dissabte, de juliol 28, 2007

De vacances, per fi!

Demà marxem de vacances, passarem tres setmanes a Eslovènia, escalant, pujant muntanyes i fent turisme pel país. Tinc unes ganes boges de marxar...



Eslovènia és un país molt petit situat entre Croàcia, Itàlia, Àustria i Hongria, molt tranquil i bucòlic. La zona més turística del país, a part de la capital, és el parc natural del Triglav, en plens Alps Julians. El Triglav és la muntanya més alta del país i està a la llista d’excursions per fer durant aquest dies. Espero que triomfarem!

Pel que fa al tema gastronòmic de dolços, Eslovènia no és un país que destaqui massa. He investigat una mica i he trobat que fan unes postres tradicionals, la “potica”, que és un pastís enrotllat que preparen les mestresses de casa en ocasions especials i que es farceix de nous, llavors de rosella, panses, herbes fresques, mató, mel i fins i tot llardons. Espero poder tastar-ne algun i aconseguir la recepta. Si és així, ja us ho explicaré a la tornada!


Espero i desitjo que tots passeu molt bones vacances. Ens veiem a la tornada!

dimarts, de juliol 24, 2007

Mousse d’After Eight

Avui fem l’últim sopar a casa els pares abans de marxar de vacances. Per postres, una mousse d’After Eight, que diuen que és digestiu...


L’After Eight són uns bombons de xocolata negra farcits de menta que són un vici... estic segura que poden crear addicció! M’encanten per acompanyar el cafè que posa fi a un dinar d’aquells que t’estàs hores entaulat, menjant i xerrant amb bona companyia. Diuen que la menta és digestiva i, amb aquesta excusa, un After Eight sempre és un bon final ;-)


Aquesta mousse conserva intactes els sabors de menta i xocolata propis d’aquest bombó, però li dóna una textura molt original, suau i esponjosa típica d’una mousse. En resum, deliciosa pels amants incondicionals com jo de l’After Eight! La idea de la recepta l’he treta del blog espectacular La Casita Verde. Els ingredients i les proporcions són els mateixos, però he variat bastant el procés d’elaboració. El resultat m’ha agradat molt.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 6 persones)

  • 200g d’After Eight
  • 1 cullerada de mantega
  • 4 ous
  • 200ml de nata líquida per muntar
  • 2 fulles de gelatina
  • 100g de galetes Maria

Preparació:

Triturar les galetes.
Posar en remull la gelatina en aigua freda i després dissoldre-la amb una mica de llet calenta.
En un cassó al bany Maria, fondre la xocolata i la mantega. Afegir els rovells, la gelatina fosa i les galetes i mantenir-ho durant uns minuts al foc, remenant bé amb unes varilles. Treure-ho del foc i deixar refredar una mica.
Afegir la nata semi muntada i les clares muntades a punt de neu, suaument per tal que no s’abaixin. Repartir la mousse en copes i deixar refredar a la nevera durant unes hores.

Bon profit!

dijous, de juliol 19, 2007

Granissat de Maduixa

Què millor per fer passar la calor que una copa refrescant de granissat de maduixa?


Els gelats i granissats són un bon recurs com a postres, ja que els pots tenir fets al congelador i treure’ls improvisadament en qualsevol ocasió. Sempre m’agrada tenir-ne algun tupper de reserva al congelador per si de cas... Aquesta setmana vaig molt enfeinada amb un curs que faig a Barcelona, arribo a casa a les tantes i l’últim que em ve de gust és posar-me a la cuina a passar calor per preparar algun detall dolç de postres. D’altra banda, la setmana que ve ja marxem de vacances i estic començant a fer neteja de la nevera i el congelador: no m’agrada deixar la nevera plena en precaució del que pugui passar... no seria la primera en tornar de vacances i trobar-se tot el menjar fet malbé! De manera que ahir vaig tirar de congelador i en un tres i no res vam improvisar unes postres de campionat :)

