dimarts, d’octubre 28, 2008

Taller amb l’Ada Parellada

Porto uns dies tan atrafegats que se m’acumula la feina... Tot i que aquest taller el vam fer fa dues setmanes, fins avui no he trobat una estona per escriure el post.

La cooperativa Abacus organitza tot sovint tallers i hores del conte gratuïts per la canalla. Llegint el Descobrir CUINA de l’octubre, hi vaig veure anunciat un taller d’aquests que em va semblar molt interessant:



L’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, és molt coneguda pels tallers de cuina infantils que organitza al seu restaurant i a altres llocs, amb l’objectiu d’introduir els nens a la cuina i fomentar alhora una alimentació infantil sana i equilibrada. Per les festes de la Mercè va organitzar un taller amb el Descobrir CUINA i el Bonpreu que va tenir molt èxit...

Coneixent la bona fama que té, vaig proposar a les meves nebodes, l’Aina i l’Olga, d’assistir-hi les tres juntes i de seguida em van dir “ens apuntem!”

Però no tot pot ser perfecte... La propaganda que feia l’Abacus del taller era força enganyosa: tots els nens i adults que ens vam reunir allà ens pensàvem que el taller de cuina era pels nens, on cuinarien i aprendrien a preparar berenars sans. Però no, resulta que el taller dels nens era pintar, mentre que el taller de cuina era pels adults... Quina desil·lusió es va endur la canalla! Per sort, l’Ada Parellada té molts recursos i davant la situació, va saber adaptar perfectament el taller de cuina adreçat als pares per tal que el poguessin fer els nens, mentre ella transmetia als adults el missatge que havia vingut a donar: “fora la brioixeria industrial i visca el pa amb xocolata de tota la vida!”




Els nens van aprendre a tunejar uns bastonets de pa sucant-los amb formatge, nocilla casolana, coco ratllat, fruits secs picats o pernil dolç, idees que l’Ada va donar per tal de preparar uns berenars ben sans i variats. Després encara vam tenir temps per provar un joc que s’ha inventat l’Ada mateixa: es tracta d’un joc que combina el dibuix, la mímica i les preguntes, tot al voltant de temes gastronòmics.

L’Ada va agradar a tothom, als nens i als adults. Les meves nebodes van sortir encantades amb ella i segur que voldran anar a un dels tallers del Semproniana... A mi em va admirar la professionalitat de l’Ada davant la situació, la passió que va posar en tota l’activitat, l’habilitat que té en el tracte amb els nens i la contundència del missatge que va saber transmetre als adults.

En resum, un matí de dissabte molt ben aprofitat!

divendres, d’octubre 24, 2008

Mousse de Iogurt i Formatge amb Saltejat de Maduixes

Amb aquesta recepta participo al HEMC del mes d’octubre:



Don Lucho del blog El Almuerzo de Leticia y Don Lucho és l’amfitrió de l’HEMC 26 i com a tema del mes ha escollit receptes aptes per a diabètics.

hemc 26 - comida para diabéticos

La recepta és del llibre “La cuina salvavides” de la Mireia Carbó i, com totes les seves receptes, és fàcil i bonissíssima, d’aquelles per triomfar! La millor presentació que puc fer d’aquesta mousse és reproduir textualment les pròpies paraules de la Mireia:

Us heu fixat en la cara que fa la gent quan paladeja la primera cullerada d’unes postres boníssimes? Amb els ulls mig tancats, se’ls escapa un “ummm!” que no es pot evitar. Amb aquesta mousse passa ben bé això, de debò”.

Aquesta recepta és molt fàcil d’adaptar al món sense sucre: només cal substituir el sucre per edulcorant en pols i la resta fer-la igual. A l’hora d’adaptar receptes de postres aptes per a diabètics, el més senzill és triar receptes que no necessitin cocció, ja que el principal inconvenient dels edulcorants és que amb les altes temperatures perden poder endolcidor. Per tant, una bona opció és triar una mousse com aquesta, que es qualla en fred a la nevera i no necessita cocció. La Mireia proposa acompanyar la mousse amb un saltejat de cireres; però si no és temps de cireres, cap problema, amb maduixes queda igual de bona!

