dilluns, de febrer 12, 2007

Pastís de Mató i Confitura de Codony

Ahir vam fer una calçotada a Sant Feliu del Racó i jo vaig portar les postres:



Això de fer un blog només de postres té els seus pros i els seus contres, ja que ara sempre se m’adjudiquen les postres... Hauré de començar a penjar receptes de rostits i amanides per poder fer altres plats :-)))
El proper cop li toca a la Renata portar algun pastís alemany, que en fa de boníssims!!! Ah! I ja em va portar el Lemond Curd autèntic, moltes gràcies!!!

Pensant quin pastís podria fer, l’altre dia estava al búlder entrenant amb l’Antoni i em va donar unes quantes idees. Sobretot, em va comentar que en un blog català com aquest li faltava alguna recepta típica amb mató o algun tortell o un braç de gitano! De manera que em va donar feina per uns quants dies ;-)
I dit i fet, aquí hi ha la primera recepta de la llista: un pastís amb mató i confitura de codony! La base del pastís es fa amb pasta filo i queda molt cruixent i original. El farcit l’he trobat massa dolç, de manera que la recepta que us escric porta menys sucre que l’original.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 6 làmines de pasta filo
  • 50g de mantega
  • Canyella en pols
  • 400g de confitura de codony
  • 400g de mató
  • 1 pot de llet condensada (397g)
  • 3 ous
  • 3 rovells d’ou
  • Ratlladura de llimona
  • Sucre en pols i ametlles filetejades per decorar

Preparació:

Untar amb mantega un motlle desemotllable d’uns 24cm. Adherir al fons i a les parets del motlle les làmines de pasta filo, untant cada capa amb mantega fosa i espolsant amb canyella. Deixeu que les capes de pasta filo “pengin” per fora el motlle. Triturar la confitura de codony i estendre-la per tota la base.
Triturar la resta d’ingredients i abocar-ho sobre el codony.
Coure-ho 1 hora a 180º i deixar refredar. Amb les mans, trencar els excedents de pasta filo, posar-los per sobre el pastís i espolsar amb sucre en pols. Afegir unes ametlles filetejades per decorar.

Bon profit

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja està penjat? Aviso a totes les persones llamineres de debò que el codonyat li dóna un toc boníssim! és un pastís que combina el tou amb el cruixent... genial!

audaciosus ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
audaciosus ha dit...

masses complicades tu si que les fas complicades; tinc pendent el flam i el coulant de torrò de xixona i aquest demati he flipat amb el pastis de matò i codony
petòs molt forts
soc l'unic madrileny que parla català encara que sigui malament :))

Gemma ha dit...

Parles molt bé el català! Saber que confitura de codony vol dir "membrillo" és per experts :-)

La massa de briox és molt més complicada que aquest pastís de mató... Ja m'agradaria a mi saber-ne i que em quedés com a tu!!

Anònim ha dit...

Quina meravella de pastís!!!!. D'on treus les receptes d'aquestes postres tan fantàstiques?.

Tinc vàries qüestions:

- Que el pastís sigui menys dolç vol dir que has rebaixat la quantitat d'ingredients dolços o que has posat menys sucre (en els ingredients de la recepta no n'hi ha gens. Falta escriure'l?.

- Si dius que tu vas portar les postres, vol dir que aquest pastís es pot transportar sense inconvenients?.

- Finalment, amb quantes hores per endavant es pot fer perquè es mantingui cruixent?.

Moltes gràcies

Glòria

Anònim ha dit...

Ah, me'n faltava una de pregunta: es pot tallar bé la pasta filo?. No es trenca?. Hi ha algun truc?.

Glòria

milcolores ha dit...

¡¡Qué pinta tan estupenda!!
Gemma, hice el flan bicolor otra vez y en está ocasión salió perfecto...creo que la primera vez fui demasiado impaciente ; )

Ah, siento no poder escribir en catalán :( Me da un poco de corte, leyendo los comentarios de todos, la verdad!!

Anònim ha dit...

Hola Gemma
Sóc la Maria Rosa, una companya bibliotecària del Pol. El Pol m'ha fet propaganda del teu blog i t'asseguro que el penso difondre entre totes les meves amistats. Felicitacions.
M'ha admirat el teu blog i la traça que tens fent pastissos. Endavant!! Els aniré provant de mica en mica, encara que no em convenen gaire, no en tens de "light"? he,he...

Gemma ha dit...