En aquesta ocasió, el granissat porta força quantitat de licor del Drago, un licor típic de Tenerife de color vermell que potencia molt el color del granissat. El licor es pot substituir perfectament per aigua. De la mateixa manera, el sucre és totalment opcional a la recepta, tot depèn del gust del consumidor.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

  • 500g de maduixes
  • 200ml de licor del Drago
  • 100g de sucre

Preparació:

Triturar les maduixes amb el túrmix, afegir el sucre i el licor i posar-ho al congelador. Al moment de servir, rascar el granissat amb una forquilla i posar-lo a la copa de servir.

Bon profit!

dilluns, de juliol 16, 2007

Pastís de Xocolata i Móra

Ahir vam fer un berenar-sopar a casa del meu germà Guillem per celebrar els sants de l’Olga, la Carme, l’Arnau i l’Aina. De postres vaig portar un pastís fresquet de xocolata i móra:


A casa nostra aprofitem molt bé les celebracions i en un sol dinar o sopar enllestim una pila d’aniversaris o sants. Així és molt més pràctic ;-) Ahir ens vam ajuntar una bona colla i vam fer un pica-pica a la terrassa, ben fresquets i animats explicant-nos els projectes que tenim per passar les vacances que comencem aviat: Eslovènia, Bulgària, Suïssa, nord d’Espanya, Pirineus, Costa Daurada, Pics d’Europa... entre tots visitarem mitja Europa!

El pastís que vaig fer per postres és el mateix que aquest, però canviant els gustos: enlloc de gelat de llimona vaig posar gelat de xocolata, enlloc de galetes Maria vaig posar galetes de xocolata (Oreos) i enlloc de melmelada de cireres vaig posar melmelada de móra. Va resultar un pastís molt bo, sobretot pels que els agrada la xocolata, tot i que jo personalment vaig preferir el de l’altre dia, molt més àcid i no tan dolç... Avui m’estalvio la recepta, ja que és exactament la mateixa ;-)

Bon profit!

divendres, de juliol 13, 2007

Gelat de Strawberry Cheesecake

El dimecres van venir l’Eva i el Tito a sopar i per postres vaig fer un gelat inspirat en el clàssic de Häagen Dazs:


Teníem moltes ganes que vinguessin l'Eva i el Tito, ja que en el sopar de benvinguda de fa dues setmanes érem tanta colla que gairebé no vam poder parlar amb ells. El Tito, que és peruà, ens va explicar moltes anècdotes del Perú i de les diferències que ha vist entre les nostres cultures. Esperem que s’hagi sentit ben acollit per la nostra família i que ens puguem anar coneixent cada vegada més!

La base per fer el gelat la vaig treure de Bcn mon amour, on fa uns dies la Gemma va fer un gelat de formatge. En els comentaris li vaig dir que seria una bona idea barrejar-hi unes galetes i una cullerada de melmelada de maduixa per obtenir el típic gelat de Häagen Dazs i em va animar a provar-ho... El resultat és molt bo i s’assembla força a l’original. El recomano!

La recepta la vaig fer seguint les indicacions de la Gemma, però vaig modificar una mica les quantitats dels ingredients per tal d’adaptar-lo al meu gust ;-)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 5 persones)

  • 500ml de llet
  • 100ml de nata líquida per muntar (35% m.g.)
  • 150g de sucre
  • 2 rovells d’ou
  • 125g de formatge cremós (Philadelphia)
  • 5 cullerades de melmelada de maduixa
  • 2 magdalenes (o semblant)

Preparació:

Seguir fil per randa les indicacions molt ben explicades a Bcn mon amour.
Esmicolar les magdalenes i torrar-les amb el grill del forn.
A l’última remenada del gelat mentre s’està congelant, afegir les magdalenes esmicolades i barrejar bé. Distribuir el gelat en els vasets i mal barrejar a cada vaset (no ha de quedar homogeni) una cullerada de melmelada de maduixa. Tornar al congelador fins el moment de servir. Una estona abans de menjar el gelat, treure’l del congelador i posar-lo a la nevera.

