divendres, de maig 30, 2008

Dues propostes que ja són un clàssic

Diuen que per demanar no s’hi perd res... doncs jo segueixo demanant, fins que em diguin prou :) Aquesta vegada són les dues classes que ja coneixem i que sempre tenen èxit: la Mireia Carbó i el David Lienas. Si us sembla bé, fem com sempre, em deixeu un comentari aquí especificant a quina voleu venir i jo vaig fent llista...

Mireia Carbó:


Dijous 19 de juny a les 19:30 al Club Social Caprabo. Tenim 20 places reservades.
Les receptes que farà són: "Arròs verd amb cloïses", "Pastís de formatge amb nous caramel·litzades i fruites del bosc" i "Coca de llardons". Per llepar-se els dits!

Atenció! La Mireia diu que ens pot ampliar el nombre de places fins a 30! Genial, que bé! Si encara queda gent que vol venir, que m'ho digui!

Llista d’apuntats: Núria Andújar, Mercè Rovira, Eva Urbano, Núria Vilajuana, Erundina González, Tere Pons, Christine Sarda, Cristina Mascareñas, Rosalisabel, Manel Bonafacia, Mireia Sihuro, Patricia Castilla, Txell Pi, Kike Palau, Enric Bayé, Maria Solé, Ester Giró, Jordi ?, Rubén Hernández, Susanna Garcia, Eva Montearriba, Sefa Costa, Anaïs González, Iris González, Gemma Serrano, Josep Colet, Glòria Moreno i Gemma Clofent.


David Lienas:


Divendres 4 de juliol a les 18:30 a l’Espai Consum del Bonpreu. Tenim 20 places reservades.
Encara no sé les receptes, però així que ho sàpiga, les poso!

Llista d’apuntats: Sefa Costa, Christine Sarda, Cristina Mascareñas, Sara Maria, Manel Bonafacia, Txell Pi, Kike Palau, Anna Rius, Aleix Gabarre, Laia Morral, Xaro Morral, Maria Solé, Ester Giró, Jordi ?, Rubén Hernández, Susanna Garcia, Josep Colet, Glòria Moreno, Gemma Ruiz i Gemma Clofent.

Animeu-vos, que segurament seran les últimes abans de l’estiu!

dimarts, de maig 27, 2008

Gelat de Cafè

Aquesta és la meva participació al HEMC del mes de maig:



Raulillo és l’amfitrió de l’HEMC 22 i ha escollit els “gelats i sorbets” com a tema del mes. Genial! Ara que ve la calor i amb un tema de postres... ha encertat de ple en el tipus de recepta que em venia de gust de fer ;) Tot i així, una mica més i no hi sóc a temps... entre tantes classes i tallers de cuina, proves amb la panificadora i estris nous per estrenar.... no dono l’abast!

De gelats ja n’he fet alguns, la majoria amb fruita congelada o a partir d’una crema tipus crema pastissera canviant la llet per un suc de fruita. Per això aquesta vegada volia fer un gelat diferent, afegint clares a punt de neu com he vist en moltes receptes de gelats. Per aconseguir la textura cremosa de gelat, com que no tinc màquina de gelats, sempre faig el mateix: poso la crema en una glaçonera i un cop congelats, trituro els glaçons amb un robot de cuina. Així es trenquen els cristalls de gel i queda més cremós. Un cop triturat, ho poso en un tupper i ho guardo al congelador fins el dia que ens el mengem. Proveu-ho, que va molt bé ;)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 6 persones)

· 4 ous
· 400ml de nata líquida per muntar
· 150g de sucre en pols
· 2 cullerades soperes de cafè soluble

Preparació:

Batre els rovells d’ou i el sucre amb unes varilles elèctriques fins que doblin el volum. Afegir el cafè soluble i barrejar amb moviments suaus. Afegir la nata muntada, també suaument. Afegir les clares a punt de neu barrejant amb suavitat per tal que no s’abaixin. Posar la barreja al congelador i, opcionalment, fer el truco de la glaçonera que he explicat abans.
Mitja hora abans de servir, treure el gelat del congelador i posar-lo a la nevera. Repartir el gelat a les copes, decorar i servir.