Poso la recepta en català directament del llibre i en castellà la versió per a diabètics, ja que a vegades el traductor fa de les seves i l’HEMC el llegeix gent de tot arreu ;)

Aquí teniu la recepta:



La receta adaptada para diabéticos:

Ingredientes:

· 200g de queso cremoso de untar
· 3 yogures griegos
· 4 cucharadas de edulcorante en polvo
· 200ml de nata para montar
· 100ml de leche
· 4 hojas de gelatina

Preparación:

Remojar la gelatina en agua fría. Calentar la leche hasta que hierva y, fuera del fuego, añadirle la gelatina. Mezclar bien.
A parte, mezclar el queso con el yogur y el edulcorante. Añadirle la leche con la gelatina i mezclar bien. Medio montar la nata e incorporarla con suavidad a la mezcla anterior.
Repartir la mousse en moldes individuales y reservar en la nevera hasta el momento de servir.

Bon profit!

dimarts, d’octubre 21, 2008

Pastanaga amb Crema Sabaiona de Curri

Aquesta és la recepta d’octubre de la revista Descobrir Cuina:


Un cap de setmana més de mal temps... Pels escaladors, això significa quedar-se a casa a mossegar-se les ungles pensant en les parets que ens esperen allà fora :(

Però decidida a no posar-me de mal humor, al final ha resultat un cap de setmana força productiu: hem anat de públic al Campionat de Catalunya d’Escalada de Dificultat, que es celebrava a la Panxa del Bou, un rocòdrom de Sabadell. Tot i que no sóc gaire amant de les competicions, ens ho hem passat molt bé veient com els craks (o els bous, en argot escalador) resolien les dificilíssimes vies d’escalada de la compe. Realment espectacular, això sí que és escalar!


Havent-me passat una mica el mono d’escalada, he acabat d’arrodonir el cap de setmana preparant una recepta sorprenent d’en Jordi Roca. Es tracta d’una crema sabaiona aromatitzada amb curri que acompanya unes pastanagues escaldades en almívar. Original, oi?

Aquest mes la revista té poques receptes de postres: just les 4 de les fitxes centrals, les 3 d’en Jordi Roca i la del menú de la Carme Ruscalleda. Així que la vaig rebre vaig pensar “aquest mes ho tens fumut!”. Doncs tot al contrari, el toc de curri a la crema ens ha encantat i les pastanagues dolces a l’estil “dip” han quedat boníssimes!

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

dissabte, d’octubre 18, 2008

Crònica del Taller de Cuina amb en David Lienas

Ahir vam tornar a assistir a un dels tallers de cuina gratuïts que organitza el Bonpreu. En aquesta ocasió, ens vam aplegar una colla de 18 gastroblocaires, entre veterans i noves incorporacions: Eva Pareras, Dolors Reverté, Mireia Corredo, Susanna Garcia, Cristina Vidal, Natàlia Manau, Núria Andújar, Eva Urbano, Manel Bonafacia, Anna Olivé, Jordi Talon, Sefa Costa, Maria Solé, Glòria Vilà, Sara Maria, Josep Colet, Glòria Moreno i Gemma Clofent


Per sorpresa de tots plegats, les tres receptes que ens va fer ahir en David eren plats de postres: “Pastís de poma autre manière”, “Flam de coco”, “Mousse de xocolata” i “Salsa de toffee”, una recepta extra que no estava prevista. Ja us podeu imaginar que jo em vaig posar les botes... je je je!

Com ja ens té acostumats, en David va complementar les 3 receptes amb tot d’idees, trucs i recomanacions que van fer les excel·lències de l’audiència. Alguns moments estel·lars es van produir quan va recomanar canviar la mantega de la mousse per oli d’oliva (alguns vam quedar força sorpresos, però us asseguro que estava deliciosa), quan va explicar com es fa una Tatin de carxofa (mireu el vídeo, amb la Glòria preguntant tots els detalls d’aquest pastís) o quan va desemmotllar els flams amb un gest de prestidigitador (també al vídeo, no us perdeu l’última presa).


