dijous, de juny 28, 2007

Pastís de Llimona i Mascarpone amb Melmelada de Cireres

El dilluns vam fer una festassa a casa els Masip per celebrar l’arribada de l'Eva i el Tito del Perú. De postres vaig portar aquest pastís:



Tota la colla teníem moltes ganes de conèixer el Tito i donar-li la benvinguda a la família. Per això, l’Anna va organitzar un berenar-sopar a casa seva i no va faltar ningú a la convocatòria. Més faltaria! Érem tanta colla que del pastís només en va tocar un trosset molt petit a cadascú...

Aquest pastís em va agradar molt per la seva facilitat a l’hora de preparar-lo i el bon resultat que va donar. Em sembla que serà dels que repetiré!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 8 persones)

  • 250g de mascarpone
  • 4 boles de gelat de llimona
  • 100g de sucre
  • 200ml de nata líquida per muntar
  • 5 fulles de gelatina
  • 1 pot de melmelada de cireres
  • 1 paquet de galetes Maria
  • 100g de mantega

Preparació:

Triturar les galetes i barrejar-les amb la mantega fosa fins a obtenir una pasta homogènia. Estendre bé la pasta pel fons i les parets d’un motlle de tarta de 26cm. Coure-ho al forn a 180º durant 10 minuts. Deixar refredar.
Posar en remull 3 fulles de gelatina en aigua freda. Barrejar el formatge, el gelat i el sucre. Dissoldre la gelatina amb una miqueta d’aigua calenta i afegir-ho a la mescla anterior. Muntar la nata i afegir-la amb compte que no s’abaixi. Abocar dins el motlle i deixar quallar a la nevera durant 2 hores.
Posar en remull 2 fulles de gelatina. Escalfar la melmelada de cireres al microones i dissoldre-hi la gelatina. Abocar sobre el pastís i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

dilluns, de juny 25, 2007

Coca de Brioix i Fruites Confitades

Estic molt contenta! La coca de brioix va quedar molt bé:





Després de passar molts nervis i moltes incògnites, la coca va resultar un èxit :) Bona de gust, cuita al punt i molt esponjosa. Tenia por que em quedés seca, com un tros de pa sec del dia abans... Però no, al contrari, un tros que va sobrar, ens el vam menjar per esmorzar i encara estava ben tou i gens sec! Estic molt animada a seguir provant receptes amb llevat de forner que s’hagin d’amassar i fermentar fins que doblin el volum... Fins ara sempre m’havien fet molt respecte. La gran dificultat d’aquestes masses està en encertar bé les proporcions de farina, llevat, llet, ous... i en realitzar un amassat i una fermentació correctes. I com que a mi no me n’ha ensenyat ningú... No em queda més remei que aprendre a base d’assaig i error :(

Un bon recurs és tenir una màquina d’amassar pa, però com que jo no en tinc, aquesta vegada he provat de fer-ho amb la Thermomix, adaptant alguna recepta del llibre que ve amb el robot. Com que la part d’amassar és tant important, he escrit la recepta utilitzant la Thermomix. Si algú no té aquest aparell i ha d’amassar a mà, li aconsello que provi de fer la recepta abans, per tal d’assegurar-se que també queda bé.

Pel que fa a la festa, va estar prou bé. La meva cunyada portava el material pirotècnic apte per a menors de 6 anys (és a dir, bombetes, núvols de fum, bengales i fonts de colors je, je, je) i les meves nebodes s’ho van passar molt bé. No va ser una farra desenfrenada, però per mi encara va ser millor! Un bon Sant Joan!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 125ml de llet
  • 300g de farina de força
  • 75g de mantega
  • 1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat
  • Pell de llimona ratllada
  • 1 ou
  • 125g de sucre
  • 1 pessic de sal
  • 1 culleradeta d’anís en pols
  • 1 culleradeta de sucre avainillat
  • Per adornar: 1 ou, 75g de sucre, pinyons, fruita confitada i crema pastissera

Preparació:

Posar al vas la llet, mantega, sal, sucre avainillat, anís en pols i la pell de llimona ratllada. Programar 1min. a 40º vel.2. Treure la temperatura, afegir l’ou i el llevat i barrejar 1/2min. a vel.2. Afegir la farina, barrejar 1/2min. a vel.6 i programar 3min. a vel. espiga. Afegir el sucre i programar 3min. a vel. espiga.
Abocar la massa sobre una plata de forn coberta amb paper de forn i donar-li forma de coca. Pintar-la amb una mica d’oli amb l’ajut d’un pinzell i tapar-la amb paper film sense pressionar (l’oli és per evitar que s’enganxi amb el film). Deixar fermentar la coca unes 2 hores, fins que dobli el volum.
Treure el paper film i pintar tota la coca amb ou batut. Espolsar per sobre el sucre i adornar amb crema pastissera i fruita confitada. Coure-la a 180º durant 45 minuts.