Bon profit!

divendres, de maig 23, 2008

Cuina en Directe amb en Pep Nogué. La Crònica.

Ahir vam anar al taller “La Cuina en Directe” que organitzen la revista Descobrir Cuina i els supermercats Bonpreu:


En total, vam ser els 20 següents: Adrià, Maria Solé, Mercè Ayguavives, Isidre Albiach, Cristina Mascareñas, Jordi, Eva Urbano, Mita, Enric Bayé, Rosalisabel, Sara Maria, Rubén Hernández, Txell Pi, Kike Palau, Glòria Moreno, Josep, Susanna Garcia, Ester Giró, Eva Montearriba i Gemma Clofent.

Tal i com ja vaig explicar en l’anterior ocasió, en Pep Nogué és un gran cuiner i, sobretot, un gran apassionat de la gastronomia. Acompanya tot el que fa amb extenses explicacions complementàries sobre productes, receptes, tècniques culinàries, anècdotes i noves idees que se li van acudint mentre cuina. Algú de la colla em va dir “en Pep és una enciclopèdia!” i penso que aquesta frase resumeix i defineix molt bé com és en Pep i quin estil de classes fa ;)


Les receptes que va escollir per aquesta ocasió, triades de l’edició del maig, van ser “Arròs a la cassola amb congre” de la Carme Ruscalleda, “Canelons de cranca amb maionesa de porradell” del propi Pep Nogué i “Full de xocolata i plàtan” d’en Jordi Roca. Però com que tot no pot ser perfecte, va haver-hi canvis d’última hora en els ingredients: enlloc de congre va ser bacallà i enlloc de cranca van ser llagostins. Alguns de nosaltres ens vam quedar amb les ganes de veure com treia les espines del congre i com buidava la carn de la cranca... (operació molt complicada si no l’has vist a fer mai!). Al final de la classe vam poder degustar les tres receptes i ens van agradar molt; jo penso fer els canelons (però de cranca, eh?) ara que comença la calor i ja ve de gust menjar fresquet...

Aquesta vegada, arran d’un comentari que va fer en Francesc queixant-se de no tenir una crònica tipus videoconferència, enlloc de l’habitual recull fotogràfic he preparat un resum de 3 vídeos on es veu com en Pep elabora cada plat... Així us podeu fer una idea millor de com va ser aquesta tarda tan especial que vam passar junts tota la colla de blocaires gastronòmics, gaudint del taller d’en Pep i de la bona amistat que s’ha creat entre nosaltres.

L’arròs...



Els canelons...



La mousse de plàtan...



I el final...



Finalment, només em resta agrair un altre cop a l’equip del Descobrir Cuina i del Bonpreu el fet de donar-nos l’oportunitat d’assitir a aquest taller. Vam disfrutar molt i segur que repetirem! (Si ens deixen, és clar!)

Moltes gràcies!

dilluns, de maig 19, 2008

Pastís Trifàsic de Cafè, Llet Merengada i Baileys

Ahir vam celebrar l’aniversari de la meva mare i per bufar les espelmes vaig portar aquest pastís:




El sopar d’ahir va ser molt especial ja que, a part de l’aniversari, celebràvem més coses ;) Per això volia que les postres també fossin especials i al gust de l’homenatjada. D’altra banda, com que tota la família som grans amants del cafè, em va semblar que aquest pastís ens podia agradar. I ho vaig ben encertar! Va resultar ser un pastís delicat, amb textura de mousse, poc dolç i amb força gust de licor ;)

Una pregunta: qui endevina on vaig comprar la rosa de xocolata i les perletes de plata? ;)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 8 persones)

· 1 làmina de pasta brisa
· 250g de mascarpone
· 400ml de gelat de cafè
· 100g de sucre
· 200ml de nata líquida per muntar
· 8 fulles de gelatina
· 100ml de Baileys
· 200ml de llet merengada

Preparació:

Per la base, cobrir el motlle amb la pasta brisa i coure-ho al forn durant 20 minuts a 190º. Per evitar que s’infli la base va molt bé posar uns cigrons secs a dins del motlle. Treure del forn i deixar refredar.
Per la mousse de cafè, posar en remull 5 fulles de gelatina en aigua freda. Barrejar el formatge, el gelat i el sucre. Dissoldre la gelatina amb una miqueta d’aigua calenta i afegir-ho a la mescla anterior. Muntar la nata i afegir-la amb compte que no s’abaixi. Abocar-ho dins el motlle i deixar quallar a la nevera durant 2 hores.
Per la capa de Baileys, posar en remull 3 fulles de gelatina. Escalfar una mica de llet merengada i dissoldre-hi la gelatina. Barrejar la gelatina amb la resta de la llet merengada i el Baileys. Abocar sobre el pastís i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

divendres, de maig 16, 2008

Visita a la Boqueria. La Crònica.

Per fi ahir va arribar el dia tan llargament esperat: la visita a la Boqueria i la classe a l’Aula de Cuina amb l’Iker Erauzkin.

A les 18h en un punt, ens vam trobar els de la primera convocatòria per tal de fer un tour turístic pel mercat, seguint unes indicacions molt detallades que amablement m’havia fet el Massitet de l’Olleta de Verdures. Tot i la quantitat de recomanacions que tenia, vam poder fer-les totes: fruites exòtiques als Soley, fruits secs i bombons a Vidal Pons, formatges a la Masia de la Boqueria, xarcuteria a l’Aroma Ibèric, fruites a cal Neguit, peix a la Maria Lluïsa Sanz Gaña, xocolata a Xocolatl, estris de cuina al Foc... Llàstima que ens van quedar pendents altres parades que estaven tancades: olives al Pinyol, bacallà a la Gomà, bolets al Petràs, fetge gras a Avinova, formatge al Pacheco... Haig de confessar que la Boqueria ha complert totes les expectatives!

Aquí teniu algunes fotos del mercat:

A punt d'entrar al mercat, fent de guiris autèntics ;)


La parada de fruits secs Vidal Pons, per flipar!


Comprant fava tonca als Soley:


A les 19h en punt en segona convocatòria, arribava la resta de la colla per tal d’assistir a la classe de cuina de mercat amb l’Iker Erauzkin.

En total, vam ser els 17 següents: Xaro Morral, Dolors, Mireia Sihuro, Glòria Vilà, Gemma Ruiz, Ester Giró, Anna Pié, Sandra Fortuny, Maria Solé, Marta Jubert, Anna Olivé, Glòria Moreno, Elisabet Carreras, Txell Pi, Kike Palau, Eva Montearriba i Gemma Clofent.

L’Aula és una cuina amb una barra molt gran, cosa que ens va permetre seure arran dels fogons per poder participar activament a la classe. Com que només érem nosaltres, vam poder estar parlant tranquil·lament entre nosaltres sense molestar la resta de públic, de manera que ens vam poder conèixer una mica més bé que en d’altres ocasions...

El menú que ens va preparar l’Iker va ser una “focaccia d’olives negres, orenga i tomàquets cherry”, unes “hamburgueses de sèpia i rap” i un “pastís de xocolata trufada”. Durant la classe va haver-hi alguna anècdota amb el llevat, el paper de forn i els consells de l'Ana Rosa Quintana que ens van fer riure bastant i van demostrar que els cuiners professionals també es despisten... no m'estranya, amb tantes dones al voltant! ;)

Com sempre, vam acabar tardíssim, amb el temps just per tastar els plats i acomiadar-nos fins a la propera trobada.

Aquí teniu unes fotos de la classe:

L'Aula de Cuina:


El grup ala esquerra:


El grup ala dreta:


16 dones i 2 homes... i qui està treballant? ;)


La focaccia, boníssima, perfecte per portar a un sopar d'amics:


L'hamburguesa, lligada sense farina ni ou, pur peix de qualitat:


I el pastís de xocolata, una temptació!


