dimecres, de maig 14, 2008

Gotet de Xocolata, Gerds i Fava Tonca

Seguint amb la tradició, aquesta és la recepta del maig de la revista Descobrir Cuina:


Serà una de les tres receptes que ens farà en Pep Nogué al taller la Cuina en Directe? Em sembla que no... però de totes maneres, estava boníssim! Aquesta vegada m’ha passat com altres cops, em costa triar quina recepta fer; algunes propostes d’en Jordi Roca eren molt interessants, però també em feien bona pinta les crepes de moca... Però finalment m’he decidit per aquests gotets tan refrescants i originals. La recepta és d’en Toni Viñas, un geni del dolç que porta la pastisseria “La Vienesa” a Sant Feliu de Guíxols. La secció “Genis del Foc” d’aquest mes està dedicada a ell i només de llegir l’entrevista que li fan ja m’han vingut ganes d’anar a Sant Feliu de Guíxols per visitar aquesta pastisseria... hauríeu de veure quins pastissos fan!

Aquests gotets són com els que ara s’han posat de moda entre les pastisseries més “chic”: són les postres de restaurant fetes a la pastisseria i venudes en forma de gotet o plat petit per emportar... Les quantitats de la recepta són per 8 gotets petits, jo els he fet una mica més gran, de la mida d’unes postres d’un àpat de celebració. Ens han agradat molt, els gustos de les tres capes lliguen a la perfecció i són alhora molt refrescants.

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

PD: Aprofito el post per organitzar la trobada de demà a la Boqueria :)
Alguns de nosaltres tenim ganes de fer una volta pel mercat abans de la classe, de manera que hem quedat més d'hora:
Primera convocatòria: a les 18h a l'entrada principal (sota l'escut)
Segona convocatòria: a les 18:50h a l'entrada de l'Aula de Cuina (parada 62 del mapa)

Ens veiem demà a la Boqueria!

32 comentaris:

Kara ha dit...

Uau Gemma! els teus tenen més bona pinta que els de la revista!!!

Una pregunta.. què és la fava tonca??? quin sabor té??

Ens veiem demà eh?? quines ganes!!! :)

vero ha dit...

hola gemma totalment d´acord amb el comentari d´elisabet i jo també voldria saber què és això de la fava tonca, petons

Carme ha dit...

....molt bona pinta!!!!...com sempre!!!...i on la compres la fava??

Ester ha dit...

Excel·lent Gemma, jo tampoc ser que és la fava tonca???
Jo no vindré a la passejada, o sigui que ens veiem a l'aula
Una abraçada
Ester

Anònim ha dit...

Benvolguda Gemma,

Vot a favor dels vasets, a la pastisseria del meu poble, que és excelent, ja fa temps que en fan, en tinc alguns a casa i queden molt bé, només es tracta de combinar els gustos.

Suposo que tú saps més bé que jo que és la "fava tonka", però quan ho vaig llegir fa dies al "Descobrir" del mes em vaig informar, ho envio per si pot ajudar als que ho preguntàven.

"Fava tonka", llavor de la Saràpia, arbre de la família de les lleguminoses; a la cuina s'utilitza mòlta com a aromatitzant de cremes i pastissos, també en salat i fòra de la cuina, en perfumeria i per aromatitzar el tabac. També té funcions curatives, segons els brasilenys, païs d'on prové, concretament de l' Amazonia i en general de Brasil.

Altra vegada felicitats pel blog.

Montse de Girona

Gemma ha dit...

Hola! Com molt bé explica la Montse (moltes gràcies!), la fava tonca és la llavor d'un arbre. S'utilitza en perfumeria i també per aromatitzant de postres. El seu ús és semblant a la nou moscada, s'ha de ratllar amb un ratllador (tipus microplane) i se'n posa poca quantitat. El gust és dolcet, entre vainilla i ametlles amargues... és difícil de descriure. Jo l'he comprat a una parada de fruita i verdures del mercat municipal, la que sempre explico que té tantes coses rares...

