dilluns, de juny 25, 2007

Coca de Brioix i Fruites Confitades

Estic molt contenta! La coca de brioix va quedar molt bé:





Després de passar molts nervis i moltes incògnites, la coca va resultar un èxit :) Bona de gust, cuita al punt i molt esponjosa. Tenia por que em quedés seca, com un tros de pa sec del dia abans... Però no, al contrari, un tros que va sobrar, ens el vam menjar per esmorzar i encara estava ben tou i gens sec! Estic molt animada a seguir provant receptes amb llevat de forner que s’hagin d’amassar i fermentar fins que doblin el volum... Fins ara sempre m’havien fet molt respecte. La gran dificultat d’aquestes masses està en encertar bé les proporcions de farina, llevat, llet, ous... i en realitzar un amassat i una fermentació correctes. I com que a mi no me n’ha ensenyat ningú... No em queda més remei que aprendre a base d’assaig i error :(

Un bon recurs és tenir una màquina d’amassar pa, però com que jo no en tinc, aquesta vegada he provat de fer-ho amb la Thermomix, adaptant alguna recepta del llibre que ve amb el robot. Com que la part d’amassar és tant important, he escrit la recepta utilitzant la Thermomix. Si algú no té aquest aparell i ha d’amassar a mà, li aconsello que provi de fer la recepta abans, per tal d’assegurar-se que també queda bé.

Pel que fa a la festa, va estar prou bé. La meva cunyada portava el material pirotècnic apte per a menors de 6 anys (és a dir, bombetes, núvols de fum, bengales i fonts de colors je, je, je) i les meves nebodes s’ho van passar molt bé. No va ser una farra desenfrenada, però per mi encara va ser millor! Un bon Sant Joan!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 125ml de llet
  • 300g de farina de força
  • 75g de mantega
  • 1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat
  • Pell de llimona ratllada
  • 1 ou
  • 125g de sucre
  • 1 pessic de sal
  • 1 culleradeta d’anís en pols
  • 1 culleradeta de sucre avainillat
  • Per adornar: 1 ou, 75g de sucre, pinyons, fruita confitada i crema pastissera

Preparació:

Posar al vas la llet, mantega, sal, sucre avainillat, anís en pols i la pell de llimona ratllada. Programar 1min. a 40º vel.2. Treure la temperatura, afegir l’ou i el llevat i barrejar 1/2min. a vel.2. Afegir la farina, barrejar 1/2min. a vel.6 i programar 3min. a vel. espiga. Afegir el sucre i programar 3min. a vel. espiga.
Abocar la massa sobre una plata de forn coberta amb paper de forn i donar-li forma de coca. Pintar-la amb una mica d’oli amb l’ajut d’un pinzell i tapar-la amb paper film sense pressionar (l’oli és per evitar que s’enganxi amb el film). Deixar fermentar la coca unes 2 hores, fins que dobli el volum.
Treure el paper film i pintar tota la coca amb ou batut. Espolsar per sobre el sucre i adornar amb crema pastissera i fruita confitada. Coure-la a 180º durant 45 minuts.

Bon profit!

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres, quina bona pinta!!!!! Molt be!!!
L'any que ve intentaré fer aquesta ^^ D'on puc treure la farina de força i el llevat de forner? (al Mercadona hi ha llevat fresc, és el mateix?)

La meva cunyada també va fer la coca de cabell d'àngel per a la revetlla i es veu que va ser un èxit, fins i tot entre aquells a qui no agrada el cabell d'àngel! O sigui que gràcies de part seva ;)

Boston1955 ha dit...

Gema, ola ja tens thermomix, que be oi. T'ha quedat preciosa. Ara a esperar les de Sant Pere jajajaja.
Una salutació en la distància.

Glòria ha dit...

