dijous, de juny 12, 2008

Gugelhupf

Aquesta és la meva participació al HEMC del mes de juny:





L’Anna i el Víctor de Caminar sin Gluten són els amfitrions de l’HEMC d’aquest mes i per això es tracta d’una convocatòria una mica especial. Enlloc d’escollir un ingredient o tema bàsic, han proposat que tots elaborem una recepta, la que vulguem, però amb una condició: que sigui sense gluten, és a dir, apte per a celíacs. Per mi, el repte d’aquest mes és molt interessant, ja que ens acosta a aquest món tan desconegut però que cada vegada és més freqüent. Qui no té un amic o familiar amb intolerància al gluten? A l’hora d’escollir la recepta, n’hauria pogut triar una que ja no portés cap producte amb gluten (un flam, una mousse, una crema, un gelat...) però vaig pensar que la gràcia d’aquest repte era, precisament, tot el contrari: escollir una recepta que portés gluten i intentar adaptar-la pels celíacs. Buscant idees i receptes, em vaig decidir per una recepta del blog Cocina Facil sin Gluten, de qui ja he fet altres postres i sempre surten molt bé. I, tal i com indica el nom del blog, totes són sense gluten!

El Gugelhupf és una mena de pa de pessic semblant al pannetone italià, però menys dolç, que es fa amb farina normal i llevat fresc de forner. La massa ha de fermentar i es cou al forn directament dins el motlle on fermenta. Aprofitant que encara tinc la panificadora de la Gemma, vaig pensar que seria bona idea preparar la massa a la panificadora, deixar-la fermentar a dins i després coure-la al forn dins un motlle de silicona. I va anar molt bé! Només canviaria una cosa: no hi posaria els trossets de xocolata, ja que durant el fermentat a la màquina, com que està calenta, es van fondre una mica. Evidentment, l'amassat es pot fer a mà i deixar fermentar la massa entre 1 i 2 hores, tal i com explica la Marisa al seu blog :)

Per tal d’adaptar la recepta al món sense gluten, vaig utilitzar la farina que aconsella la Marisa:


Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 250g de farina Mix B de Schär (panificable o de força)
· 1/2 sobre de llevat sec de forner Mix B de Schär
· 80g de perles de xocolata
· 80g de fruites confitades
· 4 cullerades de rom
· 150ml d’aigua tèbia
· 80g de mantega
· 100g de sucre
· 3 ous
· Pell d’una llimona ratllada

Preparació:

Programar el programa 10 de la panificadora amb només amassat i llevat. Posar els ingredients dins la màquina (excepte la xocolata i la fruita confitada), primer els líquids i després els sòlids, procurant que el llevat no toqui ni la sal ni el sucre. Després del primer amassat, quan soni la senyal acústica, ficar-hi la xocolata i la fruita confitada a trossets. Quan acabi el programa, abocar la massa dins un motlle de silicona i coure’l a 170º durant 40 minuts. Deixar refredar i servir espolsat de sucre en pols.

Bon profit!

16 comentaris:

Joan ha dit...

Fermentat i tot! Això és una dificultat afegida... Em falta una setmana i mitja per anar a estudiar els fermentats del malta...
Em sembla que sí que hauràs de comprar la panificadora.

Caminar sin gluten ha dit...

Muchas gracias Gemma, no solamente por esta estupenda receta que según podemos ver en las fotografías te ha salido estupenda. Sino por haberte tomado la molestia de comprar levadura y harina sin gluten... ¡al precio que está!.

Además, te agradecemos tus palabras sobre los celíacos, tu apoyo siempre, así como tus comentarios en nuestro blog. Pero por supuesto también el que hables de Marisa /Famalap, a la que muchos celiacos debemos mucho por sus recetas, trabajos y adaptaciones.

Tendremos que hacer este estupendo bizcocho que ha habeis realizado por tres amigas (Marisa, Gema y Gemma).

Besotes,

Ana y Víctor.

Anònim ha dit...

MERCI!!!!
Ens has fet un regal fent aquesta recepta, i penjant-la en el teu blog pq ho vegi tothom!!
Pel que fa a la farina, jo sempre faig servir Schar, per a mi és la millor. Té la de reposteria, un preparat amb llevat incorporat, i aquesta que has fet servir per a pans, pizzes i algunes masses. Ara ha tret una altra que és per fer pasta, però encara no l'he provat.
Gràcies de nou!!
AH!! I m'encanta que fagis les coses a la maquineta del pa....
Gemma... si et compres una que sigui aquesta... que va de conya (i és la que tinc jo!!!)
Petonets
Francina

Francesc ha dit...

Em sembla fantàstic que ajudes a difondre el coneixement d'aquesta malaltia. Jo vaig tindre un nebodet que, des de xicotet fins els huit anys va ser celíac. Més encara, a l'escola vaig tindre una vegada una xiqueta que, a més de celíaca, és diabètica de naixement. És vergonyós els preus que s'arriben a pagar per alguns productes aptes per a celíacs. Salutacions i enhorabona per la teua solidaritat i bon fer rebosteril de sempre. ;>

RUBEN ha dit...

Perfecte Gemma, com sempre! Em sembla bona idea que dediquin un HEMC a les receptes sense gluten.
Per cert, veig que encara no t'has comprat la panificadora, ai! la meva predicció...