Montse, els gotets que compres són els de la botiga que té aquesta mateixa pastisseria a Girona? Quina sort, són boníssims! M'imagino que la botiga deu ser preciosa, d'aquelles que t'ho quedaries tot i no marxaries fins a haver-ho tastat tot...

Anònim ha dit...

Doble FELICITATS Gemma!!
Les copes t'han quedat igual que les de la foto de la revista.
I FELICITATS per el teu Sant!! Que disfrutis molt del dia.
Per cert, no havia sentit mai això de la fava tonca. Dubto de que per aqui a la Plana n'hi hagi (potser en alguna botiga especialitzada).
Petons
Gemma de Vic.

Sara ha dit...

La cosa que més em va marcar de la Vienesa (a part de la quantitat de xocolatines amb fruits sècs), va ser quan de ben petita m'hi vaig trobar a la Tita Cervera amb dos goriles i el seu fill Borja (INDESCRIPTIBLE).

Si, hauria de dir que una cosa és MARCAR (amb lo de les xocolatines) i l'altra TRAUMATITZAR.

Sara ha dit...

AAAh. I el postre, com sempre, un aspecte excel.lent... ai quién lo pillara, amb la gana que tinc abans de dinar...

Petonets

Anònim ha dit...

Hola Gemma,
Ens veiem demà a les 6 per fer la super-ruta per la Boqueria. Estarà força be.
Si queden places, em pots apuntar al del Pep Nogué?
Fins demà...

Gemma ha dit...

Gemma, felicitats a tu també! :)
Segur que a Vic hi ha alguna botiga de delicatessen... tot i que jo ne en conec cap, ja ho preguntaré a les meves tietes ;)

Sara, has estat a la Vienesa? Deu ser impressionant, no m'estranya que et marqués :)
Per cert, qui és la Tita Cervera? I amb goriles de veritat???

Maria, una més que s'apunta al tour turístic per la Boqueria, bién!
I t'apunto al Pep Nogué, encara queden dues places :)

Francesc ha dit...

Felicitats a les "Gemmes" del bloc i a totes les altres. Com sempre, la presentació del plat, fantàstica. Aìxò de la fava tonca ja em va cridar l'atenció en llegir el darrer número de cuina. No ho havia sentit mai dir. Salutacions.

Anònim ha dit...

Gemma!!!...Volem que ens facis un curs de reposteria!!!!...Vaaaaaaa....quan tu el facis jo prometo fer un bloc...jejeje!!!
Brutal aquest gotet...això de la fava tonca jo tp ho coneixia...podem aprofitar demà per comprar-ne a la boqueria!!...ole ole!!!
Naltres anem a Sant Antoni de Calonge, així que la Vienesa és un referent per anar a comprar les postres del diumenge!!!...Tot fa una pinta...Sara...que bo lo de la Tita...no m'estranya que et traumatitzesis...Gemma...en serio no saps qui és???!!!!...
Petunets,
Eva (terrassa)

Carme ha dit...

Gemma...saps on puc trobar aquesta "fava" a Barna???...demà com jo vaig al matí a l'aula de la boqueria ho miraré...a veure si hi ha sort!!!

La cuina vermella ha dit...

Gemma, la més dolça del món! Bé, que no se que dir, que em deixes sense paraules, perquè tens unes mans i un gust exquisit, i perquè no sé que fariem sense tu la teva creativitat.

Gràcies, gràcies i més gràcies.
Ens veiem demà.

Gemma ha dit...

Gràcies Francesc! Recordo un post teu sobre els sants que em va agradar molt :)

Eva, ara ja sé qui és! Després del teu comentari ho he buscat al Google i "¡qué vergüenza!" ho he descobert :) Je je je, és que aquest mundillo no m'interessa ni gens ni mica! Ostres i jo que preguntava en serio lo de si els goriles eren de veritat! Encara deveu estar rient de la meva enorme ignorància sobre el tema :(

Ja veig que molts coneixeu la Vienesa... al final hauré de fer-li una visita! Ara que comença l'època de platja es tracta d'aprofitar una anada a la Costa Brava i amb l'excusa...;)
I espero no traumatitzar-me amb alguna visió del tipus Thyssen ;)

Carme, de la Boqueria no conec res de res, precisament per això tinc ganes de fer el tour turísitc :) Ho investigarem!

canela ha dit...

