dissabte, de febrer 24, 2007

Brownie de Xocolata i Nous

La meva àvia de Vic és una llaminera molt mimada :-))))
Avui li he fet un brownie només apte pels grans amants de la xocolata negra:


El brownie és un d’aquells pastissos que té mil i una receptes diferents: amb cacau o farina, amb llevat o sense, amb més o menys xocolata, amb rovells d’ou extres, amb sucre de llustre o sucre normal... És difícil triar quina és la millor, ja que la majoria donen bon resultat. La que escric avui és una adaptació que he fet al meu gust, triant de cada recepta el que m’agrada més. I el resultat és totalment recomanable!
El més important d’un brownie és que ha de quedar un xic humit, vigilant no passar-se amb el temps de cocció. Un bon consell és utilitzar un motlle prou gran per tal que l’alçada sigui de com a màxim 3cm. Així s’arribarà a coure del mig abans no s’assequin les vores.
Si es vol fer més alt, un bon recurs és fer-ne dos pisos: he utilitzat un motlle bastant allargat de 20x36 i després de coure el brownie l’he tallat per la meitat. He obtingut dues bases de 20x18 i les he posat una sobre l’altra amb una capa de xocolata entremig. Evidentment, tot això porta una mica més de feina; si no us voleu complicar, el brownie ja queda prou bo amb una sola capa ;-)))
Per servir-lo, també hi ha moltes opcions: amb una salsa de xocolata calenta, amb una bola de gelat de vainilla, amb unes maduixes naturals, amb una salsa de caramel deixant fondre un gelat de toffee... Jo avui he fet una salsa de maduixes triturant melmelada de maduixa amb un rajolí d’anís. Queda boníssima!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per unes 6 persones)

  • 150g de xocolata de cobertura
  • 100g de nous
  • 225g de sucre en pols
  • 125g de mantega
  • 3 ous
  • 120g de farina
  • 30g de cacau en pols
  • 1 culleradeta de llevat
  • 1 beina de vainilla

Preparació:

Batre els ous i el sucre amb les varilles elèctriques fins que quedin espumosos i doblin el seu volum. Fondre al microones la xocolata amb la mantega i barrejar bé fins que quedi homogeni. Afegir aquesta mescla als ous batuts. Incorporar la farina, el llevat i el cacau tamisats. Obrir la beina de vainilla, treure’n les llavors i afegir-ho a la mescla. Finalment, incorporar les nous una mica picades. Abocar-ho dins el motlle untat amb mantega i coure-ho 15 minuts a 180º (sobretot, no el deixeu més temps!!!!).
Opcional: fer les dues capes com he explicat abans, amb la crema de xocolata entremig (amb la meitat d’ingredients n’hi ha prou).

Bon profit!

29 comentaris:

Doña Col ha dit...

Que buenisimo...
Mi novio lo hace rico, rico, rico... pero rico, rico ¿eh?
jejeje

Anònim ha dit...

Gemma, felicitats pel teu blog !!!

De tant en tant me'l miro i per fi m'he decidit a fer una de les teves receptes. Com que aquest cap de setmana ve la familia a dinar a casa he pensat en fer un pastis nou ja que sempre faig el mateix.

Aprofitant que em pensava que el Rafa i el Pol anirien a corre, vaig fer el brownie de xolocata per provar, no fos cas que a l'ultim moment no em sortís bé. I sí, m'ha sortit molt bó.

Ara, la següent recepta que vull fer és la coca de llardons o la de cabell d'àngel. Ja que són coques que m'agraden molt i pel que dius són molt fàcils de fer. De moment ja tinc la pasta de full a casa o sigui que cauran aviat.

Gemma ha dit...

Doña Col, aquí en Catalunya tener un novio así se le llama tener un "buen partido". Qué suerte!

Laura, m'alegro que per fi t'hagis decidit! Les coques queden boníssimes i són molt fàcils de fer!!

Anònim ha dit...

Gemma,

Sóc addicta al teu bloc gairebé des que el vas començar. Cada setmana provo de fer algun postre i sempre han estat un èxit. Només un petit problema amb el brownie: quan vaig posar la segona capa sobre la crema de xocolata, es va trencar. Pot ser que li faltés un punt de cocció?
De totes maneres, tal com dius, amb una sola capa ja és prou bo!

Felicitats!

Gemma ha dit...

Hola Marta! Quina capa se't va trencar? La de sobre o la de sota? Jo vaig fer servir una pala de canelons molt ampla per agafar la segona capa i posar-la sobre la crema de xocolata... Així no se'm va trencar. No crec que fos un problema de poca cocció, ja que ha de quedar bastant humit...

