat preciós!!!
Jo el faig ja fa uns anys i a la família le agrada molt més que el comprat. Quan tingui arreglat el problema del ordinador el posaré, encara que sigui tard!
Les masses d'aquest tipus donen feina amb els llevats, però també son molt agraïdes!!
Petonets

Mari Nuñez ha dit...

I love your Tortell de Reis, it came out beautiful! I love what I see here, I am happy to follow your blog.

God Bless,
Mai

Laura (Recetas Trucos y Tips) ha dit...

aquesta entrada es d'allò més útil

ho tindré en compte de cara als reis vinents

tinc pendent fer el meu tortell, m'ha servit de molta ajuda aquesta recepta

moltes gràcies, m'ho deso :)

Anònim ha dit...

Quina passada!! No paro de veure pels blogs tortells, i encara que a aquestes hores estic tipíssima del que m'he menjat... ja tinc ganes que passi un any per provar de fer-lo!!

Petonets,
Sandra

Unknown ha dit...

Hola! Aquest any m'ha tocat a mi fer el tortell de reis. He vist la foto del teu i és espectacular!
M'agradaria fer-lo però tinc un dubte: què és el llevat de forner liofilitzat? Té algún altre nom? Perquè amb aquest no l'he vist mai. On el puc trovar?
Moltes gràcies!!!
Laia