Espero no haver-me fet pesada amb tantes fotos, però de tant en tant... i com estàvem sols... m'he aprofitat :)

Ara ja estic esperant la trobada de la setmana que ve!

dimecres, de maig 14, 2008

Gotet de Xocolata, Gerds i Fava Tonca

Seguint amb la tradició, aquesta és la recepta del maig de la revista Descobrir Cuina:


Serà una de les tres receptes que ens farà en Pep Nogué al taller la Cuina en Directe? Em sembla que no... però de totes maneres, estava boníssim! Aquesta vegada m’ha passat com altres cops, em costa triar quina recepta fer; algunes propostes d’en Jordi Roca eren molt interessants, però també em feien bona pinta les crepes de moca... Però finalment m’he decidit per aquests gotets tan refrescants i originals. La recepta és d’en Toni Viñas, un geni del dolç que porta la pastisseria “La Vienesa” a Sant Feliu de Guíxols. La secció “Genis del Foc” d’aquest mes està dedicada a ell i només de llegir l’entrevista que li fan ja m’han vingut ganes d’anar a Sant Feliu de Guíxols per visitar aquesta pastisseria... hauríeu de veure quins pastissos fan!

Aquests gotets són com els que ara s’han posat de moda entre les pastisseries més “chic”: són les postres de restaurant fetes a la pastisseria i venudes en forma de gotet o plat petit per emportar... Les quantitats de la recepta són per 8 gotets petits, jo els he fet una mica més gran, de la mida d’unes postres d’un àpat de celebració. Ens han agradat molt, els gustos de les tres capes lliguen a la perfecció i són alhora molt refrescants.

Aquí teniu la recepta:


Bon profit!

PD: Aprofito el post per organitzar la trobada de demà a la Boqueria :)
Alguns de nosaltres tenim ganes de fer una volta pel mercat abans de la classe, de manera que hem quedat més d'hora:
Primera convocatòria: a les 18h a l'entrada principal (sota l'escut)
Segona convocatòria: a les 18:50h a l'entrada de l'Aula de Cuina (parada 62 del mapa)

Ens veiem demà a la Boqueria!

diumenge, de maig 11, 2008

Una Proposta Inesperada

La setmana passada vaig tornar a demanar places pel taller del David Lienas al Bonpreu, però em van respondre que pel mes de maig ja no els quedava lloc :(
A canvi, però, m’han fet una proposta totalment inesperada i MOLT interessant!


Recordeu que el mes de març vaig anar a la Cuina en Directe amb el Pep Nogué? (A la foto sóc la dels cabells llargs de la segona fila :))
Doncs la proposta que m’han fet des del Bonpreu és la següent:

Reservar-nos 20 places per assistir al taller del Pep Nogué del mes de maig!

Què us sembla? Fantàstic, oi? El taller serà el dijous 22 de maig a les 19h a l’Espai del Consum del Bonpreu (al mateix lloc que vam fer el del David Lienas) i en Pep cuinarà tres receptes publicades a l’edició del maig. Us asseguro que el taller és molt interessant ja que en Pep és un gran cuiner i un gran apassionat de la gastronomia. Acompanya tot el que fa amb extenses explicacions sobre els productes, ingredients, coccions, històries, receptes... i la classe acaba sent una autèntica delícia! Qui s’anima a venir?

Si us sembla bé, farem com sempre: em deixeu un comentari aquí i jo vaig fent llista...

Llista d’apuntats: Adrià (amic de la Sara Maria), Maria Solé, Mercè Ayguavives, Isidre Albiach, Cristina Mascareñas, Jordi, Eva Urbano (Pebbles), Mita (amiga de la Sara Maria), Enric Bayé, Xaro Morral, Sara Maria, Rubén Hernández, Txell Pi, Kike Palau, Glòria Moreno, Josep, Susanna Garcia, Ester Giró, Eva Montearriba (volem bloc ja!) i Gemma Clofent

Llista d'espera: Pulga, Rosalisabel, Manel

Qui s'atraveix a dir quines tres receptes ens farà? A veure qui ho endevina!