Anònim ha dit...

hola Gemma!!!
em dic sandra, ja sé que no et conec de res però bé, es igual.
resulta que estava buscant una recepta de brownie perquè aquest divendres faig 18 anys i el diumenge ho celabraré amb la familia. per això vull fer el pastís així que ja diré si m'ha quedat bé!!
espero k si!!
gracies per penjar la recepta!!!

Gemma ha dit...

Hola Sandra! Anima't a provar aquest brownie, ja veuràs que és molt fàcil!
M'alegro que noies tan joves com tu s'animin a cuinar. La teva família té molta sort :)
Per molts anys, que fer 18 anys és molt especial!

Anònim ha dit...

Gemma,
Ets una autèntica artista. Felicitats pel teu enginy i mestratge culinari.
Gràcies per compartir les teves postres des d'aquest fantàstic blog. Et confeso que, des d'avui mateix, es converteix en el meu millor llibre de cuina.

Començarè preparant un deliciós brownie de xocolata, o uns crêpes, o un gelat de carbassa, o un...No sé per on començar!!!;)

Anònim ha dit...

Hola Gemma! Primer de tot agrair-te que facis aquest bloc tant fantàstic!!!

Ahir vaig fer el browni! Faig com tu sempre que tinc ocasions especials perquè em reuneixo amb els amics/es, família, etc. doncs preparo unes postres! El problema és que és clar sempre hi ha una primera vegada i no sempre surten bé, així és ells ja saben que són els meus conillets d’índies! ejejejeje

Et volia fer unes preguntes perquè tot i que estava molt bo, ja que els ingredients eren bons, no va quedar del tot bé.

Per exemple, vaig posar la culleradeta de llevat i només es va alçar un centímetre. Per què? En la teva foto cada part sembla molt més alta que un centímetre.

El meu forn és elèctric i al final el vaig posar mitja hora, perquè el notava massa tou. I tot i així em va quedar massa cremós. Li faltava temps oi? (és que em feia por que se’m cremés).

Estava dolcíssim, pel nostre gust massa. (No tenia sucre en pols així és que el vaig fer amb la picadora elèctrica, hi ha alguna altra manera per poder-ho fer?) Què tal si li poso molt poc de sucre, potser que ja es compensi amb el cacao en pols (vaig fer servir colacao)?



Bé, MOLTÍSSIMES GRÀCIES per respondre a tot el meu rotllo de preguntes! Fins a les properes postres!
Xènia.

Gemma ha dit...

Hola Xènia! Jo també tinc els meus propis conillets d'indies :)
El brownie ja és un pastís baixet... Pensa que la recepta autèntica de brownie no porta gens de llevat (diuen que l'origen ve d'un cuiner que feia un pastís de xocolata i es va oblidar el llevat). Quan dius 1 cm, què vols dir? Quina alçada tenia abans d'anar al forn? Si el cm va créixer dins el forn, ja està bé, no puja més.
El forn estava ja calent quan vas posar el pastís? En totes les receptes, encara que no es digui, el forn s'ha de pre-escalafar, de manera que tot el temps de cocció ja es fa a 180º...
El tema del dolç segur que és el colacao! El cacau en pols és molt amarg, no porta gens de sucre... Quan el tornis a fer, no ho facis amb colacao, eh? De cacau en pols en pots trobar al super amb les xocolates per fer xocolata desfeta.
El sucre en pols també es pot picar en un molinet de cafè ben net. També pots demanar-ne a un forn de pa, segur que en venen a granel.
Ja em diràs com t'ha sortit la segona vegada, eh?
Fins a les properes postres! :)

Anònim ha dit...

Hola Gemma! Primer de tot et vull agrair que sempre contestis a tots els missatges donant les explicacions oportunes per tal de millorar. Sento que és com si fes un curset on line de cuina de postres!!! Ensenyes amb molta motivació i a més a més amb uns consells que sempre em fan aprendre i millorar! MOLTES GRÀCIES!!!!!

Bé en segon lloc comentaré els altres aspectes: referent a la mida el pastís va créixer 1 cm quan ja va estar cuit. Així és que bé!

El forn no el pre-escalfava, el xocolata era colacao….GLUPPPPPPPPPPSSSSSSS! Que “novatilla”! Jejejejeje

Bé gràcies mestra, la propera vegada sortirà encara més bo! Xènia.

Anònim ha dit...

Gemma em dic Júlia tinc 10 anys i m'agrada molt cuinar.L'altre dia vaig anar a casa uns amics i vaig fer aquest Brownie i em va quedar de super be!!!
M'encanta

AlIuJ

Gemma ha dit...