Bon profit!

dimarts, de juliol 10, 2007

Delícia d’Arròs amb Llet

La setmana passada va ser l’aniversari del meu germà gran, el Guillem. Per poder bufar les espelmes vaig fer aquest pastís:



Ja sé que fa uns quants dies d’això i encara no havia penjat la recepta, però vaig una mica enfeinada amb moltes coses i em falta temps... Però val més tard que mai, oi?

Aquest pastís queda molt suau i cremós, amb un gust a canyella i llimona que recorda totalment l’arròs amb llet. A casa no som gens aficionats a l’arròs amb llet, però fet d’aquesta manera ens va agradar molt. Pres ben fresquet entra divinament... això sí, atipa moltíssim!

La recepta la vaig treure d’aquesta web i està escrita per fer en Thermomix, però es pot fer perfectament sense. D’altra banda, la quantitat de sucre que diu la recepta original és excessiva, jo en vaig posar menys i encara el vaig trobar dolç! La recepta que he escrit jo és per fer-la sense Thermomix, així la pot fer tothom ;-)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 8 persones)

  • 150g de sucre
  • 80g d’arròs
  • 3 ous
  • 800ml de llet semi–desnatada
  • 1 pessic de canyella en pols
  • Pell ratllada d’una llimona
  • Caramel líquid
  • 1 fulla de gelatina

Preparació:

Polvoritzar l’arròs amb un molinet de cafè ben net (també es pot fer amb farina d’arròs ja polvoritzada). Barrejar amb el túrmix tots els ingredients, excepte la gelatina. Coure-ho en un cassó al foc durant 17 minuts, remenant constantment per tal que no s’enganxi. Mentrestant, remullar la gelatina en aigua freda i, passats els 17 minuts, dissoldre-la a l’arròs encara calent. Abocar dins un motlle caramel·litzat i deixar refredar. Servir ben fresquet de la nevera.

Bon profit!

dissabte, de juliol 07, 2007

Galetes d’Avellana i Xocolata

Tinc pendent des de fa dies penjar la recepta d’aquestes galetes:




La massa per fer les galetes s’assembla bastant a les galetes blanc i negre, però porten una mica més de sucre perquè no van arrebossades per fora i s’hi barregen unes avellanes picades. El resultat final és molt diferent, ja que com que són més primetes, queden molt més cruixents. A nosaltres ens van agradar tant els dos tipus de galetes, que no vam poder decidir quines eren més bones...

El que vaig fer jo va ser preparar les quantitats indicades en la recepta de les galetes “blanc i negre” i després vaig dividir-la en dos meitats: amb una vaig fer les “blanc i negre”; a l’altra vaig afegir sucre i les avellanes per fer aquestes. Així em van sortir 30 galetes de cada tipus amb la meitat de feina ;-)

A la recepta explico un bon truc per aconseguir que les galetes siguin totes iguals sense necessitat d’estirar la massa i tallar-la amb un motlle. Ja veureu que és molt fàcil i ràpid ;-)

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 60 galetes)

  • 250g de xocolata Nestle postres (o semblant)
  • 55g de mantega
  • 150g de sucre
  • 2 ous
  • 210g de farina
  • 1 culleradeta de llevat Royal
  • 1 pessic de sal
  • 1 culleradeta de vainilla en pols
  • 100g avellanes picades

Preparació:

Fondre la xocolata i la mantega al microones. A part, batre els ous amb el sucre fins que quedin blanquinosos i doblin el volum. Barrejar amb la xocolata i la mantega. Afegir la vainilla, la sal, el llevat i la farina tamisada. Afegir les avellanes picades.
Donar forma de “xurro” a la massa (d’uns 3cm de diàmetre), embolicar-la amb paper film i deixar-la 1/2 hora al congelador. Amb un ganivet, tallar rodanxes de 1/2cm de gruix i col·locar-les separades a la plata del forn. Coure-les 15 minuts a 180º fins que siguin cruixents.