dijous, de maig 08, 2008

Copa Light de Quallada amb Cireres

Després de tantes queixes amb l’aportació calòrica dels últims pastissos (es nota que s’acosta l’estiu i ha començat l’operació bikini), avui proposo unes postres light de temporada que espero que siguin aptes a totes les dietes:


Aquest pont de l’1 de maig hem estat a Can Sisquet, una casa de turisme rural d’Alòs de Balaguer, un poblet situat a la comarca de la Noguera i a tocar del riu Segre. Hem fet de tot: volta amb caiac pel Segre fins el pantà de Camarassa, excursions amb btt per la comarca i escalades a Santa Anna i Os de Balaguer. També hem aprofitat per fer turisme gastronòmic tastant les coques de recapte típiques d’Artesa de Segre i hem comprat les primeres cireres de la temporada als pagesos del mercat d’Artesa. Precisament, aquestes cireres són les que he posat a les postres d’avui.





La recepta no pot ser més light: llet desnatada, edulcorant líquid i unes simples cireres per sobre la quallada, sense caramel·litzar-les ni res, per no afegir més calories al plat... També he aprofitat per estrenar un estri d’aquests que treuen els pinyols de les cireres; va molt bé i no es triga gens :)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 4 persones)

· 500ml de llet desnatada
· 1 sobre de quallada Royal
· Edulcorant líquid al gust
· 500g de cireres

Preparació:

Seguir les instruccions del paquet per preparar la quallada. Afegir unes gotes d’edulcorant i repartir la quallada a les copes de servir. Reservar a la nevera fins que quallin. Treure els pinyols de les cireres, repartir-les per sobre les copes i servir ben fred.

Bon profit!


PD. Aprofito per recordar que dijous que ve tota aquesta colla tenim una cita a l’Aula de Cuina de la Boqueria. Tothom ha confirmat l’assistència i ha pagat el curs, però hi ha dues persones en llista d’espera per si algú fallés a l’últim moment. Ja he fet el pagament del taller a la Boqueria i m’han enviat el menú que ens prepararà l’Iker Eruazkin. Té molt bona pinta!

·La Cuina de Mercat·
a càrrec d’Iker Erauzkin

Dijous dia 15 maig a les 19h

Entrant: “Tarta Pascualina”
Segon plat: Hamburguesa de sèpia i rap
Postres: Pastís de xocolata trufada amb granissat de taronja

Us poso un mapa amb les parades del mercat, l’Aula de Cuina és el número 62. Aquest mapa es pot consultar a la web de la Boqueria:


Per cert, algú sap què és la “Tarta Pascualina”? Ho hauré d’investigar...
Ja tinc ganes que arribi dijous!

dilluns, de maig 05, 2008

Tarta Mousse de Nutella

Aquest és l’altre pastís que vaig portar a la trobada de la Roureda de diumenge passat:




Aquesta altra mousse també ens va agradar molt i, com que es menja fresqueta de la nevera, tot i ser de xocolata no atipa massa i entra divinament. Entre la mousse de nabius i aquesta de xocolata, alguns no vam saber triar quina ens agradava més... La recepta la vaig llegir fa temps a la web mundorecetas i la tenia guardada a la llista de “favoritos”. És fàcil de fer i segur que la repetiré! Com sempre, he introduït alguns canvis a la recepta original, sobretot a la base i a la cobertura, de manera que reescric la recepta tal i com la vaig fer jo.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 8 persones)

Per la base:
· 1 planxa de pa de pessic
· 100ml de batut de xocolata (tipus Cacaolat)
Per la mousse:
· 400ml de nata líquida per muntar
· 100ml de batut de xocolata
· 2 clares d’ou
· 200g de Nutella
· 4 fulles de gelatina
Per la cobertura:
· 100g de xocolata de postres
· 90ml de nata líquida
· 12g de glucosa
· Crocant d’ametlla

Preparació:

Col·locar la base de pa de pessic al fons d’un motlle desemotllable i emborratxar-lo amb una mica de batut de xocolata.
Escalfar la Nutella en un cassó al bany Maria. Escalfar el batut de xocolata al microones i dissoldre-hi la gelatina rehidratada en aigua freda. Barrejar la gelatina amb la Nutella i deixar refredar una mica. Semi muntar la nata i barrejar-la amb compte amb la preparació anterior, vigilant que no s’abaixi. Afegir les clares muntades a punt de neu, també vigilant que no s’abaixin. Abocar-ho sobre la base de pa de pessic i deixar quallar a la nevera.
Per la cobertura, escalfar la nata i la glucosa al microones (quasi fins a bullir). Barrejar bé i afegir la xocolata trossejada remenant fins que es fongui i quedi una crema sense grumolls. Deixar refredar una mica i abocar sobre la mousse. Reservar a la nevera fins que qualli, decorar amb el crocant d’ametlla i servir ben fresquet.

Bon profit!

dijous, de maig 01, 2008

Pastís de Mousse de Nabius

Aquest diumenge vam fer la tradicional Trobada de Primavera a la Roureda amb tota la colla de Sabadell. Com que érem molts, vaig preparar un parell de pastissos i avui poso la recepta del primer:



La Roureda és una masia situada al peu del Collsacabra, un racó en plena natura que respira tranquil·litat. Amb aquesta colla d’amics ja fa uns anys que anem a passar-hi un diumenge de primavera, quan comença a fer bon temps i el bosc està preciós. Normalment aprofitem el matí per fer alguna excursioneta i així agafar gana per dinar... Aquest any hem pujat a Cabrera, una muntanya emblemàtica del Cabrarès que té unes vistes espectaculars sobre la plana de Vic, la Garrotxa i el Pirineu. A l’excursió també venia la canalla, nens de 2 a 8 anys, que van caminar tant com els adults. Els hauríeu d’haver vist com s’enfilaven per les escales de dalt de tot! Amb tantes caminades, vam tornar a la Roureda afamats... sort que ja tenia el dinar i els pastissos a punt ;)



La recepta que poso avui és d’un pastís tipus mousse, amb una base de pa de pessic i una cobertura de gelatina. L’ingredient principal de la mousse és un puré de nabius que vaig comprar ja fa temps al Solé Graells, una d’aquelles compres compulsives que al moment et semblen genials però que després no saps com gastar... a tots en ha passat algun cop, oi?


De totes maneres, es pot substituir aquest puré de nabius per qualsevol fruita en almívar triturada amb el túrmix. Només caldrà adaptar els gustos de la gelatina, el suc i la melmelada per tal que combinin bé i ja està!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 10 persones)

Per la base:
· 1 planxa de pa de pessic
· 100ml de suc de nabius
Per la mousse:
· 400ml de nata líquida per muntar
· 100g de sucre
· 4 iogurts naturals
· 100ml de suc de nabius
· 1 capsa de gelatina de llimona Royal (amb 2 sobres)
· 500g de puré de nabius
Per la cobertura:
· 200g de melmelada de nabius
· 150ml de suc de nabius
· 4 fulles de gelatina

Preparació:

Col·locar la base de pa de pessic al fons d’un motlle desemotllable i emborratxar-lo amb una mica de suc de nabius.
En un cassó, escalfar els iogurts, el sucre i el suc de nabius. Quan estigui a punt de bullir, treure-ho del foc, afegir la gelatina i barrejar bé fins que es dissolgui. Afegir el puré de nabius i triturar ben fi amb el túrmix. Deixar refredar. Semi muntar la nata i barrejar-la amb compte amb la preparació anterior, vigilant que no s’abaixi. Abocar-ho sobre la base de pa de pessic i deixar quallar a la nevera.
Per la cobertura, escalfar el suc al microones i dissoldre-hi la gelatina rehidratada en aigua freda. Barrejar-ho amb la melmelada, colar-ho per un colador ben fi i abocar-ho amb compte sobre el pastís ja quallat. Deixar-ho quallar a la nevera i servir ben fred.

Bon profit!