Gemma,
Aquesta coca té una pinta!!! Havia d'estar boníssima. Jo a l'igual que tu em costa el tema dels llevats que han de fermentar però t'asseguro que per Sant Pere la provo i ja et diré com m'ha quedat.
Vaig provar de fer la coca de llardons i va quedar molt bona però tinc un dubte... quan vaig tallar-la els llardons es desmuntaven, van quedar gairebé tots escampats per la plata. A tu et passa?

Anònim ha dit...

Sóc la Cosineta,
quan ens publicaràs el pastís que ens vam menjar ahir? :D

Jo també vaig fer una COCA DE LLARDONS, i no es va desmuntar al tallar-la! us explico com la vaig fer...
pels que la coneixeu, és la recepta de la Tieta Montse
primer de tot, vaig passar els llardons per "l'un-dos-tres" per no trobar-los tant grossos i que no facin mal als queixals (collita pròpia).
després, només s'ha d'agafar la massa, estirar-la fins que quedi ben primeta, afegir-hi els llardons omplint només la meitat de la pasta i doblegar-la per la meitat. Fer un quart de volta a la "coca" i tornar-la a estirar amb el rodillo fins que quedi altre cop ben primeta i anar repetint...
quan s'ens acabin els llardons, estirar la coca ben primeta i com que haurà quedat la massa i els llardons ben barrejats, ja veureu com no es trenca la coca al tallar-la!!!
ah! s'ha de guarnir la coca per sobre eh... i no oblideu de fer-hi uns tallets, que en aquest cas no són per ajuntar les làmines sinó pq no s'aixequi la massa dels laterals.
Fàcil eh...
Que tingueu sort!

Gemma ha dit...

Silvia, el llevat de forner liofilitzat no és fresc (el del Mercadona que dius és aquell quadrat que està a la nevera, oi?). És molt fàcil de trobar a qualsevol súper, n'hi ha de les marques Maizena i Vahiné (jo vaig fer servir Vahiné). Aquest llevat actua més ràpid i és més precís, ja que no depèn de la frescor del llevat... La farina de força COMPRA-LA AL FORN DE PA!!! Alguns supers venen farines de força, però mai no estic segura que vagin bé: algunes porten llevat afegit, algunes no són prou fresques... És millor que vagis a un forn de pa (que facin ells el pa, no de panificadora) i en demanis el que necessitis a pes... La majoria d'aquests forns venen farina a granel, segur.
M'alegro que us la coca de cabell d'àngel us quedés bona :)

Hola Boston! La thermomix va molt bé en receptes com aquesta, t'estalvia molt feina d'amassar a mà ;-) Per Sant Pere també es fan cocques? No ho sabia! Quina feinada un altre cop :(

Hola Glòria! A mi no em passa això que dius... Potser és per això que explica la Salutis: vas picar els llardons?

Ei cosineta! Penjo la recepta del pastís d'ahir així que tingui un ratet :) Jo també he fet alguna vegada la coca de llardons com l'expliques tu: els llardons queden més barrejats però llavors la coca queda més plana, oi? I també poso sucre entre capa i capa, així també es barreja millor :)

Anònim ha dit...

Hola; jo sóc l'Anna i visc a Vila-rodona al costat del monestir de Santes Creus. Desdel desembre que visc amb la meva parella i em estrenat la casa. Clar! com que ara tot es nou ens fa molta il.lusió fer coses a casa i ens pasem els caps de setmana inovant coses noves . La meva parella quan ensenya el nostre "niuet" als amics sempre els diu: " i ara passarem al laboratori de l'Anna".
Doncs el comentari era pq estic maravellada del receptari que t'has curat tot aquest temps i jo ara que l'he descobert em posaré mans a l'obra i ja t'aniré informant de com em van quedant els meus experiments culinaris.
Pues moltes felicitats, i jo aquest cap de setmana tinc els pares a casa i els faré "mousse de sindria".
Dilluns ja t'ho explicaré!!!!

Anònim ha dit...

Demà per Sant Pere provare aquesta recepta. Ja t'explicare...
Anna

Gemma ha dit...

Hola Annes! Animeu-vos a provar les receptes, que ja veureu que són molt fàcils i per aficionats com nosaltres ;-)

Rascalita ha dit...