Glòria, intento respondre't :-)
- La recepta orignal portava 100g de sucre i va quedar massa dolç. Als ingredients que he escrit jo no n'hi he posat gens perquè crec que amb la llet condensada i el codonyat ja quedarà prou dolç.
- Es pot portar perfectament dins del seu propi motlle. Has d'utilitzar un motlle desemotllable (jo el vaig desemotllar per fer la foto i el vaig tornar a ficar a dins del motlle per transportar-lo)
- S'ha de fer el mateix dia, el matí si és per dinar o a la tarda si és per sopar. D'un dia per l'altre no crec que es mantingui cruixent.
- La pasta filo crua és molt manejable (més fina que una crêpe) i un cop cuita és molt trencadissa, com una fulla seca. Els excedents que serveixen per decorar es poden trencar perfectament amb les mans i és molt fàcil de fer.
Anima't a provar-lo, ja veuràs que és molt fàcil!

Gemma ha dit...

Milcolores, me alegro que te saliera bién el flan de café. Está bueno, verdad? ;-) I no te preocupes por el catalán!! En castellano nos entendemos perfectamente :-)))

Maria Rosa, gràcies pel comentari! El Pol no té remei, sempre em fa bona propaganda :-)))) I això dels postres light... em sembla que postre i light són incompatibles :-(

Anònim ha dit...

Sí! postres i light són incompatibles! i si no que li preguntin a la meva panxeta membrillera! hehehe!

Renata Gimenez ha dit...

Gemma

realment puc donar fe de que tots dos pastissos et van quedar perfectes!

Per cert, et passaré una foto d'un pastís alemany que vaig fer aquest cap de setmana per als pares del Xavi. Així veuràs que són diferents i que encara em queda molt per aprendre.

Ja em diràs en què utilitzaràs el lemon curd. Jo vull tornar a fer les famoses galetes...

Una abraçada,
Renata

Renata Gimenez ha dit...

Gemma

realment puc donar fe de que tots dos pastissos et van quedar perfectes!

Per cert, et passaré una foto d'un pastís alemany que vaig fer aquest cap de setmana per als pares del Xavi. Així veuràs que són diferents i que encara em queda molt per aprendre.

Ja em diràs en què utilitzaràs el lemon curd. Jo vull tornar a fer les famoses galetes...

Una abraçada,
Renata

Anònim ha dit...

Quina pinta!!!! El faré segur. però on puc comprar la pasta filo?

Gemma ha dit...

Renata, espero la foto del pastís i la RECEPTA també, eh? Encara no sé com utilitzar el Lemond Curd, tinc moltes idees, però ho haig de pensar més...

Maria, la pasta filo es pot trobar a molt súpers, per exemple a l'Alcampo mateix. Però també al Mercadona o al Caprabo o al Corte Inglés... N'hi ha de fresca i de congelada, qualsevol t'anirà bé.

Anònim ha dit...

Hola Gemma, ja saps que la teva recepta l'han copiat en un llibre de cuina local?? Al meu poble van demanar qiue la gent escrivís receptes catalanes i fullejat-lo molt intrigada i amb moltes receptes per provar vaig arrivar a la zona postres i vet aquí la meva sorpresa quan vaig veure copiada textualment la teva recepta i col.locada com a invenció de l'escriptora de la recepta :(. Ho vaig trobar de molt mal gust, pero en fi... Com a mínim escriure-la segons la propia experiencia al provar-la no creus? (Àngels natilles)

Gemma ha dit...

Hola Àngels!
De quin poble ets?
No passa res amb això de la recepta... Quan vaig decidir fer el blog ja sabia que podia passa això... Però estic d'acord amb tu que no costa res citar la font :-(

Anònim ha dit...

Soc de Cardona, per servir-te ;). Clar que és normal que la gent copii les receptes, jo ho faig:))). M'he fet un arxiu i les vaig provant, pero mai dic que és meva, dono el nom del teu blog a tothom (faig bona prpaganda ;))i que cadascu miri, busqui i trii aqui dins, que així se n'apren més. Si en poses una de teva en un altre lloc a part de citar la font escriria la meva experiencia alhora de fer-la (segur que tindria tema :))). De totes maneres jo t'animo a continuar endevant. (si vols veure-la te la puc enviar al teu e.mail^) Àngels

Gemma ha dit...

Cardona? He estat a Súria i a Solsona, però m'he deixat Cardona al mig :( Però em sembla que és un poble molt maco :)

Anònim ha dit...

Si que és maco (que t'haig de dir ;P)Pots aprofitar per veure'l el primer cap de setmana de juny que hi fan la fira medieval. Paradetes de productes artesans, titellaires, ... i altres cosetes. Si no es visita dies com aquests és un poble una mica aborridet. Però s'hi viu molt tranquil. (Àngels)

Núria ha dit...

Hola Gemma, vull fer el pastís de mató i codonyat però no sé on comprar la pasta filo (sóc de Sabadell). Bé, de fet ens coneixíem d'anar amb tren a l'Autònoma, i sóc cosina de la Clara que ara viu per terres de l'Ebre.

Gemma ha dit...

Núria, et contesto al teu blog ;)