diumenge, de febrer 03, 2008

Pastís de Formatge II

Avui hem inaugurat la temporada de calçots amb la ja tradicional calçotada a Sant Feliu del Racó. Aquest any hem superat el rècord de participació amb un total de 30 persones! A mi m’ha tocat portar les postres (je, je, je, per què serà?) i he fet un pastís de formatge i un púding de magdalenes. De moment penjo el pastís de formatge:



La calçotada ha anat molt bé: els calçots, del germà del David que fa de pagès a Santiga, eren boníssims, grossos, dolços i tendres... a més, han quedat cuits al punt, torradets per fora (amb el gustet de la flama, mmm!) i sucosos per dins. Felicitats als cuiners! La salsa, de la Inés, era picant al punt i tan bona que fins i tot hi hem sucat pa; a part, hi havia carn, botifarres, amanides, coca d’aniversari... vaja, una bacanal! Llàstima del mal temps i de la pluja inoportuna que al final ens ha fet córrer... Però no em queixo, que bona falta que fa!



De receptes de pastís de formatge n’hi ha centenars. Aquesta m’ha agradat molt ja que el formatge n’és el protagonista absolut i la textura és força lleugera. El truc és no posar gens de farina i muntar les clares a punt de neu. A més, no hi he posat res que pogués camuflar el gust de formatge: ni llimona, ni licor, ni vainilla, ni tan sols les panses que hi poso a vegades... Només una mica de melmelada de préssec per decorar i llestos! Crec que a tots ens ha agradat força. D’altra banda, és molt fàcil de fer ja que no porta cap base de galetes ni cap cobertura especial, els ingredients són molt senzills i tot (excepte les clares) es tritura junt. Genial!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 400g de formatge cremós
· 1 iogurt natural
· 6 ous
· 1 llauna petita de llet condensada
· 200ml de llet
· 1 pot de melmelada de préssec

Preparació:

Separar els rovells de les clares. Triturar amb el túrmix tots els ingredients, excepte les clares. Afegir les clares muntades a punt de neu, barrejant suaument per tal que no s’abaixin. Abocar-ho dins un motlle i coure-ho 45 minuts a 180º amb el forn preescalfat. Deixar refredar, desemmotllar i decorar amb la melmelada per sobre.

Bon profit!

52 comentaris:

gemma ha dit...

Sembla molt lleuger!

He fet un munt de receptes de pastissos de formatge, buscant el pastís perfecte i... encara no l'he trobat. I si és aquesta?

La faré!

CESC ha dit...

Caram, quina pinta tan bona que fa eixe pastís de formatge. Quan dius "formatge cremós", podria ser, per exemple, un "mascarpone" La veritat és que sembla una recepta fàcil de fer. Gràcies per totes les teues indicacions. Salutacions.

Shitaki ha dit...

Hola Gemma! quina enveja em fas , anant de calçotada.Aqui a mallorca ni ha algun restauant que en fa.
Y ara recorde que al mercat vaig veure a la parada on compre que hi havia calçots.
Només n'he menjat una vegada que uns companys de feina organisaren que bons , amb la salsa romesco...

Be aquest pastis de formatge si que m'atreveixo a fer-lo, sembla fácil i sobretot quina pinta que fa!

Una abraçada.

Gemma ha dit...

Gemma, per mi dels millors, i això que jo també he provat mil receptes diferents :)
Com diu la Mireia Carbó, és un pastís de formatge, amb gust de formatge! ;)

Francesc, sí, mascarpone, quark, tipus philadelphia, el que tinguis per la nevera... De veritat que és una recepta fàcil.

Shitaki, les calçotades són molt divertides. A part de bones, per mi són una excusa per estar amb la colla d'amics passant un bon dia... Això sí, la salsa ha de ser bona, eh?

nino ha dit...

Solo un SALUDO
Nino

Bitel ha dit...

El sabor no ho se pero la pinta es bestial!!! molt bona presentació. ja que el formatge és el ingredient principal quin formatge recomaries ( alguna marca ) ja que de cremosos hi han molts

una salutacio!

Ro ha dit...