Felicitats, Gemma, t'ha quedat molt xulo i de ben segur que amb un gust exquisit. Sempre genial, noia, un plaer visitar el teu bloc.


canela

Sara ha dit...

Déu meu, Gemma, t'haig de posar al dia del folklore Ganxó!

La Tita Cervera, és la nostre estimada Baronesa Thyssen, la que s'encadena per a salvar arbres, renega en públic del seu fill... i no té perruquer.

Els goriles, eren de veritat (bé, guardaespatlles tamany nuclear, en realitat).

La Vienesa impressionant, però més que res pel que contè, i el tracte i la decoració de "com si no haguèssin passat els anys"... no sé si m'explico, vaja... com senyorial, tot plegat.

Espero haver-te solucionat una mica els dubtes que havien creat l'eclèctic comentari que t'he penjat abans....!

Petonassos.

Sara ha dit...

Déu meu, Gemma, t'haig de posar al dia del folklore Ganxó!

La Tita Cervera, és la nostre estimada Baronesa Thyssen, la que s'encadena per a salvar arbres, renega en públic del seu fill... i no té perruquer.

Els goriles, eren de veritat (bé, guardaespatlles tamany nuclear, en realitat).

La Vienesa impressionant, però més que res pel que contè, i el tracte i la decoració de "com si no haguèssin passat els anys"... no sé si m'explico, vaja... com senyorial, tot plegat.

Espero haver-te solucionat una mica els dubtes que havien creat l'eclèctic comentari que t'he penjat abans....!

Petonassos.

Anna ha dit...

T'ha quedat molt xulo...serà una de les receptes del taller???

...ho veurem!

Anònim ha dit...

M'agrada molt aquest postre, però veus l'inconvenient de ser de la Vila es que encara no he anat a tarragona per comprar-me el descubrir d'aquest mes i que lo de la "fava tonca" no se pas on ho puc comprar?? :(

Fins demà, igual arribem una mica tard és que entre anar a buscar el tren el metro i tot aixo d'anar a Barcelona ja estic atabalada, ufffff!!!!

ANNA DE LA VILA

Anònim ha dit...

Espero que us ho passeu molt bé demà. Aviseu-me si trobeu la "fava tonca" a la Boqueria ee!! Que no sé on trobar-la!!! El postre genial, en la teva línia, Gemma!!!

Fins aviat

Susanna

Glòria ha dit...

Increïble!!! Els del descobrir aviat veuran que t'han d'incorporar al seu equip ;-)
Ens veiem demà a la segona convocatòria... haig de deixar als "homenets" de casa tot preparat per al vespre i requereix el seu temps.

Gemma ha dit...

Gracies Canela, la combinació de gustos és bona de veritat!

Sara, després dels comentaris teu i de l'Eva, ho vaig buscar al Google i ja vaig descobrir qui era :) Je je je, els meus coneixements sobre el folklore Ganxó (veus, ja no sé què vol dir això de Ganxó) són molt petits petits...
Em sembla que ja entenc quin és l'estil i la gràcia de la Vienesa... defintivament, l'he posat a la llista de visites pendents :)

Anna, no crec que sigui un dels plats que ens faci en Pep Nogué... Potser el de pasta de full d'en Jordi Roca? ;)

Anna de la Vila, si no sou a temps de fer el tour per la Boqueria, quedem directament al davant de l'Aula de Cuina, eh? Al final sereu unes expertes en Barcelona :)

Susanna, farem fotos i crònica de totes les troballes a la Boqueria! I ja tinc ganes de veure l'Iker en acció...

