dijous, de novembre 12, 2009

Pastís de xocolata amb cireres confitades i amaretto


El mes de novembre és el mes dels Escorpins i pel meu voltant n’hi ha una pila! De manera que amb aquest pastís inauguro un monogràfic de pastissos d’aniversari, je je je...




No sé per quin motiu, la concentració al meu voltant de familiars, amics i companys de feina que han nascut el mes de novembre és molt alta. Serà casualitat o és per què jo també sóc escorpí i m’hi fixo més? Tot plegat multiplica les celebracions d’aniversaris fins a un punt que el mes de novembre es converteix en una disbauxa contínua de pastissos, festes, dinars, sopars i celebracions!

Aquest any la cursa desenfrenada de pastissos ha començat a la feina: ahir en Jonay, la Dolors i jo, tots tres escorpins, vam convidar la resta de companys a un esmorzar per celebrar els aniversaris i crear bon ambient a la feina. Hi vaig portar uns quants pastissos i aquest de xocolata és un dels que va tenir més èxit. Va volar de seguida i els últims a arribar ja no van ser a temps de tastar-lo!

Queda esponjós i humit per dins, poc dolç i gens embafador. La combinació de xocolata, cireres, ametlles i amaretto és senzillament deliciosa! Us aconsello prendre’l tebi, tot just tret del forn i deixat reposar una mica, com si fos un brownie... Sensacional!

Aquí teniu la recepta:
(recepta adaptada de El gran libro de la Repostería paso a paso)

Ingredients:

· 1 base de pasta brisa (casolana o comprada o una base de galetes)
· 400g de cireres confitades
· 50 ml d’amaretto
· 125g de sucre en pols
· 100g de xocolata 70% de cacau
· 125g de mantega pomada
· 3 ous
· 125g d’ametlles mòltes
· 25g de farina
· 1 culleradeta de llevat en pols
· 75g de galetes d’ametlla (tipus ametllats Trias)
· 100g d’ametlles filetejades

Preparació:

Folrar un motlle desemotllable amb la pasta brisa i coure-la 15 minuts a 180º.
Deixar en remull les cireres amb l’amaretto durant ½ hora, remenant de tant en tant per tal que s'impregnin bé del licor.
Fondre la xocolata al microones a baixa potència i deixar temperar.
Batre, amb les varilles elèctriques del túrmix, la mantega i el sucre fins que blanquegi. Sense deixar de batre, afegir els ous un a un, alternant-los amb les ametlles moltes, la farina i el llevat. Finalment, incorporar les galetes triturades i la xocolata fosa.
Abocar un terç de la barreja dins el motlle, repartir les cireres escorregudes per sobre i acabar d’abocar la barreja de xocolata. Repartir les ametlles filetejades per sobre i coure-ho 50-60 minuts a 170º.
Treure del forn, deixar reposar una estona, decorar i servir tebiona.

Bon profit!

48 comentaris:

Vanesuky ha dit...

M'ha encantat aquest pastís!!Em menjaria una cullerada ara mateix!
On puc trobar l'amaretto??Als supers he preguntat i no en tenen.

Petonets preciosa,

Vanesuky.

El cullerot Festuc ha dit...

Gemma...Moltes Felicitats!!!! Ja me'n enrecordo de l'any passat que vas fer mil pastissos per la feina!!! Aquest no m'estranya que hagi triunfat tant...quina pinta!!!.. Jo si fos companya teva estaria tota l'estona a la sala de professors per no eprdre passada...jejeje!
Me l'apunto rapidament!!!
Petuents,
Eva.

*Eva* ha dit...

Hola Gemma! Haig de reconèixer que no m'agraden les cireres, amb el teu permís em quedo amb la xocolata. aquest pastís ha de ser boníssim!
pt!

La cuina vermella ha dit...

Ahir hi pensava amb el mes dels escorpins de la Gemma, la més dolça del món mundial!! Felicitats, i gràcies per compartir amb nosaltres aquests pastissos meravellosos. Molts petons.