Què bones les calçotades!

Intentaré fer aquest pastís que té molt bona pinta (i a més sense la base de galeta q jo la trobo molt complicada), tot i que friso per veure el púding de magdalenes.

Núria ha dit...

oh! què bo!! :P i a més sense base de galeta deu quedar molt més lleuger, no?

per un casual no sabras la quantitat de llet condensada de pot petit?? és que tinc una llauna gegant encetada a la nevera, sense saber que fer-ne i aquest podría ser un motiu per rebaixar-la una miqueta!!

gracis bonica!

Anònim ha dit...

Hola Gemma, fa poc que he descobert el teu bloc i estic fascinada. Aquesta setmana provaré de fer el flam de torró de xixona i aquest de formatge ben aviat. Per Sant Esteve he vist que vas fer una crema de pèsols, on podria trobar la recepta? La vaig provar una vegada i és boníssima.
Enhorabona per aquest blog.

Anònim ha dit...

Hola Gemma!...Quina pinta més bona que fa aq pastís...a mi tb m'encanten els pastissos de formatge...sobretot del tipus americà (amb melmelada de gerds o nabius i base de galetes)...xo aq l'haurem de probar!!!!...jejeje...
Petunets,
Eva.

0 ha dit...

Gemma!
que bo!! mmmm
que no us heu disfressat? jo si, de vaca!! jiji als meus 27 anys i encara em fa ilu pintar-me i fer el tonto!!

El pastís de formatge que faig jo no hi poso iogurt. L'altre dia, vaig afegir uns 80 gr. de formatge ratllat d'aquest d'ovella curat, i va millorar moltíssim pq es notava el gust del formatge molt més marcat.
Provaré això de la melmelada...jo vaig posar caramel fos.

Per cert Gemma, diumenge, van venir els meus pares a Sabadell i a l'hora del café vaig treure els bombonets de dulce de leche!

Els vaig fer dissabte a la nit i van estar a la nevera fins l'endemà BONISSIMS!! gràcies! vaig a penjar-los al meu blog...

Gemma ha dit...

Nino, gracias por la visita!

Bitel, posa el formatge que t'agradi més... depèn molt del gust de cadascú, si us agrada més fort o més suau...

Ro, més fàcil impossible! I el púding de magdalenes... encara més fàcil!

Nurks, la llauna de llet condensada pesa exactament 370g. I com que és suau, segur que tot i els queixals del seny en podràs menjar ;)

Maria, benvinguda al blog! La recepta dels pèsols és molt fàcil: (per 4 persones) 400g de pèsols congelats Findus extrafins, 1 ceba dolça de Figueres i caldo de verdures a ull (no recordo exactament la quantitat). Bulls els pèsols i sofregeixes la ceba sense que agafi color. Tritures la ceba, els pèsols i el caldo a ull per tal que agafi la textura de crema que t'agradi. Si vols, ho passes per un colador ben fi i ja està! Es serveix en copes ben maques, fred o calent, i al moment d'anar a taula hi poses un rajolí de iogurt amb una mica de gràcia. Pots fer dibuixos jugant amb el iogurt i el verd de la crema.
Ja m'explicaràs com t'ha anat el flam de torró, eh?

Eva, a mi també m'agraden els tipus americans...

Marta, no em vaig disfressar... no és de les meves festes preferides, dec tenir massa vergonya :) Jo de vaca, ni boja! ;)
Molt bona idea afegir el formatge d'ovella, segur que potencia el gust, m'apunto el truqui!
M'alegro que us agradessin els bombons de dulce de leche :)

Sara ha dit...

Gemma, quina bona cara que fa això!

Jo, que estic en permanent recerca del "pastís de formatge perfecte", com el que em donen a Ca'l Rovira, i del que no em volen donar la recepta... el provaré! I com s'hi assembli, ni que sigui una mica, el proper cop que hi vagi a dinar, els portaré el pastís jo!

Petons!

Sara ha dit...

Uix! Que bo! Acabo de veure que la Gemma també està a la caça... m'hi hauré de posar en contacte, per anar descartant...!

Ester ha dit...