El tast dels 3 plats va confirmar l’encert de l’oli d’oliva a la mousse de xocolata, va allargar una mica més la meva llista de pastissos de poma pendents (però us asseguro que caurà ben aviat, era boníssim!) i segurament va allargar la llista de receptes amb coco pendents de l’Anna del Kiwi Blau ;)





Després, va haver-hi una estoneta per xerrar, per fer la foto de rigor i per acomiadar-nos amb frases “fins la setmana que ve, ai no, que és d’aquí dues setmanes!” fets que demostren que entre nosaltres hi ha una bona entesa i una familiaritat que va creixent trobada a trobada :)

Si en voleu llegir més cròniques, no us perdeu: El Cafè de Nit

Ens veiem d’aquí 15 dies!

dimarts, d’octubre 14, 2008

El Banquet Etern

Divendres passat, tota una colla de blocaires gastronòmics vam fer una visita guiada al Museu Egipci centrada en l’art culinari de l’antic Egipte, amb una degustació final de productes típics del seu règim alimentari.


La visita al museu va ser fantàstica, molt ben explicada per la Núria Castro, egiptòloga del Museu Egipci especialitzada en la vida quotidiana de l’antic Egipte. Ens va fer un recorregut amè, divertit i ple d’anècdotes per les diferents sales del museu, centrant-se en aquelles peces relacionades amb la gastronomia egípcia.

Després, vam pujar a la terrassa del museu per fer un tast de productes també relacionats amb els costums alimentaris egipcis:




L’ambient durant tota la visita va ser genial, amb la gran satisfacció de poder gaudir al final d’una bona estona per xerrar lliurement entre nosaltres, sense les presses d’altres trobades similars...

No m’he allargat gaire en l’explicació, ja que poques coses queden per afegir a les cròniques tan ben fetes dels meus companys: Deliciosa Martha, La Cuina Vermella, El Cafè de Nit, Samfaina d’Arts, Delícies del Rebost, A la Taula i al Llit i El Cullerot Festuc. Val la pena llegir-les ;)

Moltes gràcies a la Glòria i al Josep per organitzar aquesta trobada!

PD: Aprofito per recordar que aquesta colla de blocaires tan actius té una nova cita aquest divendres amb el David Lienas. Ah! I recordeu que la classe és a les 18h, eh?

dissabte, d’octubre 11, 2008

Pastís de Poma Engrunat

Gairebé per a tothom, els mesos de setembre i octubre són plens de sopars per explicar les vacances i fer passis de fotos i vídeos de l’estiu. Aquestes trobades m’agraden molt, ja que són una manera d’allargar aquests dies que hem gaudit tant i que recordem durant molt de temps... Dijous passat va ser el torn de l’Arnau i la Patrícia, que ens van passar el vídeo del seu viatge als EUA, amb uns paisatges espectaculars del Gran Canyon, del Colorado River, del Monument Valley, del Death Valley, de Yosemite... Ai, quina enveja aquest viatge! Per postres, vaig fer aquest pastís de poma que tenia ullat des de feia molt temps:





La recepta és del mític llibre “Cuinar és Senzill” de la Montserrat Seguí, que va inspirar un MEME molt sentit entre la comunitat de blocaires culinaris. Aquest mateix pastís ja el van fer la Glòria del Cafè de Nit i la Sara de Tastaolletes, i en veure la senzillesa de la recepta i la pinta del pastís, em vaig animar a provar-lo. Us asseguro que és una de les millors coques de poma que he provat mai! Per acompanyar-lo, vaig fer un colís a partir d’una melmelada de poma i un rajolí de licor de poma. La recepta no la poso, la podeu trobar als blogs anteriors. L’únic que vaig canviar jo va ser que vaig posar margarina enlloc de mantega, ja que la llet i la Patrícia no són gaire amigues... ;)

Bon profit!

dimarts, d’octubre 07, 2008

Tiramisú

La setmana passada vam reiniciar els sopars setmanals a casa els pares, ideals per posar-nos al dia de les novetats i fer petar la xerrada fins que se’ns fa tardíssim... De postres sempre m’agrada portar algun detallet, que aquest cop va ser un tiramisú:



Aquest sopar era força especial, ja que el vam dedicar a fer el passi complet i comentat de les fotos de les seves vacances. Han estat a Rússia escalant el Mont Elbrus i fent turisme per Moscou i Sant Petersburg i les fotos que han portat són espectaculars. Vam passar una vetllada ben entretinguda!