Glòria, perfecte, quedem directament a l'Aula de Cuina! Per cert, que no saben fer-se una truita i un pa amb tomàquet aquests homes? ;)

Margot ha dit...

Delicios postre Geema.
Si fes un curs de cuina, que jo també vindré.
Petons!
Ves a donar una volta per aquí, y espero que t'agradi,mai será com el teu, pero e posat l'intenció, aj ja
http://mikkado-sorbetes.blogspot.com/

Cuinagenerosa ha dit...

estic d'acord que els de la revista descobrir cuina en lloc de buscar cada setmana un pastisser, t'haurien de posar a tu en nòmina.
felicitats com sempre!

Anònim ha dit...

Benvolguda Gemma,

Gràcies per afegir-hi lo dels sabors i manera d'incorporar-ho, suposo que deu ser una mica difícil de trobar però potser es podria substituir o no posar-li.

Només volia afegir que jo també conec la Vienesa, és una botiga "preciosa" ademés del gustos naturalment.

A Girona i provincia hi ha molt bons pastissers.

Però sobretot he escrit perquè posats a fer propaganda els vasets son preciosos, son alts i estrets i semblen fets a mà, tos tenen formes diferents,transparents, els donen amb la mercaderia i t'els quedes, son groixudets i a casa han durat molt temps.

Son de la Pastisseria Noguera (actualment a Girona), però el seu nucli principal i orígen és a un poblet d'uns 3000 habitants, Vilobí d'Onyar (La Selva).Tot és boníssim! Ara que tots veniu a buscar Ryanair hi podeu fer una passadeta, està a 5 min. de l'Aeroport-GI.

A reveure,

Montse

Carme ha dit...

Epppp!!!!!....He trobat la "fava tonca" a la Boqueria ...a la parada de can Soley ,,,,entrant,,,penso que és la segona botiga de fruites exotiques que hi ha a mâ esquerra!!!...que us vagi molt bé aquesta tarda amb l'Iker ,,,jo aquest matí m'ho he passat d'allò més bé!!!

Carme ha dit...

Epppp!!!!!....He trobat la "fava tonca" a la Boqueria ...a la parada de can Soley ,,,,entrant,,,penso que és la segona botiga de fruites exotiques que hi ha a mâ esquerra!!!...que us vagi molt bé aquesta tarda amb l'Iker ,,,jo aquest matí m'ho he passat d'allò més bé!!!

Gemma ha dit...

Margot, has fet un sorbet molt original a partir de la idea de la mussaca d'albergínia! T'ha quedat fantàstic!

Manel, si mai em quedo sense feina, tindré en compte la teva idea i us demanaré recomanacions ;)

Montse, com molt bé dius, si no es té fava tonca es pot canviar per canyella, vainilla... qualsevol aromatitzant que agradi.
Aquesta moda dels gotets a les pastisseries està triomfant, oi? I després et queda el got que pots utilitzar a casa :) No conec aquesta pastisseria, però tens raó que a Girona hi ha molts bons pastissers! A veure si haurem d'organitzar un tour turístic a Girona i comarques per fer un tastet a totes...

Carme, ha estat bé el curs amb l'Iker? Quins nervis...
Moltes gràcies per la informació, la parada de can Soley me la va recomanar el Massitet de l'Olletadeverdures i ja pensava anar-hi! Així qui vulgui podrà descobrir què és la fava tonca :)
Tinc una llista i un mapa amb totes les parades que m'ha dit el Massitet, en total són una quinzena, però em sembla que no tindrem temps de veure-les totes... Hi haurem de tornar un altre dia :)

nieves ha dit...

Qué delicia de postre, y que maravilla de presentación. Felicidades una vez más, por tu arte en la cocina.

Un beso.

Caminar sin gluten ha dit...

Estupendo postre del que tendremos que tomar nota, para adaptarlo al "mundo celíaco", porque debe de estar exquisito.

Besotes,

Ana y Víctor.