Bon profit!

dimecres, de juliol 04, 2007

Púding de Plàtan i Ametllats

Ahir vam anar a sopar a Can Salas per acomiadar-nos abans de les vacances d’estiu. De postres, vaig portar aquest púding de plàtan i ametllats:



La recepta és de l'Eva Arguiñano i com que feia temps que no preparava cap recepta seva, em vaig decidir per aquesta. Tot i que la recepta de l’Eva està catalogada com a flam, a mi em sembla més un púding, ja que a dins porta les galetes anomenades “ametllats”. Els ametllats són les típiques galetes rodones i cruixents amb una ametlla sencera a sobre. Són boníssims! El púding el vaig fer tal i com explica l’enllaç a la recepta, però jo vaig necessitar el doble d’ametllats... Segurament vaig utilitzar un motlle més gran que el seu. També vaig preferir caramel·litzar el motlle enlloc de posar-hi mantega, em va semblar que quedava més bé amb un púding. La resta de la recepta és idèntica a la seva.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 8 persones)

  • 750ml de llet
  • 6 ous
  • 4 cullerades de sucre
  • 1 cullerada de maizena
  • 4 cullerades de rom
  • 1 culleradeta de vainilla en pols
  • 4 plàtans
  • 150g d’ametllats
  • Caramel líquid

Preparació:

Barrejar el sucre i la maizena. Afegir el rom i barrejar. A part, batre els ous i barrejar amb la mescla anterior. Afegir la vainilla i la llet una mica calenta.
Caramel·litzar un motlle de PlumCake i omplir-lo alternant capes d’ametllat i plàtan a rodanxes (3 capes de cada). Abocar per sobre la crema i deixar reposar una estona per tal que els ametllats s’impregnin bé.
Coure al bany Maria al forn durant 1 hora a 170º. Servir ben fresquet de la nevera.

Bon profit!

diumenge, de juliol 01, 2007

Galetes Blanc i Negre

El dijous passat va venir la meva cosina Esther d'Itàlia a fer-nos una visita... Per postres de sopar vaig portar aquestes galetes i unes altres d'avellana que fa molt temps que tenia pendents:



Em va agradar molt tornar a veure la meva cosina italiana d'adopció, feia molt temps que no venia a Catalunya! Quan va dir que venia a passar uns dies a casa els seus pares a Sabadell, em va fer molta il·lusió...

Per sopar, com que hi havia els fills de l'Esther i les meves nebodes, que no són gaire de dolços, em va semblar que unes galetes com aquestes els agradarien força. A més, la recepta la tenia molt vista en diferents blogs de cuina i tenia moltes ganes de provar-la. L'origen de la recepta és realment complicat de saber perquè ha donat moltíssimes voltes... crec que és de Maktub, però no n'estic del tot segura. Aquestes galetes queden molt vistoses i són boníssimes: cruixents amb el sucre per fora i toves i meloses per dins... Mmmm! I són molt fàcils de fer. Molt recomanables!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients: (per 60 galetes)

  • 250g de xocolata Nestle postres (o semblant)
  • 55g de mantega
  • 100g de sucre
  • 2 ous
  • 210g de farina
  • 1 culleradeta de llevat Royal
  • 1 pessic de sal
  • 1 culleradeta de vainilla en pols
  • Sucre en pols

Preparació:

Fondre la xocolata i la mantega al microones. A part, batre els ous amb el sucre fins que quedin banquinosos i doblin el volum. Barrejar amb la xocolata i la mantega. Afegir la vainilla, la sal, el llevat i la farina tamisada. Deixar a la nevera 1 hora.
Formar boles i arrebossar-les amb sucre en pols. Posar-les ben separades sobre una placa de forn i coure-les 10 minuts a 180º fins que s'esquerdin.

Bon profit!