La cuina vermella ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Carme ha dit...

Noia,
quin pastís més contundent! Els teus companys de ben segur que estan encantats amb tu, fomentant aquest bon rotllo en els esmorzars, jajajaj.
Una abraçada.

Delicias ha dit...

Mira per on la meva germana és també escorpí. T'ha quedat un pastís boníssim, m'encanten les atmelles als pastissos. Una abraçada i moltes moltes felicitats. Muaa

Elena ha dit...

Gemma esta espectacular aquet pastis,,queda tant bonic,,ests una artistaza.

Roger ha dit...

Gemma, és un crim publicar això a aquestes hores. Havia menjat unes mandarines i se m'ha tornat a activar la gana. Quina pinta!!

MaryLou ha dit...

Felicitats!!!!
Aquest pastís em sembla espectacular!!! I si dius que no enfarfaga, no crec que trigui en fer-lo.

Petonets

Sefa ha dit...

Per molts anys!!!!
Així ja et vas preparant per les festes ;)
El pastís espectacular, com tots els que fas.
Petons

PILAR ha dit...

Per molts anys! Quina delicia de pastis i quin més de Novembre més dolç i fantàstic que ens espera.
Petons!

gemma ha dit...

M'encanten els escorpins! Tots els que conec són de bona pasta! El meu nen també és escorpí ;-)
FELICITATS!

Un petó i ens veiem aviat!

Gemma ha dit...

Vanesuky, l'amaretto és fàcil de trobar... mira a un altre super i segur que n'hi ha. Si no, també et pot anar bé el licor Fray Angélico, també fa gust d'ametlla i és molt semblant.

Eva, tens una memòria impressionant :) El dia abans vam avisar a tots els profes, així no es va despistar ningú. No hi cabia ni una mosca je je je...

Eva, aquestes cireres amb el gustet de l'amaretto segur que sí que t'agradarien ;)

Txell, avui fa un any que et van operar... tu també tens coses per celebrar, que tot ha anat molt bé!

Carme, el bon rotllo a la feina és imprescindible per treballar bé, oi?

Delicias, si ja ho dic jo, surten escorpins de sota les pedres, je je je...

Elena i Roger, bo dels bons de veritat, per tornar a esmorzar dos cops!

Marylou, sefa i Pilar, moltes gràcies! Ja veieu que a casa comencem els dolços pel novembre i ja no parem fins després de Nadal, je je je...

Gemma, el Guillem serà de molt bona pasta, seguríssim! Simplement per ser escorpí ja ho té assegurat ;)

floripori.blogspot.com ha dit...

Moltes felicitats Gemma!
Fa molt temps que et segueixo i ahir vaig saber que ets companya de feina de la meva veina Montse. Em va fer molta gracia. Continua amb la feina que fas al blog que es molt bona i interessant. Fins aviat

Daniela ha dit...

Davvero squisita questa orta complimenti.
Ciao Daniela.

Dolorss ha dit...

Be dons, ja estic preparada per gaudir de tots els pastissos d’aniversari que posaràs, llàstima és que sols els admiraré, peró al menys em recrearé la vista que també és important.
Em, deixo sorprendre, de moment amb aquest he pensat : mira que be, amb cireres!!!

Petons

Glòria ha dit...

Això dels pastissos a la feina per celebrar aquests aniversaris ja és una institució!. Aquest primer, està "de muerte"!!!!. Esperem els següents!.

Mercè ha dit...

Gemma, que bé que us ho munteu!!
Aquest pastís no m'estranya que hagi triomfat, és espectacular!! Un pastís-brownie! :)
La meva mare i ma germana també són escorpins! :)
Petons!

Cristina ha dit...

Moltes felicitats!!! Quina bona pinta que té. Els de la teva feina deuen estar contents amb tants pastissos!!
Petons d'una escorpina!

xaro ha dit...