Els pastissos de formatge no són els meus preferits, però això de les clares muntades m'ha agradat, potser el provo de fer. Felicitats
Ester

Elena ha dit...

hay gemma quina bona cara fa,yo aquet tel copio perquè segur que m´agradara molt,un petó.

Irene ha dit...

Esta precioso,y tiene que estar muy bueno,eres una artista me gustaria llegar aser la mitad de buena cocinera que tu eres!!
Felicidades!por esas manos que Dios te ha dado.

BESINES!!

Núria ha dit...

gràcies bonica!! ;D

Gemma ha dit...

Sara, em sembla que som moltes que anem a la recerca del "millor pastís de formatge" :) Aquest de Ca'l Rovira no sé quin és... On està Ca'l Rovira! Hauré d'anar a provar-lo!

Ester, a mi els pastissos de formatge m'encanten... prova aquest, estic segura que canviaràs d'opinió ;)

Elena, intercanviar receptes és el millor dels blogs :) Precisament la idea pel púding de magdalenes que també vaig fer me la vas donar tu!

Gracias Irene!

De res Nurks, bonica :)

Anònim ha dit...

El pastís de formatge va estar boníssim! Super espongós i cremós... deliciós. Com tot el què fas ;D

Boston1955 ha dit...

Hola Gemma.

Aquesta recpte es de la Mireia Carbo oi?
Es que tinc els dos llibres i et diría que abans de tenir el blog el vaig fer, es que en sona.
O es d'aixo o de que jo la segui per CityTv quand surtia els migdies.
Un aplaudiment per la Pastissera

Margot ha dit...

Hola Gemma!
Te dejado un premio en mi blog.
Cuando quieras pasas a buscarlo.
Besos
Margot

Sara ha dit...

Gemma: és al Clot, un restaurant d'aquests de menús de tota la vida, només pel pastís de formatge casolà, val la pena anar-hi!

Gemma ha dit...

Gràcies, Pol ;)

Boston, la recepta no és de la Mireia Carbó, el què és seu és la frase "pastís de formatge amb gust de formatge". Potser et sona això... :)

Gracias por el premio Margot

Sara, ja veig que hauré d'anar-hi només per tastar aquest pastís...

Kara ha dit...

Gemma, quina meravella de pastís!! el faré!!

Una pregunta: com ho has fet perquè la capa de mermelada et quedi tan ben delimitada al centre del pastís, i el sucre glas per fora? (no sé si m'explico... :P ).

I una altra pregunta (jo sempre pidolant...): la meva germana de 7 anys s'ha entestat en que li faci un pastís de Sant Valentí, de color rosa (ja em diràs... si a casa sempre hem celebrat Sant Jordi!!!). En fi... jo tinc un motllo metàl·lic amb forma de cor, però no sé si una mousse de maduixa es desemmotllaria bé... ¿? o si tens alguna altra idea per fer amb aquest motllo, i que sigui rosa! :) allò del fondant o la glasa no ho he provat mai, deu ser molt difícil!

Merci!!!

Elisabet (tallareta)

Anònim ha dit...

Hola Gemma!
El forn com el poses?
Que cogui sols per sota?
Gràcies per la recepta!
Victòria.

Gemma ha dit...

ELisabet, quantes preguntes! :)
Per decorar el pastís, primer vaig posar-hi el sucre glas, sense vigilar la forma ni res. Després, vaig posar a sobre, centrat, les parets d'un motlle rodó desemmotllable més petit que el pastís (un aro qualsevol també aniria bé) i vaig abocar-hi a dins la melmelada. Vaig treure les parets del motlle amb cuidado i ja està! Que apanyadeta, eh?
La teva germana és una mimada... quins capritxets que té :) Com és el motlle? És desemmotllable? De color rosa només se m'acut una babersa de maduixa com aquesta:
Delicia de Maduixa
Però serà difícil de desemmotllar... Una idea seria congelar-lo i desemmotllar-lo congelat. Després és igual de bona, no es nota que s'ha congelat.
Ja m'explicaràs l'aventura, eh?