Bon profit!

dissabte, de juny 23, 2007

Coques de Sant Joan

Ja tinc a punt les coques per la revetlla de Sant Joan:



Com que el meu pare es diu Joan, a casa és tradició trobar-nos tota la família a la Roureda i celebrar la revetlla tirant uns quants petards i encenent una foguera. Ja fa uns quants anys que jo m’encarrego de les coques (per què serà?) i aquest any m’he atrevit per primera vegada amb la coca de brioix i fruita confitada. Ara encara la tinc al forn, de manera que de moment només penjo les que he fet aquest matí, que són de pasta de full farcides de llardons, cabell d’àngel, crema pastissera i llardons amb cabell d’àngel. Aquestes ja les he fet moltes vegades i em sembla que m’hauran quedat bé... (això espero!).

Dilluns, quan torni de la Roureda, penjaré la recepta de l’altra coca i us explicaré l’aventura! De moment, per anar fent boca, penjo la foto que li he just abans de posar-la al forn. De moment té bona pinta, ja veurem d'aquí una estona... I el gust... Ai! Quins nervis :)


Bon profit!

dimarts, de juny 19, 2007

Gelat de Plàtan

Ara que arriba l’estiu, comença la temporada de gelats...



A l’estiu només menjaria a base de gaspatxos, amanides, fruita i gelats! M’encanten els gelats! A més, els gelats fets com aquest de plàtan són fàcils i ràpids de preparar... I serveixen per aprofitar la fruita a punt de fer-se malbé ;-) Això és el que m’ha passat amb aquests plàtans: em van sobrar de l’última recepta i a casa és una fruita que no agrada gaire... Començaven a passar-se de madurs i n’he fet un gelat pel sopar d’avui a casa els pares: que “apanyadeta” que sóc: tema postres solucionat, “disfrute” assegurat amb el gelat, recepta fàcil i plàtans aprofitats! Què més es pot demanar?

La millor qualitat d’aquesta recepta és que és molt fàcil d’adaptar a qualsevol altra fruita. Les proporcions de la recepta són totalment a ull, ja que la quantitat de sucre depèn de la dolçor de la fruita i la proporció de llet evaporada no ha de ser exactament la mateixa... Així que el més pràctic és tastar, rectificar i quan està al nostre gust, cap al congelador! D’altra banda, substituint el sucre per edulcorant, és un gelat molt “light” ja que no porta gens de nata ni ous... I el resultat és molt bo!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 500g de plàtan
  • 400g de llet evaporada
  • 150g de sucre en pols

Preparació:

Triturar tots els ingredients amb el túrmix, adaptant les proporcions al nostre gust. Abocar a un tupper i deixar al congelador unes quantes hores.

Bon profit!

dissabte, de juny 16, 2007

Borratxo de Rom amb Plàtan al Caramel i Gelat de Nata

Aquesta és la la recepta del juny del Descobrir Cuina:



Seguint la tradició, ja he fet la recepta d'aquest mes! El plàtan caramelitzat queda dolç com la mel i lliga molt bé amb el fort gust del rom... Uns gustos molt ben escollits!

Aquesta vegada no he fet modificacions a la recepta original, de manera que l'he escanejat de la revista i us la passo així mateix.

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

dimecres, de juny 13, 2007

Bombons de Dolç de Llet

Uns bombons dolços, dolços, dolços…


Una companya de feina em va passar aquesta recepta de bombons. Són fàcils de fer i molt llaminers, ideals per oferir acompanyant un cafè a una visita de mitja tarda. Per cobrir-los, la millor opció és el coco, indubtablement: el gust de coco lliga a la perfecció amb el dolç de llet i amb l’avellana sorpresa de l’interior... Si ara els tornés a fer només els faria de coco. La massa dels bombons és de flocs de civada i pel meu gust queda una mica massa dura. Cal fer-los amb antelació per tal que quedin ben impregnats de dolç de llet. Una bona alternativa seria fer-los amb flocs tipus Corn Flakes.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per uns 15 bombons)

  • 200ml de dolç de llet
  • 150g de flocs de civada
  • 15 avellanes
  • 50g de coco ratllat

Preparació:

Barrejar el dolç de llet amb els flocs de civada. Deixar reposar a la nevera per tal que la mescla agafi consistència. Fer boletes de la mida d’un bombó, amagant a l’interior una avellana. Arrebossar amb el coco ratllat i ficar-los dins de papers de bombons. Deixar a la nevera unes quantes hores.