El tiramisú és una de les receptes que tenia pendent de penjar al blog des de fa mooooolt temps. No sabria dir qui me’n va passar la primera recepta, segurament una companya de carrera que va anar a fer un Erasmus a Itàlia... Amb els anys he vist mil versions diferents de la mateixa recepta però al final sempre acabo fent l’original. L’altre dia, però, veient els capítols repetits del programa cuines de TV3, van reemetre un capítol de l’Oriol Balaguer fent un tiramisú, amb una recepta totalment diferent a qualsevol de les que havia llegit: barrejava el mascarpone amb una crema anglesa, ho deixava refredar a la nevera i ho muntava tot plegat! Tot i que el tiramisú autèntic no porta nata (m’ho va confirmar la Mireia Carbó el dia que va venir a l’institut) vaig pensar que aquesta recepta l’havia de provar... Si la fa l’Oriol Balaguer, segur que queda boníssima, no?

Doncs confirmo que estava de mueeeeeerte! Us ho prometo! Total, que al final penjo la recepta de tiramisú de l’Oriol Balaguer, de manera que encara tinc pendent penjar la que faig jo normalment je je je...

No em puc estar de penjar el vídeo del programa, no us perdeu la cara de nen que feia l’Oriol Balaguer l’any 2001! I llavors ja sortia per la tele... ;)


Aquí teniu la recepta: (extreta de la web de cuines)

Ingredients:

· Melindros
· 250g de nata líquida
· 250g de formatge Mascarpone
· 50g de sucre
· 2 rovells d'ou
· 200g de cafè exprés
· 10g de sucre
· 1 gotet de licor d'Amaretto
· Xocolata en pols per guarnir

Preparació:

Per fer la crema anglesa, poseu a bullir la crema de llet i el sucre a 86º. Tot seguit, bateu els rovells d'ou en un bol.
Quan la crema arrenqui el bull, incorporeu-la al bol mentre ho aneu remenant. A continuació, poseu el formatge Mascarpone en un bol i coleu-hi la crema anglesa a sobre. Barregeu-ho i deixeu-ho reposar 24 hores a la nevera. Quan retireu la crema de la nevera, munteu-la fins que assoleixi una textura cremosa.
Per fer el xopat, barregeu el sucre amb el cafè i afegiu-hi el licor d'Amaretto. Després talleu el pa de pessic o els melindros amb un tallapastes, remulleu-los amb el xopat i poseu-los en un plat.
I ja per acabar, poseu 3 cullerades de crema amb Mascarpone en una copa i incorporeu-hi el pa de pessic. Afegiu-hi una altra capa de crema i una altra de pa de pessic. Finalment, incorporeu-hi una cullerada de crema i deixeu-ho a la nevera durant una o dues hores, i al moment de servir-ho afegiu-hi xocolata en pols.

Bon profit!

divendres, d’octubre 03, 2008

Pastís de Formatge i Xocolata Blanca

Diumenge passat vam celebrar l’aniversari de l’àvia Antònia amb un dinar a can Salas. Tot i ser molta colla, em feia il·lusió portar un pastís com a detall, encara que ja sabia que no en tindríem ni per començar…



La recepta me la va passar un company de departament, en Jaume, que és molt aficionat a la cuina, a les postres i, sobretot, al formatge ;)

La recepta original recomana fer el pastís en motlles individuals, però jo la vaig adaptar a un motlle gran, doblant-ne les quantitats i posant una base de pa de pessic a sota, per tal que semblés més un pastís d’aniversari. Tot i així, m’he quedat amb les ganes de fer la recepta tal qual, que ha de quedar molt ben presentat, és facilíssim i crec que sense la base de pa de pessic encara ha de quedar més bo. És d’aquells pastissos per repetir molts cops! Escric la recepta amb les meves quantitats i amb la meva estona de forn (més temps perquè era més gros i amb el motlle gran) però no dubteu que aquest el tornaré a fer ben aviat!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 1 base de pa de pessic o de galetes esmicolades amb mantega
· 500g de formatge cremós (tipus philadelphia)
· 150g de xocolata blanca
· 120ml de nata líquida per muntar
· 125g de sucre en pols
· 2 ous

Preparació:

Posar la base de pa de pessic o de galetes dins el motlle.
Fondre la xocolata blanca al bany Maria.
Amb el túrmix, barrejar el formatge, la nata i el sucre. Afegir l’ou i la xocolata fosa i tornar a barrejar amb el túrmix.
Coure-ho 45 minuts al forn a 160º (amb el forn pre-escalfat) i deixar-lo refredar dins el forn.
Desemmotllar i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

dimecres, d’octubre 01, 2008

Reprenem les classes de cuina?