Victòria, tinc un problema: SE M'HA ESPATLLAT EL FORN!!! Ho dic perquè està molt relacionat amb la teva pregunta: resulta que no puc encendre només el forn de baix, és a dir, o encenc els dos focs o cap :( Me'n vaig adonar el dissabte, fent precisament aquest pastís de formatge... És a dir, si pots triar, millor només el forn de baix (quedarà més claret de dalt) però ja veus que a mi també em va quedar bé amb els dos focs :)
Tenia por que no pugés tant, però no, va pujar i després no va baixar :)

Alicia (canelona) ha dit...

Que boooooo, hui la he vist a Elena (boir) demà la fare jo...DEu!! a saber les faltes que ja tinc así,jjijiiji..

A lo que iba, que tiene una pinta bueníiiiiisima, creo que te copiaré hasta la decoración, jajaj
Bessets

Kara ha dit...

Gràcies Gemma!! :) per explicar-me el teu "truqui" de decoració de pastissos, i pel suggeriment pel pastís rosa-Barbie :D merci!!

Elisabet

Caminar sin gluten ha dit...

¡Hola Gemma!, hacía tiempo que no visitabamos tu blog, o mejor dicho ninguno, ya que andamos bastante liados, y nos encontramos con esta maravillosa fiesta de "La calçotada" y con la magnifica receta.

Segurametne lo pasarias muy bien.

Besotes,

Ana y Víctor.

Gemma ha dit...

Alicia, tens un acatlà prou bo :)
Prueba este pastel, ya verás como te gustará!

De res Elisabet, que pels germans es fa qualsevol cosa, oi?


Ana y Víctor, las calçotadas son una fiesta genial, como una barbacoa americana, pero a la catalana ;)

Anònim ha dit...

Hola Gemma
El pastis de formatge te molt bona pinta i la presentació molt maca.
Una abrasada.

Anònim ha dit...

Hola Gemma.
El pastis de formatge te molt bona pinta i la presentació molt maca.
Una abrasada.

famalap ha dit...

Hoy, entre tú y boir...me habéis dejado con los jugos gástricos fuera de órbita!! Si es que las tartas de queso me pierdeeeeennnnn! y no digamos una con ésta pinta tan esponjosa!!

Anònim ha dit...

Gemma, dissabte tenia una calçotada a La Roca i em vaig decidir per aquest pastís de formatge. Li vaig posar 200 de formatge cremós i 200 de mascarpone. El vaig coure al bany maria en comptes de forn normal. El resultat va tenir un èxit brutal.

Kudifamily ha dit...

He descobert fa poc el teu blog, í t'haig de dir que bavejo cada vegada que el visito. Aquest cap de setmana em vaig animar, i mira que sóc novata en aquestes coses, però el pastís va sortir boníssim!!! Fins i tot la meva filla de 18 mesos en va menjar!!!
Ja sé que el mèrit és de la recepta, però noia, anima molt!!! je je
Per cert, el vaig fer amb mascarpone (la familia tira... la nonna em mataria!!)
Felicitats pel blog, no et perdré de vista!

Gemma ha dit...

Gracies Cristobal, venint d'un autèntic professional de la pastisseria com tu és tot un compliment!

Marisa, a mi tambien me pierden las tartas de queso :)

Núria, ja sé qui ets, benvinguda al blog! Fa temps que no pugem a la Roca... Deu estar preciosa! M'alegro que us agradés el pastís ;)

Hola Jordi i Maia, benvinguts al blog! Ja veig que aquest cap de setmana tothom va fer pastís de formatge, je je je. La vostra filla de 18 mesos és molt espavilada si ja li agraden els pastissos com aquest!

Kara ha dit...

Hola Gemma!! he fet el pastís i m'ha sortit un bunyol!! l'he fet amb la meitat d'ingredients, i l'he posat en un motlle metàl·lic -no desemmotllable- amb forma de cor.

Ha pujat molt... i s'ha "trencat" de dalt... i llavors la crosta ha baixat i ha quedat tot malament... com arrugat i encongit.
Estic esperant que es refredi per veure com ha quedat de sabor.

¿Què pot haver passat? :,(

Elisabet

Gemma ha dit...