Gemma ha dit...

Joan, les masses fermentades sempre m'han fet molt respecte, però amb la panificadora és més fàcil!
Deus estar molt nerviós per començar el curs... l'elaboració del whisky de malta no deixa de ser un fermentat ;) I encara recordo l'oferta de buscar un receptari de dolços amb malta, eh?

Ana y Víctor, me ha gustado muchísimo participar al HEMC sin gluten, un mundo muy complicado para los que no lo conocemos... pero solo es necesario ir con un poco más de cuidado :)
Seguiré pasando por vuestro restaurante "Oído, cocina" y degustando vuestros platos sin gluten ricos ricos ;)

Francina, m'imagino que per a una nena de 3 anys, ser celíaca encara deu ser més complicat que per un adult... Les papilles, les galetes, molts làctics... tot porta gluten! I si ho vols sense gluten, o ho fas tu mateixa o és caríssim! Ànims i gràcies pel consell sobre la panificadora ;)

Francesc, per un nen ser celíac ha de ser bastant difícil de portar... Han d'aprendre de ben petits a conèixer què poden menjar i què no. Sort que cada vegada hi ha més conciència social sobre aquesta problemàtica i comencen a tenir la vida una mica més fàcil ;)

Ruben, iniciatives com la d'aquest HEMC ajuden a fer descobrir a la resta de la gent la realitat del món sense gluten. He disfrutat molt triant receptes per poder presentar al HEMC, investigant les farines o els llevats adequats, buscant quines botigues de Sabadell ho venen... ha sigut molt interessant :)

Ester ha dit...

Aquest pastís amb o sense gluten ha d'estar boníssim.
Moltes felicitats
Ester

El cullerot Festuc ha dit...

Quina pinta que fa!!!...I més si és apte per celíacs, relament és un món desconegut per mi, xo cadacop hi ha més gent amb intolerancies o alèrgies amlimentaries, així que aquesta iniciativa em sembla molt bona!!!
Ja t'has decidit si et compres la panificadora? ;)
Petunets,
Eva

La cuina vermella ha dit...

Gemma, dolça i saludable! A la filla d'una companya de feina li han detectat intolerància al gluten i a la lactosa... la meva companya està molt preocupada perquè no sap que fer amb la dieta de la seva filla, estan mare i filla molt tristes. Demà mateix li passaré la teva recepta perquè la facin aquest cap de setmana i disfrutin assaborint el teu pastís.
salut i gràcies.

Margot ha dit...

Hola gema!
Quina pinta te aixó.
Molt bó.
Tinc una proposta a fer, si estas interesada, jo m'apuntat avui per el dia 26.
Et poso el enllaç, i si algú mes vol venir genial!!!
Mireu...http://www.cocinaymuchomas.com/bn_pdf/arros.pdf.
Petons
Margot

Elisabet i Jordi ha dit...

Gemma, a més de bona cuinera ens demostres cada vegada que ets una excel·lent persona, compromesa i voluntariosa! Jo de gran vull ser com tu! ;)
I ara una pregunta d'ignorant total: aquest pastís sense gluten té un sabor i textura similar a un pastís fet amb farina de blat?
M'agradaria provar-lo!!!
Un petó!

Gemma ha dit...

Ester, no és ben bé un pastís... és poc dolç com un pa de llet (tipus brioix). Perfecte per untar amb melmelada per esmorzar ;)

Eva, encara no m'he decidit amb la panificadora... tu què faries? Oi que no en tens? A casa no som gaire de pa, però per fer coques i brioixos va tan bé, que m'ho haig d'acabar de rumiar :)

Parella Vermella, enlloc de la meva recepta, el que heu de fer és passar-li l'enllaç a tot l'HEMC sense gluten. Allà hi trobarà una pila de receptes més interesants perquè son primers i segons plats ;) Animeu a la vostra companya de part meva!

Margot, a mi no em va gaire bé aquest curs... Però moltes gràcies per la informació, ja explicaràs com ha anat, eh?

Elisabet, res de voluntariosa! Que a l'HEMC hi participo cada mes i ha sigut casualitat que el del juny fos per celíacs... tot i així, he disfrutat molt investigant aquest tema.
La recepta original és amb farina normal, de manera que la textura i el gust són del tot normals. La diferència és que vaig utilitzar una farina especials per a celíacs que aconsellava la Marisa del blog Cocina fácil sin gluten :)

Anònim ha dit...

Tu li pegues a tots "els palos" sense gluten, amb gluten, es un gust visitar-te.

enric ha dit...

Jo no en sabia res, dels celíacs, fins que no vaig començar a sovintejar els blocs de cuina, i crec, com ja s'ha dit en algun comentari, que és vergonyós que els productes que han d'utilitzar siguin tan cars, ja que l'alimentació és essencial en la vida de les persones.

canela ha dit...

Gemma, noia, quines coses més bones has penjat els últims dies. Tenia mono de veure les teves postres. Avui m'he posat les botes, encara que només en pantalla, clar ;))
Felicitats, sempre genial.

canela

famalap ha dit...

Como dice Canelona, se te dá bien todos los palos!!! qué maravilla!!
¿Os gustó? ¿Os aguantó blandito?

Me alegro que te haya salido, y gracias por tu aportación al evento sin gluten!!