Sí! Sí! Sí! Després de la pausa estival, comença la nova temporada de classes i tallers de cuina. Genial!

Tot i que la majoria ja sabeu de què va el tema, crec que val la pena que ho torni a explicar, ja que últimament s’ha afegit força gent nova a la blogosfera gastronòmica ;)

Tant el supermercat Caprabo-Eroski com el Bonpreu-Esclat organitzen classes de cuina gratuïtes pels seus clients. Els cuiners que donen aquestes classes, la Mireia Carbó i el David Lienas, ens agraden moltíssim i segurament qui llegeixi el blog ja n’haurà sentit a parlar... Tots dos tenen el seu propi estil, però tenen en comú que són bons comunicadors, expliquen molt bé les receptes i fan una classe amena, divertida i interessant alhora. A més, les receptes que fan són molt pràctiques, d’aquelles que tots ens veiem en cor de fer a casa ;)

Les classes duren una 1h i 1/2 i s’ofereixen en diversos horaris al llarg del mes. Per assistir-hi, només cal ser client del supermercat, trucar i demanar plaça per un dels dies oferts. Normalment s’omplen de seguida, de manera que val la pena trucar a principis de mes!

Ja fa temps, entre el grupet de blocaires gastronòmics, va sorgir la idea d’anar a aquests tallers de forma conjunta; ho vam preguntar i... voilà! Ens van dir que sí! Així que ja portem assistint junts a unes quantes classes d’aquestes, on hem après noves receptes i ens hem conegut en directe ;)

El funcionament és molt senzill: qui vulgui venir deixa un comentari en aquest post amb nom, cognom i correu de contacte (l’adreça me la podeu enviar en privat al correu del blog) i jo vaig fent llista. Un cop omplim les places que ens han reservat, obro una llista d’espera per si hi ha una baixa d’última hora... Com que les classes són gratuïtes, no hi cap problema ;)

M’he explicat bé? Em deixo alguna cosa? Pregunteu! Ah! I no cal tenir cap blog per apuntar-se, eh?

Anant al gra, aquestes són les propostes pel mes d’octubre:

Taller de cuina amb el David Lienas:


Divendres 17 d’octubre a les 18h a l’espai Consum del Bonpreu (C/Sicília 370-376 Barcelona 902160925). Tenim 20 places reservades.

Llista d’apuntats: Eva Pareras, Dolors Reverté, Mireia Corredo, Susanna Garcia, Cristina Vidal, Natàlia Manau, Núria Andújar, Eva Urbano, Manel Bonafacia, Anna Olivé, Jordi Talon, Rubén Hernández, Sefa Costa, Maria Solé, Glòria Vilà, Enric Bayé, Sara Maria, Josep Colet, Glòria Moreno i Gemma Clofent

Llista d'espera:

Classe de cuina amb la Mireia Carbó:


Dijous 30 d’octubre a les 19:30h al Club Social Caprabo (C/Provença 385, entresòl 1a Barcelona 902446060). Tenim 30 places reservades.

Llista d’apuntats: Maria Rosa Pons, Mercè Ayguavives, Sara Maria, Susanna Garcia, Mar Hidalgo, Marta Sentís, Maria Vallvé, Anna Pie, Antònia Montañes, Angels Reverter, Eva Pobeda, Barbara Casas, Núria Andújar, Cynthia Echave, Erundina González, Gina Giménez, Eva Urbano, Carolina Bautista, Manel Bonafacia, Eva Montearriba, Jordi Talon, Sefa Costa, Marta Giralt, Maria Solé, Enric Bayé, Josep Colet, Glòria Moreno i Gemma Clofent

Llista d'espera:

Vinga animeu-vos, que començo a fer llista!