Bon profit!

diumenge, de juny 10, 2007

Mussaca Dolça de Maduixes

Aquestes postres són la meva aportació al HEMC-12 del mes de juny:




Quan vaig veure el tema que havia triat liuia, vaig pensar que aquest mes tampoc podria participar al HEMC :(


Però el dijous, mentre dinava mirant el programa Cuines de TV3, resulta que van fer unes postres amb melmelada d’albergínia! La pinta era espectacular, no semblava gaire difícil i em vaig animar a provar-la per aquesta ocasió. I el resultat ja el veieu, unes postres modernes i molt bones. Avui ens hem llepat els dits assaborint aquesta combinació de gustos i textures... La veritat és que ens ha sorprès: l’hem trobat espectacular! I així fresquet, entrava divinament :)

L'ingredient del HEMC queda ben representat en la melmelada d'albergínia. No n'havia fet mai i penso que queda molt bona... La idea de mussaca ve de les capes que es posen al got: la capa de melmelada d'albergínia fa d'albergínia, la capa de granissat de maduixa fa de carn picada i la capa d'arròs amb llet fa de beixamel... Molt original, oi?

La recepta l’he fet gairebé igual que a TV3, però he posat menys sucre a la melmelada (he fet la proporció que acostumo a fer per les melmelades: la meitat de sucre que de fruita) i he canviat les cireres per maduixes (em feia mandra treure els pinyols...)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 6 persones)

  • 500g d'albergínia
  • 250g de sucre
  • Polpa de llimona
  • 500g de maduixes
  • 200 ml de licor de cassís
  • 50g d'arròs
  • 500ml de llet
  • 1/2 branca de canyella
  • 50g de sucre
  • Pell de mitja llimona

Preparació:

Triturar les maduixes amb el túrmix, afegir el licor de cassís i posar-ho al congelador.
Coure en un cassó l'albergínia tallada a daus, el sucre i la polpa de la llimona durant 1/2 hora a foc baix, remenant de tant en tant. Deixar refredar a la nevera.
Posar en un cassó la llet, la pela de la llimona, la canyella i el sucre. Quan la llet bulli, afegir l'arròs i deixar-ho coure durant 20 minuts. Retirar la pell de llimona i la canyella i triturar-ho amb el túrmix. Deixar refredar a la nevera.
En el moment de servir, posar la melmelada a la base d'un got, el granissat de maduixa a sobre (rascat amb una forquilla) i cobrir amb la crema d'arròs. Servir al moment ben fred, abans no es fongui el granissat.

Bon profit!

dimecres, de juny 06, 2007

Mousse de Síndria

Ahir vaig preparar aquestes postres per portar-les al sopar dels dimarts a casa els pares:


Ara que comença a fer calor i les fruites d’estiu comencen a estar al seu punt, és el moment d’aprofitar per fer postres d’aquest estil, lleugeres, fresques i molt naturals. A més, és adaptable a postres “light” substituint el sucre per edulcorant en pols. Normalment, les mousse porten una part de nata muntada, que ajuda a donar la textura típica de mousse. Però en aquest cas he volgut fer una mousse més lleugera i només hi he posat clares d’ou a punt de neu. Per tal que tingués una mica de consistència, he afegit unes fulles de gelatina. El resultat és molt bo!!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 6 persones)

  • 750ml de síndria (triturada i colada)
  • 2 iogurts naturals
  • 100g de sucre
  • 6 fulles de gelatina
  • 2 clares d’ou

Preparació:

Posar en remull la gelatina amb aigua freda. En un cassó al foc, fer un almívar amb el sucre i una mica de la síndria liquada. Quan arrenqui el bull i s’hagi dissolt tot el sucre, apartar del foc i afegir-hi la gelatina. Barrejar aquest almívar amb la resta de síndria i els iogurts. Muntar les clares a punt de neu i afegir-les amb compte a la síndria, vigilant que no s’abaixin. Repartir en copes i deixar que qualli a la nevera (unes 4 hores).

Bon profit!

diumenge, de juny 03, 2007

Clafoutis de Nespres

Aprofitant que els meus pares encara tenen nespres, ahir vaig fer aquest pastís tan fàcil:




El clafoutis és un pastís típic de França i es pot fer amb tota mena de fruita. El més comú és el de cireres, però aquest de nespres ha quedat boníssim! Aquest pastís es menja una mica tebi i com més melosa queda la crema, millor. Es serveix a taula directament dins el motlle i empolsat amb una mica de sucre en pols. Pel motlle, jo he utilitzat unes plates individuals de canelons, però han quedat unes racions massa grans...

Com sempre passa en les receptes tradicionals casolanes, les proporcions dels ingredients poden variar una mica, en funció de si es vol un pastís més quallat o més líquid... La quantitat de sucre dependrà de la dolçor de la fruita.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 5 persones)

  • 250g de nespres (pelats i sense pinyols)
  • 2 ous
  • 150ml de llet
  • 100ml de nata líquida
  • 100g de farina
  • 100g de sucre
  • Sucre en pols
  • 1 cullerada de licor de préssec (opcional)
  • Essència d’ametlla (opcional)

Preparació:

Untar un motlle amb mantega i farina i repartir la fruita dins el motlle. Fer la crema triturant amb el túrmix tots els ingredients, abocar-la sobre la fruita i coure-ho a 200º durant 25 minuts. Servir tebi empolsat amb sucre en pols.

Bon profit!