Jo treballo de fornera a Texas, i no tinc Thermomix, però tinc màquina d'amassar pà. Què tinc de canviar per fer la coca de la manera tradicional? Crec que als Texans els hi agradaria la coca de brioix :)

Gemma ha dit...

Hola rascalita! Texas dels EUA??? Que lluny que estàs! :)
Crec que dels ingredients no has de canviar res. Però hauràs de programar la màquina d'amassar com si fessis pa o brioix... Jo no et puc ajudar gaire, perquè no tinc aquesta màquina, però et deixo un enllaç al Carlos Valencia que explica pas a pas com fer brioix amb amassadora:
Brioix pas a pas
Espero que et serveixi!

Rascalita ha dit...

Moltes gràcies, Gemma! Sí, Texas dels E.U.A, una mica lluny, la veritat :) També estic buscant una bona recepta d'ensaimades per introduïr-les als Texans, que crec que els hi encantarien. Mentre que a Catalunya diria que les dues pastes més famoses per esmorçar són el croissant i l'ensaimada, als E.U.A són els donuts, o sigui que en faig molts cada dia. M'agradaria fer coses diferents i de casa per variar, de tant en tant.

Anònim ha dit...

Hola Gemma!!
Fa temps que miro el teu blog, perquè és genial!!
Aquest any vull intentar fer la coca de sant joan jo (a veure que surt). i voldria saber si es pot fer aquesta recepta sense Thermomix? Per quantes persones són aquestes quantitats? Com poses la crema de sobre, just abans de posar al forn?
Gràcies per tot guapa!!

Gemma ha dit...

Hola anònima! M'alegro que miris el blog, moltes gràcies :)
Pots amassar a mà, afegint els ingredients amb el mateix ordre que a la recepta. A més, jo temperaria la llet al microones, fins a uns 40º. La massa és molt enganxosa, t'anirà bé untar-te les mans amb una mica d'oli... La veritat és que per aquest tipus de mases és quan realment és útil tenir una màquina d'aquestes ;)
Per les persones, depen de la mida del tall! És diferent menjar la coca per postres o per esmorzar... Jo calculo que per unes 8 persones en surt un tall maco.
La crema la vaig posar al moment d'entrar la coca al forn. Va bé fer-ne una mica més per acabar d'afegir-ne quan la treguis del forn, és un truco que vaig aprendre llavors :)
Ja m'explicaràs com t'ha sortit, eh?

Anònim ha dit...

Hola Gemma,

vull provar de fer aquesta coca però no sé com fer la crema pastissera, em podries donar la recepta? gràcies!

eva

Gemma ha dit...

Hola Eva, la recepta és la mateixa que la crema catalana però amb 80g de maizena enlloc de 40g.
Tens la receta aquí:
http://lacuinadecasa.blogspot.com/2008/03/per-sant-josep-crema-catalana.html

Brunera ha dit...

Hola Gemma !!

He descobert fa res aquest blog (i l'altre) i m'encanta les receptes que publiques.
No sé si veuràs aquest missatge, ja que t'has traslladat de blog...

Avui he provat a fer la teva coca i no sé que ha pogut passar però no m'ha pujat la massa, i l'he deixada dues hores com diu la recepta.
L'única cosa que he fet diferent es afegir als ingredients inicials una mica d'essència d'azahar.
Tens alguna idea d'on he pogut errar...??

Gràcies igualment!!

Lídia ha dit...

Hola,
quina bona pinta que té aquesta coca. He provat moltes vegades de fer coques de brioix (tipus coca de sant joan) i no hi ha maneres.
Sempre tinc el mateix problema, no em lleven. Per més hores que esperi no pugen i clar quan les poso al forn surten igual però cuites!
Tens alguna idea de què puc estar fent malament?
Gràcies!

Toni.cat ha dit...

Hola,

un dubta, quan hi dius en els ingredients "1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat"; quants grams són?

Gràcies,