Ara mateix n'agafaria un tall......quina pinta nena!!!No m'estranya gens que fos un vist i no vist!!!!
Ptnts

The kiwi kitchen ha dit...

Pobres companys els que no van arribar a temps!! no t'ho perdonaran mai, jeje..Quina pinta i quina combinació d'ingredients! Boníssim..
Petons
Nuria

Ester ha dit...

Quina bomba!
Molt bona combinació.
Felicitats, jo també estic envoltada d'escorpins
Ester

pityenlacocina ha dit...

amaretto y cerezas? yo me apunto, y con chocolate nada mas y nada menos, deliciosa! besos

Enkeli ha dit...

Hummm... per mi li fallen les cireres confitades que no m'agraden tot i que potser, entre la xocolata i l'amaretto ni es nota tan el gust!

Petons!

nieves ha dit...

En primer lugar muchas felicidades, aunque con un poco de retraso. La tarta tiene un aspecto fantástico, y si además no es muy dulzona, es de las que me gustan, pues prefiero que pequen de ácidas por el añadido de frutas de este tipo, que muy empalagosas, y ésta tiene un aspecto inmejorable.
Seguro que los compañeros de trabajo quedaron encantados.

Un besín.

Elvira ha dit...

Primer felicitats!!! i doném gràcies que tanta gent cumpli aquest mes, així la resta aprendrem un mon de pastissos,jaja. Aquest m'ha encantat, i mira que no soc de xocolata, peró les cireres i les atmelles sí, encara que canviaré el licor que l'amaretto no es gaire del meu gust, faré servir un Kirsh, ets una gran mestre, petons

ARA ha dit...

Felicitats guapa, no et preocupis que per a tu no passen els anys, guarda un trosset de pastis pel día 27, jeje.

fem un mos ha dit...

El pastis es preciós, i esta digen mengem ummmm

M.LUZ ha dit...

Mis felicitaciones dobles, para tí y para tu tarta que te quedó espectacular.

Me gusta la mezcla de amaretto y cerezas.

Un besote

SANDY ha dit...

Gemma por favor, cómo puedes hacer una tarta tan rica y no avisarme para comerme un trocito.
Chica para tremenda delicia hay que estar preparado.
Un beso.

MAR ha dit...

Escolta els de desembre que sóm sagitaris no pordiem pasar per escorpins i tenir dret a un mos d'aquest pastís.... segur que m'encantaria perque té una pinta que estaria disposada a ser un mes més gran per menjar-me'l

Felicitats escorpins i quina sort teniu !!!!!

mesilda ha dit...

Bona vesprada Gemma.
Que sort per a nosaltres que hages de fer tants pastissos!.Espere veure-'ls tots i no deixar-me ni u.
Este mateix és de 10!.
Besets i bàs cap de setmana.

Laura ha dit...

Bona nit Gemma,

FELICITATS!!!! (endarrerides), pero felicitats!!!
Doncs ja es mala sort que ho celebreu uns quants a la vegada perqué així no us podreu anar repartint les celebracions de manera que cada mes tingueu delicies per tastar i disfrutar!!

Però també es maco celebrar-ho tots junts!
Espero que us ho passesiu molt bé!

Petonets!

Maria Dolores ha dit...

Felicitats als escorpins y quina sort saborejar eixe pastís.
Besets

xocolata ha dit...

Jo també formo part d'aquest grup d'escorpins i tot i que és un animaló força perillós, menjant aquests pastissos tan dolços segur que en el fons és un troç de pa.
Fa dies que no passava pel bloc i veig que has treballat molt aquests díes. Les receptes del CUINA son ben bé iguals a les fotos de la revista.
Una abraçada!
Mònica

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Molts d´anys i bons Gemma!!! vaja forma deliciosa de cel.lebrar el teu aniversari...ummm aquest pastís és una passadaaaaaa!!!! uff la combinació de xocolata i cireres ha de ser una bombaaaa...petonets

Gemma ha dit...