Hola Júlia! M'alegro que t'hagi quedat bé el Brownie. Ets una nena superdotada, amb 10 anys fent totes aquestes receptes :)
Escolta, oi que també vas fer la babersa de xocolata i llimona? Ja me'n recordo... ets una noia molt espavilada :)

Kudifamily ha dit...

Eooo Gemma!!!
He fet el browni per primera vegada, i tot i que ha sortit boníssim, m'ha quedat cru.
T'explico: l'he fet en un motllo rodó de 26cm, i tot i deixar-lo 18min en comptes de 15, quan l'hem menjat a la tarda, al centre estava cru. No era que fos humit, sinò pastós, com quan està crua la pasta, m'explico?? A veure, està clar que li ha faltat un xic de temps de cocció... en fins, ja ho sé per una altra vegada!!!

Gemma ha dit...

Hola Kudifamily, tenies el forn ja calent quan has posat el brownie?
Sempre s'ha de preescalfar...

Kudifamily ha dit...

Siiiiiiiii, sempre espero uns 10 minutets des que ha arribat a la temperatura ...
Nu sé, nu sé...

Maia

Pebbles ha dit...

Hola Gemma,
volia fer aquest brownie, amb la crema de xocolata, però quan vaig a l'enllaç em surt el pastís de mousse d'almívar de llet, i no veig cap crema, és la cobertura? el que poses al mig:
moltes gràcies

Gemma ha dit...

Hola Pebbles! Sí sí, és com tu dius, la capa de cobertura la poses al mig, de farcit. Queda boníssssimaaa!

Irene ha dit...

Hola Gemma.
Tinc 14 i m'encanta la cuina.
He fet aquest Brownie i m'ha quedat buníssim.
Estic encantada amb aquest blog.

Felicitats!

Gemma ha dit...

Irene, amb 14 anys ja t'atreveixes a fer receptes com aquesta? Felicitats, seràs una gran cuinera, endavant!

carme ha dit...

Felicitats pel blog Gemma! He de confessar que tot sovin faig el xafarder i que més d'una vegada he fet servir les teves receptes per quedar com una autèntica pastissera!
Vaig probar de fer el brownie i la veritat és que va quedar bonissim, l'únic que la presentació no era tant espectacular com la teva. La capa superior va quedar una mica desuniforme, no se si hi ha algun secret de forn per aconseguir que quedi millor...
De nou, moltes gràcies per les teves receptes!

Carme

Anònim ha dit...

Hola a tots i totes!!!

Com va ?

Es molt bo aquest pestis, esper que a tots i totes tambe hus hagi agradat...
Bon profit!!!

Anònim ha dit...

Bona tarde Gemma,em dic com tú jeje,avui he fet el brownie que venen a prendre café els meus sogres a veure com em queda.... de moment porta 10' i encara no està fet :( un petó

Elisenda ha dit...

Hola Gemma,
fa temps que segueixo el teu blog, el tinc al igoogle, i de fet mai havia escrit però ara és el moment per dir-te que vaig provar la recepta del brownie i... BONÍSSIM! vaig tenir molt en compte que no quedes massa cuit i de debò que per ser el primer va quedar molt bé.
vaig fer-lo per celebrar la inauguració de casa meva i va seer tot un èxit!
salut!

Núria ha dit...

Hola Gemma!
M'encanta com ho has escrit. Mooolt ben explicat, no tinc cap mena de dubte de que ho provaré de fer, a veure si puc, ja que no s'em dòna gaire bé.

1 petó

Mireia ha dit...

Hola Gemma!
Quin gran descobriment el teu blog! De moment he començat amb el brownie. Els va agradar tant que em volen fer un club de fans! jejeje. Jo ja vaig fent propaganda del teu blog.
Ara provaré alguna de les coques

Mireia

Laura ha dit...

Hola Gemma,

Buscant una recepta de Brownie he anat a petar al teu blog, la veritat és que és molt divugatiu.

El resultat va ser bo, estava boníssim!, però com els va passar a algunes, em va quedar cru pel mig -les vores estaven bé- (preescalfant el forn i deixant-lo mitja hora, enlloc d'un quart), el meu forn és de gas, no sé si hi té a veure. No li vaig posar tot el llevat del sobre, perquè em feia por que quedés massa sec (en plan pastís de xocolata tradicional), no sé si podria ser això...

Moltes felicitats pel blog!

Unknown ha dit...

El brownie ha surtit bonissim!!! I la meva filla m'ha ajudat molt. L'ha entregat per un treball de classe i li ha encantat a tothom!!!!!!!!!!!!

Agata Albero ha dit...

L'acabem de fer,fa bona pinta. Aquests són els pastissos que em convenen, senzills de fer. Jo soc més de salat i tinc més traça.Demà tenim aniversari. Gràcies.