Elisabet, això té pinta de ser per culpa del forn... Amb la meitat d'ingredients necessita menys temps de cocció i l'has de vigilar més. Jo el que faria seria tenir-lo 15 minuts amb el foc a dalt i a baix i 15 minuts més amb el foc només de baix.
També has posat la meitat de llevat? Quan un pastís d'aquest tipus puja massa ràpid i s'esquerda de dalt, sempre s'acaba abaixant i arrugant...
I la forma del motlle (je je m'imagino perque has triat aquest)
no facilita que pugi uniforme, és millor rodó.
Tot i l'aspecte, estic segura que de gust serà igualment bo!

Kara ha dit...

Gemma.... que havia de posar-hi llevat? a la recepta no hi surt! :)

De gust ha quedat molt bo!! però ho tornaré a intentar amb els temps de forn que em dius!

Moltes gràcies!!!

Gemma ha dit...

Ups m'he colat!!!!!!!!!!!!!!
NO HI VA LLEVAT però com que això sempre passa amb els pastissos que pugen, he pensat que el problema podia venir perquè has fet la meitat d'ingredients amb tot el llevat. Però no, descartat, el problema no és el llevat, no en porta!

Anònim ha dit...

A mi també m'ha passat com l'elisabet, pujava maco i quan l'he tret del forn, plaf, s'ha baixat del tot. He tornat a provar-ho deixant-lo dins perquè es refredes de mica en mica i també s'ha encongit. I quan l'he punxat ha sortit ben net, per tant, ja estava fet. No ho entenc.

Gemma, quan tu el treus del forn queda així d'alt i i no es baixa gens?

Gemma ha dit...

Hola Maria, sí a mi em va quedar alt i no es va abaixar gens... però a l'Elisabet se li va esquerdar i a mi no... A tu se't va trencar de dalt mentre pujava al forn? Potser estava massa calent...

Anònim ha dit...

Si, també se'm va obrir i el vaig posar a la ratlleta dels 180 graus. Si el veiessis, alt, maco, i quan ja està a punt... xof, un xurro.
Baixaré els graus una mica i ho tornaré a provar un altre cop, més endavant, perquè encara roda pastis de formatge per casa i ja estan saturats de dos seguits.. I ja que jo ho vaig fer amb el forn de baix, ara ho provaré com tu, a dalt i baix. Suposo que els vas posar al mig i dius que no tenies ventilador, doncs ho provaré així.
A veure si ho aconsegueixo..

Gemma ha dit...

Maria, algun cop a mi se m'ha esquerdat de dalt i llavors s'abaixa segur. El prolema és que el forn estava massa calent i puja massa ràpid. El proper cop fes-ho a 170-175º

Anònim ha dit...

ok. gràcies.
Miraré demà el blog per si falla algú a la classe de cuina i em puc afegir.

Unknown ha dit...

Té una pinta increïble!
amb el teu permís copiaré la recepta. Faig un blog de cuina on explico les receptes que vaig probant, no són totes meves. Si no et sap greu i queda xulo l'ensenyaré! i citaré el teu blog com a referència.
Gràcies!

Gemma ha dit...

Hola Bruna! Copia, copia, que per això serveix internet :))))
Jo he vist el teu gelat de dolç de llet i em sembla que també te'l copiaré, té una pinta d'estar de vici!!!!
M'alegro que hagis passat pel meu blog ;)

Anònim ha dit...

Hola Gemma,
Ahir la maria i jo vam fer aquest pastís i ens va quedar boníssim :-)
Petons.

Raül

Gemma ha dit...

Raül, m'alegro que us quedés bé! La Maria serà una bona pastissera, je je je...
Has fet fotos?

Anònim ha dit...

Hello I'd love to thank you for such a terrific made forum!
Just thought this would be a nice way to introduce myself!

Sincerely,
Johnie Maverick
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/cars-party-supplies.html]cars Party Supplies[/url].

Unknown ha dit...

Hola a tots! Algú em podria dir quina mida ha de tenir el motlle que fem servir per a fer el pastís? Moltes gràcies! A veure com surt! :)