Floripori, el món és molt petit, oi? Je je je... La Montse ja em va explicar la coincidència, quina casualitat! Em va fer molt gràcia :)

Daniela, la ringrazio molto per la vostra visita! Vivete vicino le Dolomiti, le montagne sono molto belle...

Dolors, precisament el toc de les cireres és el que diferencia aquest pastís d'altres pastissos de xocolata. A mi no m'agraden gaire, però macerades amb l'amaretto eren boníssimes!

Glòria, ja saps que m'agrada mantenir les tradicions. Si mires la història del blog, es nota que em repeteixo cada any, oi? Je je je...

Mercè, és que els escorpins surten de sota les pedres! El pasís queda com un brownie, humit i amb un gustet a ametlles deliciós :)

Cristina, Xaro, Núria i Ester, els companys de feina van estar molt contents, je je je... aquestes coses són les que creen bon ambient a la feina :)

Enkeli, a mi les cireres confitades tampoc m'entusiasmen, però en aquest pastís quedaven bon´ñissimes! Feien gust de xocolata i amaretto i a canvi, donaven molt humitat al pastís... són l'èxit de la recepta, de veritat!

Pity i Nieves, probadlo que es rico y muy bueno... Las cerezas queda deliicosas!

Elvira, molt bona idea el kirsh, també ha de quedar molt bo i lliga molt amb les cireres. Fantàstic!

Dolça ha dit...

Dimarts vinent és el meu, d'aniversari, també sóc escorpina!!! Potser te'l copio.
PTNTS
Dolça

ANNAFS ha dit...

Jo també conec uns quants escorpins, i , si els portés aquest pastís, no duraria gens.
I Felicitats!
ptns.

MARINA ha dit...

Gemma, hola guapa,
Quina sort tenen els i les companys...Jo vull venir al teu cole!
Quina gràcia que ens regalis un monogràfic de pastissets, m'encaaaanta!! Fantàstic!
Aquest és espectacular, què bo i quina presentació...Quina combianció més elegant!Mmm!
Gràààcies!
Un petonàs i bona setmana,
Marina

Pol Cruells ha dit...

Com sempre, espectacular! quina enveja! Visca els escorpinots!

Anna de Llepadits ha dit...

Molt original aquest pastís!

Enhorabona, te una pinta inmillorable!

Gemma ha dit...

Araceli i Fem un mos, moltes gràcies! La veritat és que estava boníssima...

M Luz y Sandy, la mezcla de las cerezas con el amaretto y el chocolate queda delicioso.

Mar, saps que a casa no hi ha cap sagitari??? Que curiós...

Mesilda i Laura, ajuntar els aniversaris també és divertit, així som molts els protagonistes de la celebració i encara es fa més festa, je je je...

Mònica, per molts anys! De quin dia ets? Visca els escorpins! :)

Dolça, el meu germà també els fa dimarts, és del 17 de novembre, quina casualitat!!! A veure quin pastís faràs, que ets tota una artista dels Dolços ;)

Ma Dolores i Ma José, va ser un bon pastís per començar la cursa de celebracions, je je je...

AnnaFS i Marina, el novembre és un mes carregat de pastissos a cas a meva, je je je... la cuina no para ni un dia!

Pol, aquest no el vas poder tastar, llàstima... sort que encara me'n queden uns quants per fer que sí que podràs tastar, eh?

Anna, jo també el vaig trobar original, amb les cireres macerades en l'amaretto... i molt molt bo!

bajoqueta ha dit...

Moltes felicitats! Tindràs feina així pues si tots sou de la mateixa època. Venga a fer pastissos!

la divina ha dit...

Per molts anys, Gemma!

Isabel ha dit...

Increible!! ets una crack de la reposteria!!
PER MOLTS ANYS!!
UNA ABRAÇADA!!!!
Isabel

CocinArte ha dit...

Jo sóc Aries, però tot el meu voltant està plé d'escorpins...no sé perque, però tinc bon rotllo amb ells..El pastís genial, vaig a veure els altres..

Núria